Jaki operator pod LTE, wlasny ruter i modem

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lechu1777
Obserwowany

Jaki operator pod LTE, wlasny ruter i modem

Post autor: lechu1777 »

Witam,

rodzicom kończy się umowa na neoszajs za 70zł miesiecznie i chce im zmienić internet
na LTE z abonamentem nie wiekszym niż to co jest. Internet byłby brany na małą firmę, umowa najlepiej na 12 miesiecy, ale jak jest sens to 24 ostatecznie można podpisać, kwestia jest taka, żeby ten internet działał, a nie po roku okaże się, że zostało 10Mb/s i mam łącze neostradopodobne.

Orientacyjne odległości od BTS w lliniach prostych:
PLAY:
4,2km LTE (ustawiony w wiosce, w polu, po drodze pola, niewielki las)
6,1km LTE (ustawiony w mieście ~18k mieszkańców)
7km LTE (ten sam kierunek, to samo miasto)
8,8km LTE (daleko i sygnał leciałby przez całe miasto i jeszcze dalej)
8,6km LTE (przez lasy, wioski pola, daleko)
ORANGE:
6,1km LTE (ten sam nadajnik co powyższy z Playa 6,1km)
6,4km LTE (z wioski, pola, spore zalesienie)
7,1km LTE (niewielkie zalesienie, sygnał z większej wioski)
9km LTE (lasy, wioski, pola, daleko)

zostaje jeszcze Plus, ale nie ma nadajników plusa na mape BTSearch, strona plusa pokazuje, że niby jest zasięg LTE. Natomiast plus ma tragiczną ofertę na LTe, jakaś porażka kompletna:
49zł netto, 24 miesiące, limit 25GB, potem LTE do 20Mb/s przez 6 miesięcy, a potem płatne 10zł/msc. Bez komentarza, oferta atrakcyjna rok temu.

I teraz co wybrać? Play mam najbliżej i najlepsze warunki po drodze, głównie pola i brak aglomeracji.

Play: 38zl netto przez 24 miesiace, do 70Mb/s, ale >100GB mogą obcinać. Kwestia jest taka, że rodzice 100GB nie przekroczą, ale bywa, że mój ojciec wykupuje konto premium na WEEB.TV i wtedy ogląda TV w dobrej jakości i może robić się ciężko ze zmieszczeniem się. Jak wygląda sprawa lejka w Play? Jest to faktycznie 2Mb/s i działa normalnie czy internet robi się całkowicie bezużyteczny?

Orange: 40zł netto przez 24 miesiące, prędkość ile wyciągnie z BTSa, ale >30GB spada do 30Mb/s, czyli limit jest mały, ale 30Mb/s to wystarczające łącze do oglądania WEEB.TV w HD i jednoczesnego przeglądania neta.

Oferty jakie przeglądam to oferty bez sprzętu! Chce takowy kupić sam.
Czy da radę znaleźć ciekawszą ofertę bez sprzętu?

Od strony sprzętowej robie tak:
1) modem LTE i kompatybilny ruter WiFi z USB - może MR3420 v2 i jakiś Huawei?
2) antena panelowa dualna cybertech 15dB + pigtail (są lepsze anteny w tej cenie?)
3) antene montuje na 2 piętrowym domu + maszt niewielki (<2m)
4) ok. 6-7m kabla antenowego ciągne do domu, do modemu, krócej się nie da, to i tak tylko na parapet sięga

Dzięki za jakieś wskazówki,
Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaki operator pod LTE, wlasny ruter i modem

Post autor: ja.michal »

lechu1777 pisze:ale nie ma nadajników plusa na mape BTSearch,
Musisz wybrać Mobyland/Centernet. Na tych stacjach bazowych Plus/CP świadczy usługi LTE 1800, a LTE 800 świadczą na sieci Sferia.
lechu1777 pisze: 1) modem LTE i kompatybilny ruter WiFi z USB - może MR3420 v2 i jakiś Huawei?
Jak już masz kupować to lepiej router z wbudowanym modułem. Nie wyjdzie wiele drożej, a pewniej. Do tej konfiguracji, którą podałeś nie dodałeś aktywnego huba USB.

Jeśli chodzi o ofertę to w Orange opłaca się wyłącznie ze sprzętem. Oferta jest wtedy atrakcyjniejsza (więcej GB).

