Internet mniej, więcej z Play'a

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

tommy45
Stały użytkownik forum

Re: Internet mniej, więcej z Play'a

Post autor: tommy45 »

onken pisze:Pojawił mi się pakiet Nielimitowane LTE za 15 zł netto, ( Play dla Firm ) niestety abonament głosowy nie jest tani więc całość wcale nie wychodzi jakoś specjalnie atrakcyjnie...
10 zł na miesiąc przecież przy umowie na 6 miesięcy.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Tak, ale ja mówię o ofercie która już np minęła.

Ta oferta na 6 miesięcy za 10 netto kiedyś się skończy, pewnie już niebawem.

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Na razie jeszcze aktualna. 15 minut temu wziąłem kartę w punkcie Play. Na stronie nadal widnieje w ofercie i aktualnych regulaminach. Wg. informacji konsultanta może zakończy się z końcem m-ca. Więc proponuję pospieszyć się.
V4NzI
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: V4NzI »

Matek, mógłbyś mi powiedzieć jakie IP dostajesz w Playu ?
Nie całe tylko początek bo próbuję dojść, czego to wina, że niektórym działa bardzo dobrze a ludziom z IP 164.x.x.x albo 46.x.x.x net czasem prawie nie działa i ping ~1000ms.
Największe problemy okolice Częstochowy i Warszawy.
W play24 piszą, że problemów z BTSem nie ma a w dzień nie wyciągam więcej niż 15Mb/s, w nocy okolice 40Mb/s i dopiero wtedy ping spada.
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131

Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png

Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
Awatar użytkownika
coolhat
Użytkownik forum

Post autor: coolhat »

U mnie zaś z dnia na dzień jest coraz gorzej ...

http://www.speedtest.net/my-result/4094583858

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-01-27, 22:30 ]
Usunięcie obrazka i pozostawienie linka do niego.
Ostatnio zmieniony 2015-01-27, 22:29 przez coolhat, łącznie zmieniany 1 raz.
mazut

Post autor: mazut »

To jest jakas ogolnopolska akcja chyba :D

W zeszly czwartek rozjechały mi sie kpl parametry lte playa, predkosci z zawsze stabilnych 55-60/20 (bez wzgledu na pore dnia) teraz jest az 7/20 a parametry połączenia to fale dunaju :D oczywiscie zadnych prac modernizacyjnych nie ma, wsio ok :)

Dobrze ze az 10zl netto za ten net sie placi :)
Darek.74
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darek.74 »

A u mnie w Wołominie i Warszawie identycznie jak wcześniej czyli wszystko ok. W każdej sieci są takie "kwiatki" w niektórych miejscach, sam tego często doświadczałem. Musicie zgłaszać często do operatora usterkę a nie prowadzić negatywną kampanię i żale, bo nikt nie zrezygnuje z naprawdę dobrej oferty jeżeli prawie wszędzie działa to zadowalająco.
mazut

Post autor: mazut »

No ja tylko testuje P4 jesli chodzi o LTE wiec problemu dla mnie nie ma :)

Tylko ciekawe co dłubali ze az tak sie wszystko rozjechało, skoro BTS postawiony jest w szczerych polach, na 3 kartach sim sytuacja identyczna wiec cos musiało sie zmienić na bts jesli chodzi o LTE
Baldwin
Stały użytkownik forum

Post autor: Baldwin »

Nie bardzo rozumiem ten płacz że Play nie działa dobrze. Wiadomo że żadna sieć nie jest najlepsza wszędzie i dla wszystkich. U mnie działa bardzo dobrze, ale gdybym nie był zadowolony zwyczajnie poszukałbym innych opcji. Wiem że wielu nie ma wyboru, ale czy to wina Play ? Problem Play polega na tym że daje internet za dobrą cenę. Ma tyle opcji że prawie każdy znajdzie coś korzystnego dla siebie. No i ma jasny regulamin, przy tym nie jest restrykcyjnym dostawcą (prawie brak lejków). Wielu więc chce to mieć nawet wtedy gdy ich lokalizacja wskazuje że to nie dla nich. Czasem lokalizacja jest do przeskoczenia ale użytkownik nie daje rady wszystkiego właściwie skonfigurować. Tutaj test sprzed kilku minut. Nawet do serwera w Siedlcach do którego mam blisko. Zwykle stukam do Warszawa Skynet.

