GN-BR01G + nowi klienci problem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Cyberek
Początkujący użytkownik forum

GN-BR01G + nowi klienci problem

Post autor: Cyberek »

Witam. Mam problem z dołączeniem się do istniejącej sieci, opartej o router wifi Gigabyte GN-BR01G.
O ile podłączenie kablowe działa bez zarzutów, wifi niestety nie.
Przy konfiguracji klienta prawidłowo podaję SSID, hasło (kodowanie Wep 64bity), ręcznie ustawiam adres IP, bramkę, DNS (pomimo, iż w routerze włączone jest DHCP, niestety nie przydziela on adresów).
Najdziwniejszy jest fakt, iż teoretycznie sieć przyjmuje mojego klienta, przy czym nie chodzą nawet pingi.
Adres MAC karty wifi jest dodany do listy adresów akceptowalnych (nawet gdy wyłączyłem to zabezpieczenie na routerze, nadal nie byłem w stanie nic przez sieć przesłać).

Czy ktoś ma jakiś pomysł, sugestię o czym mogłem zapomnieć?

Ps. próbowałem nawet zmienić adres MAC mojej karty klienckiej na jedną z tych, które prawidłowo pracują, ale i to nie pomogło. Wychodzi na to, że błąd leży po stronie mojej maszyny klienckiej (winXP).
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: GN-BR01G + nowi klienci problem

Post autor: Borg »

Spotkałem się kiedyś z podobnym przypadkiem gdy karta sieciowa wbudowana w laptopa Toshiby nie chciała pracować z moimi WRT54GL+Tomato gdy inne pracowały bez problemu, tam była kwestia sterowników.

Pytanie czy sprawdzałeś na innym AP tą problemową kartę ? Ewentualnie jeżeli masz drugi komputer z wifi spróbuj ustanowić połączenie bezpośrednie ad-hoc miedzy nim a tym problemowym.

Może być uszkodzona karta, może być problem ze sterownikami i Windowsem - musisz stopniowo wykluczać.
Cyberek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Cyberek »

Na 100% na omawianym laptopie karta sieciowa działa w trybie ad-hoc... bez problemu tworzyłem na nim sieci z innymi komputerami. Muszę jeszcze znaleźć chwilkę, by przetestować innego, nie skonfigurowanego laptopa do pracy z tym routerem... wcześniej to robiłem, ale nie pamiętam, czy dodałem jego MAC do listy akceptowalnych.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Cyberek pisze:ale nie pamiętam, czy dodałem jego MAC do listy akceptowalnych.
No to to podstawa :)
Upewnij się i napisz co z tego wyszło.

W razie czego zobacz też do FAQ na temat diagnozowania problemów.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