Z Play nie wiem czy jest sens podpisywać umowę skoro internet w Play na kartę z opcją bez limitu (w 3G i LTE) kosztuje 45 zł miesięcznie (pakiet sam się odnawia). Na doładowania prepaid można brać faktury.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

lechu1777 pisze: może MR3420 v2 i jakiś Huawei?
Problematyczne połączenie, nie polecam.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zacznę od końca. Jeśli dla rodziców to tylko nie modem+MR-3420v2. Ten zestaw nie nadaje się do użytkowników typu włącz i zapomnij. Sprawia problemy, wymaga zmiany FW , aktywnego HUBA itp, itd. Kup router z modemem LTE. Polecam B315s-22 . Na Allegro za 400-450 zł lub nowość od sprzedawcy z Chociszewa czyli http://allegro.pl/router-d-link-dwr-956 ... 62218.html Jak na prezentowane możliwości mimo, że to używka cena atrakcyjna. Poprzedni DWR-921 ogólnie nie sprawiał wielkich problemów. Antena i montaż OK. Co do wyboru oferty to w Play na karcie RBM II new za 9 zł można mieć nielimitowany LTE za darmo. Póki co promocja trwa od 21 m-cy. To Play , w którym to 100GB jest elastyczne. Ja wykorzystuje 200GB-300GB i lejka brak. Dwa razy po ponad 300GB załączyli na sztywno 2Mb/s ale internet na tej prędkości działa prawidłowo, do podstawowych zadań wystarczy. Ofertę z umową zawsze zdążysz wziąć. w umowach i na pre-paidzie Play bez limitu jest na 3G i LTE. Na koniec zasięg. BTS-y LTE to pozwolenia, nie wszystkie LTE1800Play mogą działać. Podobnie Orange ale ten korzysta z sieci LTE1800 T-Mobile i trzeba sprawdzać pozwolenia obydwu. Plus/CP używają LTE1800Mobylandu i LTE800 Sferii. Podaj dokładna lokalizację to zweryfikujemy mapę pozwoleń z mapami zasięgu operatorów. Na mało obciążonych BTS-ach poza miastami LTE Play działa dobrze http://www.speedtest.net/my-result/4461421330 Korzystam z RBM od 20 miesięcy, do tego LTE bez limitu na kartach głosowych. Cenowo brak jakiejkolwiek konkurencji.
lechu1777
Obserwowany

@ja.michal

Aktywny hub posiadam, ruter stałby na Gargoyle prawdopodobnie. Aktywny hub mam z zasilaczem, ale nie ma gwarancji, że da radę z LTE.

Z urządzeniem w Orange kosztuje 45zł netto i też po 30GB spada do max 30Mb/s, czyli nie zmienia się kompletnie NIC, poza 5zł wzrostem abonamentu związanym z wzięciem modemu/rutera. Z ruterów niekieszonkowych mają:
ZTE MF283+
Airbox 2
Nie znam niczego, ale boje się takich kombajnów, miałem raz ruter z Orange 3G/CDMA i to była porażka, musiałem przejść na MR3420 + modem i to dopiero była konfiguracja niezniszczalna. Mam tego MR3420, ale w wersji V1 raczej z LTE może mieć problemy nawet z hubem? Na sofcie Gargoyle modem LTE spokojnie wykryje, chodzi mi raczej o prędkość, stabilność, ping.

Albo kupić ruter i modem i potestować faktycznie prepaid Play.

@matek451

Nie rozumiem co ma FW i hub do rodziców. Ja to im wszystko ustawie i nie będą mieli dostępu do konfiguracji. Tak zresztą było i nie sprawiało problemów.

Ten sprzęt o którym mówisz to się opłaca jak się znajdzie do 300zł, bo modem+ruter spokojnie mogę zmieścić w 250zł. Nie potrzebne mi nowe urządzenia.
D-LINK DWR-921 można za 300zł trafić, WARTO?

Zasięg mam również wg mapy Orange i Play, lokalizacje sobie pozwole przemilczeć.
Myśle, że z zasięgiem nie będzie problemu na dobrej panelówce.