Obrazek
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Dzisiaj do mnie dzwoniła miła Pani z Play, oznajmiła mi że nie mają od dzisiaj oferty przedłużeniowej - 6 miesięcy + 6 miesięcy LTE za darmo.

Stwierdziła też że być może to błąd systemu...

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Spytaj o ofertę Replay FORMUŁA
PLAY UNLIMITED DLA FIRM INTERNET 2GB z nielimitowanym LTE na 6 m-cy ale umowa na czas nieokreślony z miesięcznym terminem wypowiedzenia. Pozwala złożyć wypowiedzenie po 5 m-cach czyli korzystać kolejne 6 z nielimitowanego LTE.
V4NzI

Post autor: V4NzI »

Baldwin pisze:Nie bardzo rozumiem ten płacz że Play nie działa dobrze. Wiadomo że żadna sieć nie jest najlepsza wszędzie i dla wszystkich. U mnie działa bardzo dobrze, ale gdybym nie był zadowolony zwyczajnie poszukałbym innych opcji. Wiem że wielu nie ma wyboru, ale czy to wina Play ? Problem Play polega na tym że daje internet za dobrą cenę. Ma tyle opcji że prawie każdy znajdzie coś korzystnego dla siebie. No i ma jasny regulamin, przy tym nie jest restrykcyjnym dostawcą (prawie brak lejków). Wielu więc chce to mieć nawet wtedy gdy ich lokalizacja wskazuje że to nie dla nich. Czasem lokalizacja jest do przeskoczenia ale użytkownik nie daje rady wszystkiego właściwie skonfigurować. Tutaj test sprzed kilku minut. Nawet do serwera w Siedlcach do którego mam blisko. Zwykle stukam do Warszawa Skynet.

[url=http://www.speedtest.net/result/4096044969.png]Obrazek[/URL]

Tak, nie daję rady skonfigurować i dlatego miałem 65Mb/s 24/7 a teraz w dzień mam poniżej 10Mb/s :^)

2 w nocy :)

http://www.speedtest.net/result/4097907039.png

Skoro sam pracownik Playa napisał mi, że coś jest nie tak z niektórymi BTSami i trzeba je ustawić to coś jest na rzeczy.
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131

Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png

Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
AndrU
Początkujący użytkownik forum

Post autor: AndrU »

Kupiłem starter z Play za 9zł i doładowałem za 30zł.
Skorzystałem z Darmowy Internet LTE - Starter 9 zł, usługa ta kończy się 1.02.2015
Mam jeszcze internet z plusa na umowę do 11.03.2015 i dopiero wtedy chciałbym skorzystać z Nielimitowanego transferu za 45zł msc. Mam pewne obawy czy ta kasa na koncie Play do marca mi nie przepadnie? I pytanie czy w ogóle będę mógł włączyć tą usługę?
Awatar użytkownika
coolhat
Użytkownik forum

Między 17:00 a 23:00 nie da się rozmawiać przez stacjonarny telefon internetowy.
Chwilami można zrozumieć co mówi rozmówca a chwilami nie. Tak rwie rozmowę.
Po przekładce karty na Aero2 jest całkiem znośnie.
Nie idealnie ale znośnie - drobne skubnięcia nie mają wpływu na rozumienie rozmówcy chociaż trochę denerwujące są.

W piątek, 30 stycz, nie było netu, więc myślałem, że może coś poprawią i będzie lepiej.

Obrazek
Awatar użytkownika
coolhat
Użytkownik forum

Ledwo się strony otwierają. I długo.

Obrazek
milko
Użytkownik forum

Post autor: milko »

Najpierw podaj jaką masz wersje modemu tzn hilink czy zwykły i czy łączysz modem przez router, to ważne bo pewnie coś blokuje.

Nie wiem może to coś rozjaśni:

http://jdtech.pl/2014/06/nowa-wersja-hu ... dnosc.html
Awatar użytkownika
coolhat
Użytkownik forum

Poszedłem kupić starter (1 GB na start) w T-Mobile za 5 zet. Żeby porównać działanie netu.
Odległości od stacji bazowych jednakowe, ok 1 km. Play widoczny, T-Mobile za wzniesieniem i sporo budynków na przeszkodzie.

