Proszę o pomoc w dobrym wyborze operatora

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Eljam
Początkujący użytkownik forum

Proszę o pomoc w dobrym wyborze operatora

Post autor: Eljam »

Witam
Z dnia na dzień zostałam odcięta od możliwości korzystania z internetu kablowego UPC i zmuszona do znalezienia jakiegoś innego rozwiązania.
Zamieszkałam w miejscowości Motycz pod Lublinem (współrzędne: 51.246704, 22.405580).
Kompletnie nie potrafię dokonać dobrego wyboru, przy czym już wiem, że:
1) Neostrada max 2 mb - odpada
2) Radiówka podobno drzewa, wąwóz więc i brak możliwości
3) czyli internet komórkowy
Obecnie nie posiadam żadnego urządzenia obsługującego LTE, czy 4G ale na starym tablecie samsunga Galaxy Tab 2 orange chodzi kiepsko, play prawie nie działa, plus koło 4 mb czyli jest nieźle zważywszy powyższe.
Jako że jestem już wiekową i na dodatek babcią :) bardzo proszę o pomoc co wybrać i czy mam jakieś możliwości wyboru?
Jeśli chodzi o limit pobieranych danych to będzie tego sporo, gdyż ja gram w jakieś "śmieszne" gierki online typu anno, czasami jak sobie przypomnę i kupię abonament to w Wowa, oczywiście przeglądanie stron i FB, skype , YT i filmy, do tego dochodzi córka, która wszystko powyżej tylko nie gra i wnusia, która stawia już pierwsze kroczki w internecie i ogląda bajki online.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Proszę o pomoc w dobrym wyborze operatora

Post autor: matek451 »

Proponuję internet w Play. Posiadasz zarówno zasięg LTE i 3G. Najbliższy BTS w Motyczu. Podaj dokładną lokalizację w Motyczu. W Play można na LTE mieć internet bez limitu nawet za darmo( karta RBM II new za 9 zł). Ewentualnie na 3G i LTE w prepaidzie Play za 45 zł/m-c za no limit. Ewentualnie oferta na abonament ale bez sprzętu, ten w Play jest za drogi. Taniej kupisz router z wbudowanym modemem LTE na Allegro, OLX. Koszt B315, DWR-956 to około 400 zł.
Eljam

Podałam dokładne współrzędne miejsca w którym zamieszkałam:)
matek451
Guru bezprzewodowy

Mieszkasz kilkaset metrów od BTS-a Play w Motyczu, zero problemów jeśli chodzi o zasięg LTE w Play. W twojej sytuacji kupujesz router z LTE. Do tego za 9 zł kartę RedBullMobile II new. Po doładowaniu za 50 zł konto ważne 100dni. Co 30 dni aktywujesz usługę Darmowy Internet LTE bez limitu( kodem *111*480*1# lub na Play24). To 50 zł pozostanie na koncie, internet bez limitu( 100GB gwarantowane z pełną prędkością, potem 2 Mb/s a w praktyce 200-300GB z pełna prędkością, operator podchodzi do limitu liberalnie) jest w tej promocji darmowy. Poniesiesz jedynie koszt zakupu routera. Nie ma lepszej oferty internetu mobilnego, sam korzystam od 21 m-cy.
Eljam