Jeśli chodzi o prepaid nielimitowany to mam kupić "Starter 12 GB na cały rok tylko za 50 zł"
i aktywować usługę nielimitowany za 45zł? Czy kupić w kiosku zwykły starter do teefonu i da rade? I jak to doładowywać, żeby była faktura? W taki sposób, żeby mój ojciec dał sobie sam z tym radę (ogarnia komputer www, mail, ale np. banku internetowego nie ma i nie chce).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

lechu1777 pisze:co ma FW i hub do rodziców. Ja to im wszystko ustawie i nie będą mieli dostępu do konfiguracji. Tak zresztą było i nie sprawiało problemów
Ma dużo, to nie jest stabilne połączenie sprzętowe szczególnie z modemami LTE, niby działa ale to połączenie sprzętowe dla maniaków rekonfiguracji, zmian firmware i plątaniny kabli. Kup za 450zł stabilny sprzęt, coś co włączysz i zapomnisz, współczesny Huawei/D-Link są o niebo lepsze niz wynalazki do CDMA450.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

lechu1777 pisze:Jeśli chodzi o prepaid nielimitowany to mam kupić "Starter 12 GB na cały rok tylko za 50 zł"
i aktywować usługę nielimitowany za 45zł?
Na tej karcie jest 50 zł, ale 45 zł jest blokowane na 1 GB co miesiąc. Oczywiście można aktywować opcję bez limitu za 45 zł miesięcznie, ale musisz zapewnić środki na koncie.
lechu1777 pisze: Czy kupić w kiosku zwykły starter do teefonu i da rade?
W Play startery do internetu są inne w stosunku to tych z ofertą głosową. Oferta internetowa nie ma dostępu do roamingu krajowego. W kiosku, stacji benzynowej, sklepach powinny być startery internetowe, ale zazwyczaj w rejonie gdzie Play ma własną infrastrukturę. Mogą być również stare wersje starterów czyli będzie trzeba zmienić taryfę na nowszą. Najpewniej kupić starter w punkcie Playa. Starter ważny rok kupisz jedynie w sklepie internetowym Playa.
lechu1777 pisze:I jak to doładowywać, żeby była faktura? W taki sposób, żeby mój ojciec dał sobie sam z tym radę (ogarnia komputer www, mail, ale np. banku internetowego nie ma i nie chce).
Na pewno w punkcie Play można otrzymać fakturę za doładowanie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Potwierdzam opinie poprzedników jeśli chodzi o sprzęt. Dla rodziców ma to byc rozwiązanie włącz i zapomnij. Budżetowe TP-Linki na OFW dobrze działają z modemami 3G. Nie spełniają wymagań jeśli chodzi o modemy LTE. Jak już D-Link to lepiej ten DWR-956 za 390zł niż ten http://allegro.pl/router-d-link-dwr-921 ... 76097.html . Szybszy modem, lepsze WiFi Dual Band , Gigowe porty LAN i USB, to router o klasę lepszy. Co do oferty to skoro masz zasięg LTE w Play to kupujesz starter http://www.redbullmobile.pl/oferta/na-k ... -na-karte/ tylko taki za 9 zł czyli RBM II new. Doładowany za 50 zł przedłuża konto na 100 dni. Co m-c aktywujesz na nim Darmowy internet LTE bez limitu. Środki zostaną na koncie, można wykorzystać na inne usługi. Na modemie/ routerze wymuszasz tylko LTE. Kontem najlepiej zarządzać poprzez Play 24, ojciec sam da radę. Regulamin http://www.redbullmobile.pl/fileadmin/f ... 0.2014.pdf Promocja do odwołania. Jak się skończy masz inne opcje w Play. Faktura za doładowanie http://www.play.pl/pomoc/karta/doladowa ... ladowanie/
lechu1777
Obserwowany

@wojteks

Rozumiem co masz na myśli, ale do końca mnie nie przekonałeś. Używałem modem+ruter+hub, raz skonfigurowane w ogóle nie wymaga ruszania czegokolwiek.
Być może modemy LTE nie dają rady, tego nie wiem. Na pewno 450zł za ruter nie dam, 300zł to jest absolutny max i będę szukał używki. Kwestia tylko jakiego modelu. To co proponujesz to nie jest to optymalne rozwiązanie, jest to rozwiązanie proste, a mi takie do końca nie pasuje. Ponawiam pytanie istotne, czy D-Link DWR-921 jest warty kupna do LTE? Po sieci WiFi nie wymagam cudów, będzie działać smartphone WiFi N, 2 laptopy WiFi G, czasem inne urządzenia N 150.