Obrazek

Obrazek

Na początek odnoszę wrażenie, że po karcie T-Mobile modem jakby się "odetkał".
Wiem, że to głupio brzmi ale nie mam lepszego określenia.
Po powrocie do karty Play'a strony otwierają się lepiej, szybciej.
Wieczorem w szczycie będzie widać czy faktycznie jest poprawa.
Czy to możliwe żeby po wsadzeniu innej karty i powrocie do Play'a było lepiej. To by wyglądało jak przetykanie komina.
milko
Użytkownik forum

Post autor: milko »

Tak jasne "MAGIA", podaj konkretnie jaka wersja modemu czy przez router i jaki system na kompie albo spróbuj tą kartę Pleya uruchomić na innym modemie.
Awatar użytkownika
coolhat
Użytkownik forum

To pomiar Play z nocy.

Obrazek

Nie wydaje mi się, żeby modem z kartą Play w nocy pracował dobrze a w dzień źle.
No chyba że ma humory.

T-Mobile
Obrazek

Play
Obrazek

Wygląda na to, że ten net z Play jest do niczego. Przynajmniej w mojej mieścinie.
Problemy zaczęły się pod koniec grudnia, kiedy Play uruchomił LTE.
Awatar użytkownika
coolhat
Użytkownik forum

Zrobiłem kolejne porównanie bo znowu bardzo ciężko otwierają się strony przez Play.

Obrazek

Obrazek

Przyszło mi również do głowy żeby sprawdzić na jakimś pliku realną prędkość pobierania.
Włączyłem więc pobieranie jednego (tego samego) z odcinków serialu M.A.S.H z Catshare.

Przez T-Mobile transfer był 1 - 1,2 MB/sek
Po zmianie karty, z Play transfer był 130 - 200 KB/sek.

Zaskoczyło mnie to. Nie spodziewałem się tak ogromnej różnicy.
Żółwie tempo pobierania z Cat zawsze przypisywałem czemu innemu.
W życiu bym nie pomyślał, że (...) tak robią.

pozdrawiam
tommy45
Stały użytkownik forum

Post autor: tommy45 »

Ja właśnie w tym momencie przesyłam nakręcone filmy z telefonu do iCloud i ściągam je na komputerze. Wysyłanie rozpędza się do 2 MB/s a ściąganie do 5 MB/s.
Awatar użytkownika
coolhat
Użytkownik forum

Witam szanownych wszystkich po dłuższej przerwie.

Po tych wszystkich hecach z działaniem internetu z Play, o których wcześniej pisałem, nastąpił okres przyzwoitego działania bez sensacji.
Tak było do popołudnia 6 czerwca. Wtedy koszmar przerw, zwalniania, mulenia powrócił.
Przypomnę, że korzystam z modenu E3131-s2 wsadzony do MR 3220 v2.
Awarie polegały, i polegają cały czas, na krótkich przerwach w połączeniu lub częstych zwalnianiach prędkości do ok. 1 megowego netu
i długim oczekiwaniu na otwieraniu się stron.
Obrazek
Awarie trwały od kilku minut do 2-3 godzin a we czwartek, 16 lipca od 10:00 do 19:30.
Zadzwoniłem w trakcie tej awarii na BOK. Pierwsza odebrała panienka i zaczęła stulać coś o ograniczeniu transferu po przekroczeniu 100 GB.
Powiedziała mi, ze mam ograniczenie prędkości do 8 kilobajtowego. Dwa razy to powtórzyła. Serio. Powiedziałem jej, że nie wie co mówi,
i rozłączyłem się.
Zadzwoniłem ponownie i trafiłem na konsultanta. Opowiedziałem mu o problemach od 6 czerwca i o podmianach modemów, które nic nie dały.
Ten zaś mówi, ze to na pewno nie jest wina modemu, i że on mi to moje łącze zresetuje. I żebym przez pół godziny nie łączył się z netem.
Dodał też, że nie mam żadnego ograniczenia transferu.
Ok. 14:00 połączyłem się i awaria nadal trwała. Popróbowałem jeszcze różnych trików ale bez efektu. Po 19:00 internet zaczął wracać do
normy i ok. 19:30 już był ok.
Zastanowiło mnie odrobinę, że tak łatwo wykluczył możliwość awarii mojego sprzętu.

