Antena dookólna do LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wolfofdestinati
Początkujący użytkownik forum

Antena dookólna do LTE

Post autor: wolfofdestinati »

Witam.
Posiadam modem Huawei E3372 oraz internet Play LTE. Do najbliższego nadajnika mam ~400 metrów w linii prostej od okna. Niestety mieszkam nisko i BTS jest zasłonięty przez dwa bloki.
Wskazania modemu:
RSSI: -67dBm
RSRP: -92dBm
Powyższe wskazania są przy zastosowaniu anteny kierunkowej. Z tego co się orientuje dociera do niej fala odbita. Zwykle miewam około 10 Mbps w obie strony.
Zainteresowałem się kupnem anteny dookólnej by czy przypadkiem nie uzyskam lekko lepszego wyniku. Antena kierunkowa (Cybertecha, MIMO) którą posiadam niestety jest wewnątrz mieszkania, ponieważ nie dostaję pozwolenia na zaczepienie anteny na zewnątrz, a także nie mogę przewiercić okna by puścić kabel na zewnątrz (mieszkanie wynajmowane).
Problem pojawia się przy przeglądaniu np. Allegro. Jest tam dużo ofert, które wydają się nie mieć prawa bytu, typu: "antena dookólna LTE 15 dBi za 30 zł, a obok oferta z anteną o zysku 9 dBi za 100 zł". Chciałbym tutaj spytać osoby obeznane. Chciałbym zmieścić się w budżecie 50 zł, pytanie jednak jaką antenę wybrać.
Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena dookólna do LTE

Post autor: wojteks »

wolfofdestinati pisze:Chciałbym tutaj spytać osoby obeznane.
Po pierwsze musiałbyś mieć 2 anteny (MIMO) a po drugie jeżeli nie wystawisz ich na zewnątrz to i tak nic nie dadzą. Po trzecie antena dookólna ma sens tylko na samochód który się porusza. Zysk tych anten w 1800MHz jest ujemny a w najlepszym przypadku zerowy.

Bez wystawienia anteny za okno nic nie poprawisz.
Nie pomagam na PW!
wolfofdestinati
Początkujący użytkownik forum

Re: Antena dookólna do LTE

Post autor: wolfofdestinati »

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Smuci mnie zatem fakt, że moje położenie jest nieprzychylne w tej sytuacji.
Temat można na tym skończyć.
Pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-07-20, 18:14 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-07-20, 17:14 przez wolfofdestinati, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