@ja.michal

Ok, kupie w Play. Czyli mam poprosić o starter do internetu pre-paid? I ile taki starter jest ważny i jaka powinna być jego cena? Pomijam ten starter 1GB co miesiąc, odpada jak nie ma takiej potrzeby.
matek451
Guru bezprzewodowy

Weź jeszcze pod uwagę delikatne złącza zew. anten w modemach. Sam uwaliłem w dawnych czasach dwa. Jak się tak upierasz przy zestawie z TP-linkiem to na OFW nie licz na stabilna pracę. Przy jednoczesnym używaniu WiFi i pracy z modemem LTE nawet przy użyciu aktywnego Huba co jakiś czas przy pobieraniu dużych plików z max. prędkością dochodzi do resetowania połączenia LTE( np. Speedtest). wymagany wtedy reset routera. Producent pracował nad tym ale nawet na najnowszym FW są problemy. Sam testowałem na MR-3420v2 i E3276 i ogólnie to porażka. Częściowo problem rozwiązuje Gargoyle i modem E3372 w wersji HiLink. Z modemami LTE dobrze współpracują Dovado , używany Tiny http://allegro.pl/router-4g-lte-dovado- ... 93020.html Oczywiście DWR-921 za 300 zł możesz kupić. Czytałeś mój post na temat RBM II new? To najlepsza i darmowa opcja na LTE w Play bez limitu. Póki co jeśli ma sie zasięg LTE Play nie warto kupować startera Play na karte i płacić 45 zł m-c.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

lechu1777 pisze:to nie jest to optymalne rozwiązanie, jest to rozwiązanie proste, a mi takie do końca nie pasuje.
Jest optymalne ale nie najtańsze bo rozumiem że dla Ciebie najtańsze=optymalne a to błedne rozumowanie. Nie jest moim zamiarem przekonywanie Cie do czegokolwiek bo masz własną wizję optymalnego rozwiązania.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

lechu1777 pisze:Czyli mam poprosić o starter do internetu pre-paid? I ile taki starter jest ważny i jaka powinna być jego cena?
Tutaj masz wszystko: http://www.play.pl/oferta/play-internet ... -na-karte/

matek451, wojteks, skoro kolega ma już sprzęt niech kupi modem i sam się przekona jak to będzie wyglądało.
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli ma MR-3420v1 z Gargoyle to niech go zaktualizuje do FW http://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/attitu ... pgrade.bin Hub aktywny posiada to pozostanie zakupić E3372 tylko w wersji HiLink i skonfigurować go z routerem. Do tego antena Dual LTE http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html ( kabel można zamówić na wymiar) i można testować. Koszt modem 140 zł + antena około 200 zł.
lechu1777
Obserwowany

@matek451
No fakt, babci montowałem do laptopa wlasnie modem Huawei + antena typu bat i faktycznie port był strasznie luźny, modem bodajże stary E3131, natomiast jeżeli siedziałby w ruterze na sztywno i nikt by tego nie ruszał to da radę to stabilnie ustawić, gorzej jak się ma wetknięte prosto do laptopa, wtedy to się może ułamać. Nie upieram się na TP Linka, po prostu nie mam takich wymagań, żeby wydawać 450zł na ruter, tzn. rodzice nie mają. Nie będą ściągać dużych plików pełnym transferem, o torrencie w ogóle zapomnieć można, to będzie używane raz na pare miesięćy i to pewnie przeze mnie. A ten Dovado Tiny daje rade? Zasięg mógłbym rozszerzyć tym TP Linkiem co mam, dom 2 piętrowy, może brakować pokrycia. TP Link dobrze działa jako AP+Client. Aaa RBM II new, nie zrozumiałem tego skrótu, teraz już wszystko jasne, nie jestem na bieżąco z tymi "operatorami", moja wina.

@wojteks
Odwrotnie, dla Ciebie optymalne to kupowanie rutera za 450zł, ja mogę osiągnąć podobne i wystarczające rezultaty za dużo mniej, więc nie widzę sensu wydawania kasy na marne. Nie mówie, że to będzie łatwiejsze, ale uważam, że może działać ok. Tym bardziej, że używałem modemu przez lata, który teoretycznie W OGÓLE był nieobsługiwany nawet przez Gargoyle, a chodził super. Także da się, ale jak znajde używkę all in one w dobrej cenie to pewnie wezmę takie rozwiązanie, nie ma jakiegoś wielkiego pośpiechu.