Dzisiaj po południu zaczęła się kolejna awaria. No ręce opadają. Koszmar.
Zadzwoniłem na BOK i mówię do konsultanta, że chyba mnie szlag trafi z tym netem i ciągłymi awariami od soboty, 6 czerwca po południu.
I ten mi się przyznał, że tak, mamy awarię tego BTS'a od 6 czerwca, technicy nad tym pracują, i że jest udostępnione łączenie przez T-Mobile.
Poeksperymentowaliśmy wspólnie z różnymi modemami i konfiguracjami.

Teraz po zalogowaniu przez T-Mobile mam tak:
Obrazek

Zaproponował mi 20 zet bonifikaty za te problemy ale mówię, ze wolałbym działający net - nie bonifikaty na otarcie łez.
No i nie wiem w końcu czy da tę bonifikatę.
Wypytałem o rozwiązanie umowy. Muszę zapłacić dodatkowo 122 zet związanych ze zniżkami i umowa rozwiąże się 19 września.

Nie spytałem, bo wszystko na poczekaniu nie przyjdzie do głowy, czy udostępniają neta cały czas przez T-Mobile, czy tylko w trakcie awarii.
Okaże się.
Nie spytałem też, czy awarie dotyczą tylko HSPA+ czy też i LTE.

Wszystko, co wcześniej pisałem, potwierdziło się. Awarie zaczęły się ok. połowy grudnia, kiedy uruchomili na BTS'ie LTE.
I trwały do lutego. Potem było w miarę dobre działanie do 6 czerwca i koszmar zaczął się od nowa.

Myślę, że Play ma problem z radzeniem sobie z całym tym bałaganem. To im się po prostu sypie.

Proszę o odzew zwłaszcza tych, którzy mają podobne problemy z netem z Play.
Próbujcie logować się ręcznie przez T-Mobile.

pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

coolhat, na karcie internetowej logowanie do T-Mobile? A to ciekawostka.

Play część zasobów UMTS2100 przeznacza na LTE2100. Oczywiście główny zasięg LTE działa na 1800 MHz. Jeśli masz u siebie zasięg LTE to proponowałbym pomyśleć o przejściu na tą sieć. Na niej działa tylko internet, a na HSPA+/HSPA+ DC internet + głos, głos ma pierwszeństwo, a klientów Playa jest jednak już stosunkowo dużo.
Awatar użytkownika
coolhat
Użytkownik forum

Nadal przez T-Mobile:

Obrazek

ja.michal, czuję, że trochę nie dowierzasz :)
Byłem mocno zaskoczony jak mi konsultant powiedział, że z powodu tej awarii można się u mnie logować do netu przez T-Mobile.
Dlatego proszę tych, którzy mają problemy z działaniem netu z Play, o logowanie się się na próbę przez T-Mobile.
U mnie z Play jest tylko HSPA+ i LTE.
Telefony mam pologowane przez PLUSA i T-Mobile. Przez Play nie da się rozmawiać, tak rwie.
A skoro rwie rozmowy to, według tego co piszesz, nie dziwne, że internet HSPA+ również działa byle jak.
Więc wszystko się wyjaśnia.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Logowanie tylko na stacji, w okolicy gdzie awaria czy również w innej lokalizacji? No i z ciekawości da radę zalogować się do GSM T-Mobile?
Awatar użytkownika
coolhat
Użytkownik forum

Używam tego Internetu tylko w domu. Loguję się tylko do tej jednej stacji Play no i od dzisiaj do tej jednej T-Mobile.
Zaraz spróbuję i dopiszę.
=========================
Przedtem wyświetlało mi kilka opcji a teraz jest tylko to, i nie da się nic kliknąć:

Obrazek
Internet Play mam od października i nigdy tak mi nie śmigał, jak teraz przez T-Mobile

Obrazek
Ustawiłem w modemie "Tylko GSM" i nie da się wtedy zalogować do T-Mobile.
Przy ustawieniu "Tylko WCDMA" loguje się w T-Mobile bez przeszkód.

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