Jaki router ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zaq1@WSX
Początkujący użytkownik forum

Jaki router ?

Post autor: zaq1@WSX »

Dzień dobry, planuje wymienić thomson 870ug od UPC na modem Cisco od UPC. Do tego modemu chciałbym podłączyć jakiś porządny routerek... z obecnym thomsonem mam same problemy (m.in. słaby zasięg wifi, a dokładniej to kiepska prędkość po wifi oraz częste rozłączanie, nawet po kablu). Z UPC mam neta do 120Mb/s więc router musi posiadać porty gigabit ethernet + obsługe wifi b/g/n. Zastanawiam się czy warto dopłacać do routera z obsługą a/ac (Obecnie tylko telewizor obsługuje 5Ghz, ale z czasem pewnie się to zmieni, a router ma być na lata). Mieszkam w bloku, w ścianach jest sporo żelastwa. Router znajdowałby się w jednym z rogów pokoju i w najgorszym miejscu miałby do pokonania 2 ściany do kolejnego pokoju.
Na router mogę przeznaczyć ok 250zł (jak coś będzie na prawdę dobrego to powiedzmy do 300zł).
Przeglądając ofertę zastanawiam się nad TP-LINK TL-WDR4300, Router TP-LINK TL-WDR3600, TP-LINK TD-W8970 V3, TP-LINK Archer C2 AC750 i Asus DSL-N16U i TP-LINK TL-WR1043ND.

A jeszcze zapomniałem dodać, do routerka będą podłączone 2 komputery po kablu, 1 laptop po wifi + jeżeli w końcu nie będzie problemów z prędkością po wifi to w końcu podłącze TV po wifi (nie mam za bardzo jak pociągnąć kabla bez robienia remontu :<) oraz od czasu do czasu kilka smartfonów.

PS: Najbardziej zależy mi na szybkim i stabilnym 2.4 GHz, więc jak coś ma dual-a ale przez to słabsze pasmo 2.4 to wolałbym coś mocniejszego w 2.4 bez "5-tki" :)
Awatar użytkownika
XanPL
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Jaki router ?

Post autor: XanPL »

Wymiana na Cisco od UPC to dobry pomysł, reszta to tylko twoja fantazja która sie nie spełni.
1.) 120Mb/s na 2,4GHz to fantazja jak wydołasz 50-65Mb/s to max zależy jeszcze czy mieszkasz w bloku czy w domku jednorodzinny.

2.) 120Mb/s tylko na 5GHz w standardzie N albo AC

3.) 2 betonowe ściany ? Poważnie ? U mnie wygląda to tak

Kod: Zaznacz cały

Urządzenie na kanale 6 (urządzenie Ubiquiti UniFi UAP-AC) w tym samym pomieszczeniu
http://i58.tinypic.com/n673ls.png

Przez drewniany sufit:
http://i59.tinypic.com/f1ejpe.png
4.) Szansa na pokrycie całego domu 1 ruterem to postawienie go tak na środku mieszkania ale na to gwarancji nie ma a szybkości na pewno nie będą powyżej 50Mb/s.
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
zaq1@WSX

Obecnie Thomson obejmuje prawie całe mieszkanie (ze 2 małe martwe punkty są tylko, chyba przykładowo tp link 1043nd v2 nie będzie miał gorszego wifi od badziewnego Thomsona? :O)

No tak, pewnie źle się wyraziłem- wiem, że 120Mb/s po wifi jest nierealne (od tego mam kabel w kompach gdzie potrzeba szybkiego netu, ale nie wszystko da sie kabelkiem podłaczyć (smartfony itd...)

W pokoju gdzie znajduje się Thomson prędkość po wifi (w standardzie n) dochodzi do ok 40 Mb/s, w 2 pokoju przekracza 25, ale tylko gdy po wifi podłączone jest 1 urządzenie... wystarczy tablet i laptop i prędkość spada do niecałych 10 Mb/s. Miałem nadzieje, że nowy router zapewni mi stabilne 40-55 w całym mieszkaniu. Czy taka wymiana mi prawie nic nie da?

Dziękuje za szybką odpowiedź
Awatar użytkownika
XanPL

TL-WR1043ND nie jest zły ale ja bym zainwestował w TP-Link Archer C5

Masz dwa radia 2,4GHz i 5GHz pełen standard N i w dodatku AC
Warto zainwestować i będziesz miał spokój na kilkanaście lat.
zaq1@WSX

Dziękuje za pomoc, mam kolejne pytanie... Czy ten Archer C5 będzie wydajniejszy od tego 1043ND v2 przy 2.4 GHz? (Oczywiście tak na oko, bo rozumiem, że nie da się tego przewidzieć, bo zależy to od "miejsca pracy" i przeszkód jakie sygnał z routera musi pokonać :/)
Czy na pewno warto wdawać 155zł więcej na tego Archer-a ? Myślałem, że już jakaś konstrukcja w okolicach tych 200zł przegoni wydajnością oraz stabilnością Thomsona :/
Awatar użytkownika
XanPL

Czy ten Archer C5 będzie wydajniejszy od tego 1043ND v2 przy 2.4 GHz? (Oczywiście tak na oko, bo rozumiem, że nie da się tego przewidzieć, bo zależy to od "miejsca pracy" i przeszkód jakie sygnał z routera musi pokonać :/ )
Nie oba dysponują pełnym standardem N i mocą nadajnika <20dBm
Warto zainwestować te 155zł aby mieć radio 5GHz i to z standardem AC, na 5GHz można szaleć z szybkościami powyżej 65Mb/s.(aczkolwiek nie przez ściany ale w pomieszczeniu gdzie będzie ruter )
To jest takie przyszłościowe rozwiązanie :ok:

Tu masz test tylko że TP-Link Archer C7 oblukaj sobie

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=rljzP_IcF5k
zaq1@WSX

Wiesz może z czego wynika różnica w prędkości pomiędzy Archerem C5 a C7 ? Bo z tego co widzę to wszystko mają identyczne poza podanymi prędkościami ( różnica jest w obu pasmach). I czy znasz może jakąś alternatywę dla tego C5/C7? (Ale nie przekraczając już granicy 400 zł :))
Awatar użytkownika
XanPL

No może być z tańszych bez AC

TP-Link TL-WDR3600 N600 231,24 zł
TP-Link TL-WDR4300 N750 266,91 zł
ODPOWIEDZ