@matek451

Właśnie dostanę modem z kartą Playa (nie na umowe na próbe, tak po znajomosci), ale nie wiem co to za modem. Spróbuję to po prostu postawić na starym MR3420, porównam jak działa sam modem, a jak działa przez ruter. Jakie są osiągi, jaka stabilność. Zaczynam w przyszły weekend testy. Zamawiam Cybertecha i zobaczymy co z tego będzie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli chodzi o Gargoyle to ta wersja z linka tylko dla MR-3220v1 była przeze mnie testowana z HiLinkiem i działa OK. Oczywiście modem zasilany Hubem. Ogólnie na Gargoyle( Open WRT) lepiej na dzień dzisiejszy działają modemy LTE w wersji HiLink. Wykorzystują w pełni prędkości LTE. Wersje zwykłe E3372 działają w trybie RAS i przycinają prędkość. No i konfiguracja obydwu jest odmienna.
lechu1777
Obserwowany

Ja wiem, mam Gargulca na MR3420, tylko stary, zrobie update. Musze poczekać na model modemu, żeby zacząć działać. Jak będzie to bez hilinka to nic wielkiego nie zdziałam i tak. Niestety musze czekać do przyszłego weekendu, bo nie mam anteny i modem też dopiero na tygodniu będę miał.
Debik
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Debik »

Podobno Gargoyle PL nie jest juz wspierane/aktualizowane na bieżąco, OpenWrt z interfejcem LUCI jest za to systematycznie uaktualniane.
lechu1777
Obserwowany

Troche zleciało, ale skompletowałem wszystko, kupiłem w końcu modem RAS i przerobiłem na HiLinka, póki co antena w ręce na balkonie łapie -90dBm i internet wyciągnął 5Mb/s, jutro wbijam na dach i montuje na maszcie, <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> testy są bez rutera, po osiągnięciu stabilnego połączenia i max prędkości, dołączam MR3420 v1 na gargulcu. Będę informować na bieżąco, temat podłączenia tego modemu do starego rutera przyda się pewnie paru osobom, nie ma sensu wydawać kasy bez sensu, jeśli okaże się, że działa to dobrze.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

lechu1777 pisze:po osiągnięciu stabilnego połączenia i max prędkości, dołączam MR3420 v1 na gargulcu
Słabe połączenie, może być gorzej z routerem niż bez.
lechu1777 pisze:że działa to dobrze.
Czasem działa.
Nie pomagam na PW!
lechu1777
Obserwowany

Niestety nieaktywny jest nadajnik, który chciałem testować. Tzn. fizycznie on stoi i ma zezwolenie na LTE, ale widocznie nie jest jeszcze aktywny dla LTE. Musiałem zrobić zmianę na inny BTS. Wyciągam 15Mb/s DL i 5Mb/s co jest wynikiem i tak lepszym od badziewnej neostrady, która wyciąga 9Mb/s i zacina się na jakości >360p. Internet działa bardzo dobrze, ping 22-25ms, ale jest jedna dziwna rzecz. Na początku jak podłączyłem antene to osiągałem nawet 37Mb/s praktycznie bez robienia NICZEGO, przykręciłem antene i już. Czy jest taka opcja, że BTS mi obniża prędkość, bo jestem daleko? W zasadzie to prędkość jakby została ucięta do 15Mb/s, bo nagle nie jestem w stanie osiągnąć w żaden sposób nic innego, obojętnie jak nie poprawie czy pogorsze parametry to prędkość praktycznie się nie zmienia, no chyba że wyjadę w ogóle w krzaki to mam 6Mb/s. PArametry jakie uzyskałem:
RSSI -71....-78
RSRP -98....-100 (słabo raczej)
SINR 10.....18
RSRQ -10~
modem sam pokazuje 3/5 kresek. <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> zostawiłem jak jest na testy, ruter nie jest podpięty, wracam na weekend znowu działać, tym razem podłączam ruter. Pierwsze spostrzeżenia są takie, że LTE działa o niebo lepiej od neostrady, lepsze pingi, stabilniejsze połączenie, wyższa prędkość i kosztuje na prepaid 30zł, a nie jak neoszajs 70zł za 9Mb/s :zdziwko: Informować będę na bieżąco.

