Siemka!
Muszę od września wykupić jakąs usługę internetu i chciałbym Was zapytać o radę, jaki wziąć. Poniżej kilka pytań, na które szukam odpowiedzi.
1. Czy w Krakowie w okolicy Ronda Mogilskiego jest zadowalający zasięg LTE z którejkolwiek sieci? Jak wygląda sprawa w Play (inne sieci też ok, tylko tutaj podpiąłbym sobie dodatkową usługę do abo)?
2. Podróżuję sporadycznie i wtedy korzystam z internetu w telefonie, który mi w sumie wystarcza. Czy warto w takim wypadku brać przenośny modem LTE czy stacjonarny? Jak to wygląda zarówno pod względem jakościowym jak i finansowym?
3. Posiadam stary router na kabel z wifi, TP-Link. Czy on może się jakkolwiek przydać przy LTE?
4. Chciałbym wydawać na internet max 70zł miesięcznie. Czy w tej kwocie lepiej kupić internet LTE czy może raczej na kablu?
5. Czy uważacie, że lepiej kupić modem z LTE samodzielnie, czy brać w abonament?
6. Jaki sprzęt w ogóle jest niezbędny, by cieszyć się internetem LTE?
Z góry dziękuję wam za pomoc!
Pozdrawiam
Operator i sprzęt - co wybrać?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Operator i sprzęt - co wybrać?
Wszyscy operatorzy maja zasięg na 100%, inna sprawa jakie prędkości w każdej sieci osiągniesz bo dochodzi kwestia obciążenia sieci. Możesz wziąć Play ale jeśli nie posiadasz sprzętu Orange jest bezkonkurencyjny do jutra są kody dające rabat -30% na cały okres umowy na znanym serwisie aukcyjnym.kumczak pisze:1. Czy w Krakowie w okolicy Ronda Mogilskiego jest zadowalający zasięg LTE z którejkolwiek sieci? Jak wygląda sprawa w Play (inne sieci też ok, tylko tutaj podpiąłbym sobie dodatkową usługę do abo)?
Jeśli będziesz korzystał z internetu mobilnego stacjonarnie to lepiej wziąć router stacjonarny - modemy i routery mobilne działają mało stabilnie zwłaszcza w pomieszczeniach, gdzie może być słabszy sygnał.kumczak pisze:2. Podróżuję sporadycznie i wtedy korzystam z internetu w telefonie, który mi w sumie wystarcza. Czy warto w takim wypadku brać przenośny modem LTE czy stacjonarny? Jak to wygląda zarówno pod względem jakościowym jak i finansowym?
kumczak pisze:3. Posiadam stary router na kabel z wifi, TP-Link. Czy on może się jakkolwiek przydać przy LTE?
Jeśli chodzi o router stacjonarny proponuje coś gotowego w ofercie Orange jest ZTE MF283+ czy Huawei B315 w ofercie Plusa.
Taniej wyjdzie LTE za to "kabel" na pewno jest dużo stabilniejszy i szybszy zwłaszcza w Krakowie.kumczak pisze:4. Chciałbym wydawać na internet max 70zł miesięcznie. Czy w tej kwocie lepiej kupić internet LTE czy może raczej na kablu?
kumczak pisze:5. Czy uważacie, że lepiej kupić modem z LTE samodzielnie, czy brać w abonament?
Jak już wcześniej wspomniałem ze sprzętem Orange nie ma konkurencji 60zl abonament -30% =okolo 41zl w tym masz 130GB do wykorzystania w LTE +router stacjonarny ZTE MF283+.
Jeśli chodzi o najtańszy sprzęt to chyba modem na USB osbługujący technologie LTE.kumczak pisze:6. Jaki sprzęt w ogóle jest niezbędny, by cieszyć się internetem LTE?
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki za odpowiedź!
Zobaczę, czy jeszcze uda mi się dziś zamówić ten internet z Orange.
Co do sprzętu, tu na forum dużo osób pyta o router+modem. Czy będzie mi potrzebna taka konfiguracja?
Pozdrawiam

Co do sprzętu, tu na forum dużo osób pyta o router+modem. Czy będzie mi potrzebna taka konfiguracja?
Pozdrawiam
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
Udało Ci się wybrać ofertę dla siebie?