BTW, jest jakaś opcja, żeby dostać info od Playa na temat aktywacji jakiegoś nadajnika LTE? Mapa go pokazuje, ale nakierowując na ten BTS dostaje strasznie słaby sygnał, a BTS jest blisko ok. 4,5km maksymalnie. Te 15Mb/s co teraz wyciągam idzie z BTS oddalonego o co najmniej 6,5km i w dużo gorszych warunkach. Do tego 4,5km mam praktycznie pole i delikatnie zahacza o las, warunki są dużo lepsze i planowo z tego BTSa miałoby to działać, a tymczasowo na tym drugim.
lechu1777
Obserwowany

Update:
kolejne problemy niestety, okazało się, że hub wyzionął ducha, nie udało mi się go uratować oraz zasilacz także padł jak na złość, przestał podawać napięcie, przelutowanie nic nie dało. Użyłem kabla USB i gniazda i polutowałem prosty układ na zasadzie: masa i dane idą do rutera, a napięcie i druga masa (wspólna z portem rutera) idą z zasilacza zewnętrznego, który na pinoutach pokazuje 5,6V i wg tabliczki ma 700mA, czyli za mało. Działa to z ruterem MR3420 V1 na najnowszym gargulcu bez większego problemu, ale będę updatować jak na tygodniu kupie porządny zasilacz 1,5-2A i dopiero dopieszczę ustawienie anteny. <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jestem dobrej myśli, ruter nie miał najmniejszych problemów z postawieniem internetu poprzez E3372 HiLink nawet na za słabym zasilaczu.

Co do informacji z Playa to pisałem u nich na forum - nie ma możliwości dowiedzieć się czegokolwiek na temat nadajników LTE, inwestycji, aktywacji itd. A szkoda.
kordirko

Post autor: kordirko »

Tak z czystej ciekawości - zmieściłeś się z kosztami w planowanych początkowo max 300 zł, łącznie z tym spalonym hubem i nowym zasilaczem 2A który zostanie za chwilę zakupiony ?
lechu1777
Obserwowany

Bez najmniejszych problemów, modem 100zł, zasilacz 20zł, bo port sobie polutowałem, jak kupie cały hub to 50zł z zasilaczem, czyli 150-180zł w kieszeni. Do rutera LTE musiałbym i tak kupować anteny, więc tego kosztu nie liczę. Robiąc to w ten sposób mam na antene, kabel i konektory odłożone pieniądze, które musiałbym wpakować dodatkowo w ruter LTE. Zdecydowanie gra warta świeczki. Nie jest to troche taniej, jest to DUŻO taniej. Wnioski są oczywiste: jak masz sprzęt, który możesz wykorzystać to go wykorzystaj. Masz modem, kup MR3420, masz ruter, kup pod niego modem. Zawsze wyjdzie to taniej, nie ma innej opcji, rutery LTE są po prostu przesadzone w cenie, to jest zwykły ruter, często o gorszej funkcjonalności, ale ma wbudowany modem i od razu cena +200zł? Gdzie cena modemu to 100zł? Dla mnie naturalny bezsens. Jedyny plus takiego rozwiązania to jest to prostsze, ale czy warte dokładania 50% kosztów? Uważam, że nie. Akurat Gargoyle jest bardzo dobrze przygotowany pod ten modem, wpisujesz pare komend w ruter i działa, ot tak, w zasadzie konfiguracja rutera to w porywach 7 minut. MR3420 do domowych zastosowań dla wifi na 2 laptopy i czasem telefon - aż za wiele. W tej chwili na allegro najtańszy DWR-921 kosztuje 409zł, śmiech na sali. <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie ma co chwalić zbyt mocno, bo trzeba to potestować w pracy ciągłej, w przyszły weekend wracam działać dalej. Biorąc pod uwagę, że musiałem zmienić BTSa na gorszego, zastanawiam się nad podwyższeniem masztu na antene, więc będzie update ewentualnie z działania na dobrym zasilaczu oraz być może na wyższym maszcie, mam niestety 25m od anteny drzewo dosyć duże i to może powodować problemy z obcinaniem prędkości.
matek451
Guru bezprzewodowy

Nie masz dostatecznego doświadczenia, żeby wydawać tak stanowcze opinie na temat routerów z modemami LTE. Twój zachwyt nad MR-3420 jest całkowicie nieuzasadniony. Ten router po prostu sprzętowo jest za słaby do obsługi modemów i połączeń LTE. Sytuację ratuje tylko Gargoyle i HiLinki. Oficjalny FW mimo ciągłych prac ze strony TP-Linka do dziś nie wyeliminował wad i z modemami LTE działa kiepsko. Zresztą i na Gargoyle choć działa lepiej sprawdzisz sam. spróbuj pobierać duże pliki z pełną prędkością LTE i podłącz do MR-3420v2 kilka klientów po WiFi a dla zabawy uruchom jeszcze jakiś dysk po USB to się przekonasz czy to rozwiązanie z budżetowym routerem przewyższa zaawansowane routery z wbudowanym modemem LTE. Poza tym ciesz się, że goście na Allegro masowo sprowadzają E3372 ze wschodu. dzięki temu są po 120 zł. Rok temu zapłaciłbyś 200-250 zł za modem i nie byłoby tak wesoło. Ogólnie routery z wbudowanym modemem LTE w Polsce dzięki Allegro, OLX to taniocha i są warte swojej ceny. W ciągu dwóch lat i tak zdrożały. Ja swój pierwszy B593s-22 kupiłem za 200 zł ale ze względu na jego uzasadnione dobre opinie dziś chodzą po 400 zł. Podobnie jak DWR-921. Czy uważasz, że 400 zł za DWR-956, który ma gigabitowy switch oraz WiFi ac to dużo? Podobnie jak za B315s-22. Piszę to na podstawie kilkuletnich doświadczeń ze sprzętem. Przerabiałem nie tylko budżetowe TP-Linki, nadal mam Dovado 4GR i E3276 . Bawiłem się Gargoyle, uszkodziłem niejeden modem, konektor ze słabymi złączami anten zewnętrznych i dziś na co dzień korzystam z B315s-22 i B593s-22. A sieć w domu mam rozbudowaną. Rozwiązania z Gargoyle na routerze + modem to wciąż rozwiązania dla pasjonatów. Kowalskiemu polecam routery stacjonarne z wbudowanym modemem LTE.
kordirko

Post autor: kordirko »

W Gargoyle najbardziej mnie denerwował watchdog ping, który co minutę (lub dłużej - zależnie od ustawień) pinguje DNS, czeka jakiś czas na odpowiedź, jak połączenie utracone to restartuje modem.
Całość takiej operacji trwała średnio 3-4 minuty od momentu jak ja zauważałem na PC że brak internetu.
Zanim zrobił ping mijało średnio 30 sekund (bo robił co minutę), potem wysyłał chyba ping 3 razy w kilkusekundowych odstępach i czekał ogółem z 15 sekund, potem wyłączał modem przez kolejne kilkanaście sekund, potem modem p włączeniu szukał sieci przez minutę-dwie.
Doszło do tego, że jak widziałem że nie ma netu, to biegłem do półki i wyłączałem mu prąd i załączałem, bo wtedy nieco szybciej wstawał.
Druga denerwująca sprawa to były wiszące wszędzie kabelki które się rozlatywały (rozłączały) po najlżejszym dotknięciu przy próbie sprzątania/odkurzania.

Teraz mój nowy router operację rozłączenia/połączenia robi poniżej minuty.
Ma solidnie przykręcone kable antenowe i bez problemu można odkurzyć, bo się nie rozłącza.
Ja osobiście za ten komfort dołożyłbym te 200 zł do lepszego sprzętu.
lechu1777
Obserwowany

@matek451

Widze, że znamy się 10 lat i wiesz jakie mam doświadczenie. Typowy internetowy dzieciak, dziekuje za dyskusje z Tobą. "tylko" garogyle i hilink? Co to znaczy tylko? Gargoyla pakuje na każdy jeden ruter, bo sprawdza się we wszystkim lepiej od softu oryginalnego. U siebie w mieszkaniu mam UPC, naturalnie w tryb bridge i podpinam pod TP Linka z Garogylem, nic go nie ruszy, nigdy nie wymaga reseta, nigdy nie obniża transferów, nie podwyższa pingu ani troche. Kolejna sprawa "tylko" HiLink? Co jest złego w HL? Absolutnie nic, kolejny totalnie bezpodstawny argument. Powiedz mi po co mam celowo obciążać ruter w 100%? Żeby wymusić jego wykrzaczenie albo spadek wydajności? Pytam się PO CO? Takie używanie rutera to jak testowanie podkręcanego procesora Prime95, gdzie każde jajko jest obciążone w 99% non stop. Tego się po prostu nie robi. Chłopie sprzęt dobiera się do potrzeb, po co mam kupować ruter, który obsłuży 10 osób po WiFi pod modemem LTE i transfery po 70Mb/s w sytuacji gdzie potrzebuje internetu na 2-3 klientów Wifi i KONIEC? Mam pakować 409zł w ruter, żeby kolegom mówić, że ja to mam super sprzęt? Sory, wyrosłem z Twojego zerowego poziomu dziecka, nie mam też syndromu za krótkiej pyty, nie potrzebuje takich rzeczy. Nie przekręcaj ceny modemu na swoją korzyść, dałem za nowy z polskiej dystrybucji 100zł, nie 120zł. Czy 400zł to dużo za ruter z 1Gb/s i AC? A co to ma do tematu? Ja nie potrzebuje ANI TEGO ANI TEGO, raz jeszcze mam kupić i kolegom mówić, że mam? Masz kilkuletnie doświadczenie ze sprzętem, no to sory chłopie, ja w informatyce i sieciach siedzę od początku, od czasów Pentium 1 50Mhz, także troche dłużej. To wszystko o czym mówisz: uszkodzenia konektorów, portów antenowych, uszkodzeń modemu to dosyć odważne z Twojej strony. Pokazuje tylko jedno: popełniałeś dużo błędów. Ja w swojej karierze gdzie moduje wszystko co leci od ruterów przez modemy, telefony, nie uwaliłem ani jednego sprzętu, ani razu nie musiałem się wlutowywać w PCB serialem i ratować. Każdy błędy popełnia, nie zrozum mnie źle, każdy błąd to lekcja. Zgadzam się z Tobą w jednym: nie znasz się to kupujesz modem plug and play. Ale to jest forum właśnie dla pasjonatów i nic dziwnego, że ja ze swoją jednak sporą wiedzą w temacie chciałem sobie zrobić to po swojemu oraz z faktem, że miałem 50% sprzętu w szafie. Także nie jest tak, że Ty masz tylko racje albo ja mam tylko racje. Mamy tylko różne sytuacje dobrane do danych warunków, potrzeb i sensu ekonomicznego.

UPDATE:
15-20Mb/s DL
4-6Mb/s UL
zasilacz 2,5A
ping 20-30ms
stabilnie

zapuszcze torrent jakiś duży to dam znać jak stabilność w czasie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Chyba kolego nie masz pojęcia z kim wchodzisz w dyskusję. Pomijam twój chamski ton, który idealnie oddaje jaki poziom intelektualny i wiedzę , którą w temacie prezentujesz. Ciesz się słabymi routerami TP-Linka , które ratuje tylko Gargoyle. Nie wypisuj jednak bzdur o routerach z wbudowanym modemem LTE, które widziałeś jedynie na zdjęciach. Nie wszyscy potrzebują sprzętu, który 2-3 klientów po WiFi i przeglądania FB. O twojej wiedzy na temat sieci i internecie mobilnym świadczą infantylne i podstawowe pytania, które zadajesz tutaj na Forum od miesiąca. Twój dorobek jest bliski zerowego co jak na pasjonata wypada bladziutko. W przeciwieństwie do ciebie z moich porad skorzystało wielu użytkowników. A jako prawdziwy pasjonata mam doświadczenia z różnymi sprzętami. Stać mnie na ich zakup , przetestowanie i podzielenie się doświadczeniem z innymi. Żałuję, że udzieliłem ci pomocy na tym forum w ciągu ostatniego miesiąca :dobani:
Debik

Post autor: Debik »

lechu1777 pisze:@matek451

UPDATE:
15-20Mb/s DL
4-6Mb/s UL
zasilacz 2,5A
ping 20-30ms
stabilnie

zapuszcze torrent jakiś duży to dam znać jak stabilność w czasie.

A to dziwne, jakiś czas temu wywalałem własnie znajomemu tak chwalony przez Ciebie Tp-link Mr 3420 z podłączonym z modemem e3372, oczywiscie nie zabraklo tez Aktywnego Huba i Gargoyle, narzekał co chwile na rozłączanie przy pobieraniu dużych plików, nawet zdarzało się to samo przy oglądaniu filmów z internetu, sprzedałem mu to wszystko i kupiłem D-linka Dwr 956, kosztował 399 zł z wysyłką, co prawda był używany kilka rys ale komu to przeszkadza :), i wszystkie opisane wyżej problemy nagle znikneły.. Tak że ja tez osobiście nie polecam takiej "protezy" z tym Tp-linkiem, sporo kabli i tym podobne..
ODPOWIEDZ