Wracam do tematu :) Faktycznie LTE działa bez żadnego problemu zarówno PLUS jak i PLAY. Niestety do tej pory nie udało mi się podjąć decyzji w sprawie zakupu sprzętu, więc proszę o pomoc w temacie abonament w plus dla firm z Huawei Router Huawei B315 za 30,14 zł miesięcznie limit 25G bez limitu do 10Mb czy to się opłaca? Co miesiąc miałabym gwarantowane 25G sprzęt a po wyczerpaniu limitu posiłkowałabym się RBM
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Eljam pisze:Wracam do tematu :) Faktycznie LTE działa bez żadnego problemu zarówno PLUS jak i PLAY. Niestety do tej pory nie udało mi się podjąć decyzji w sprawie zakupu sprzętu, więc proszę o pomoc w temacie abonament w plus dla firm z Huawei Router Huawei B315 za 30,14 zł miesięcznie limit 25G bez limitu do 10Mb czy to się opłaca? Co miesiąc miałabym gwarantowane 25G sprzęt a po wyczerpaniu limitu posiłkowałabym się RBM
Proponuję standardowo jeśli chodzi chodzi o oferty ze sprzętem - Orange - abonament 60zl -30% czyli około 40zl i do tego ZTE MF283+ za 99zl(edit należało zmienić bo podrożał ten router) w abonamencie mamy do wykorzystania 30GB(z pełną prędkością w każdej technologii) +100GB z prędkością do 10Mb/s w LTE. Jeśli chodzi o oferty ze sprzętem właściwie brak konkurencji. Dodatkowo jeśli posiada Pani już jakiejś usługi abonamentowe w Orange to jeszcze dodatkowo 10zl rabatu czyli 30zl/mc.
matek451
Guru bezprzewodowy

W Motyczu Orange nie posiada zasięgu LTE. Gdzie w Plusie jest oferta za 30,14 zł z 25GB limitu? Od 7 m-ca usługa płatna 8 zł netto. Chyba. że korzystasz z programu SmartFirma? Jeśli masz 50% rabatu z tego tytułu to warto wziąć ofertę od nich z B315. Netto ten abonament wyniesie24,50 , plus to 8 zł za no limit na LTE od 7 m-ca. Szybko nie będzie. Ale sam router wart 400-450 zł więc pomysł niezły.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

matek451 pisze:W Motyczu Orange nie posiada zasięgu LTE.
Będzie, proponuję zrobić testy i ewentualnie dołożyć antenę. CO do Plusa radzę się 3 razy zastanowić bo dla nich obcinanie prędkości do 256kb/s to też prędkość do 10Mb/s, radzę nie brać od nich internetu bo święty spokój jest bezcenny.
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: zurek »

adixm pisze: CO do Plusa radzę się 3 razy zastanowić bo dla nich obcinanie prędkości do 256kb/s to też prędkość do 10Mb/s, radzę nie brać od nich internetu bo święty spokój jest bezcenny.

Święta prawda... Jak najdalej od nich...
ZTE MC889A PRO

PLAY Internet Domowy
adixm
Mistrz bezprzewodowy

zurek pisze:Święta prawda... Jak najdalej od nich...
Po prostu nie wywiązują się z umów bo kto by pomyślał że poza umowną prędkością 10Mb/s wraz z ściągnięciem kolejnym GB będą wklejać kolejne lejki?Sam skończyłem roczną umowę z Plusem 1 sierpnia ale już od listopada ubiegłego roku korzystam wyłącznie z Orange, bo cierpliwość do Plusa mi się skończyła, dziękuję jedynie że oświeciło mnie żeby nie brać dwuletniej umowy....
matek451
Guru bezprzewodowy

A czy ja pisałem, że Plus to dobry operator? Koleżance chodzi głównie o router. Pewnie ma telefon na firmę w Plusie i może skorzystać z 50% rabatu na internet w ramach SmartFirma. Stąd za abonament 25GB zapłaci 24,50netto ( pierwszy m-c 0 zł). Przez 6 m-cy ma bez dopłaty 8 zł netto no limit na LTE do 100GB z prędkością 10Mb/s( jak ją nie uznają za heavy usera :) )Potem 0,5Mb/s. Od 7 m-ca 25GB lub +8 zł za no limit. B315 za 3 zł. Biorąc powyższe i licząc 23x24,50=563,50zł netto za taką usługę z routerem B315 nie ma co oczekiwać za wiele i rozważyć ten internet z Plusa. To dość dobry i tani sposób na nabycie nowego B315 na raty. Internet przy okazji. Jak przytną w Plusie karta RBM w rezerwie. :)
Eljam

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Matek451 trafił w mój sposób myślenia:) Orange faktycznie tutaj chodzi tragicznie nadajnik niby blisko ale brak LTE, Oferta Plusa w programie Smartfirma. Wybrałam najniższą głównie dlatego że bardzo jest krytykowany Plus tutaj na forum ale skoro działa to gwarantowane 25G za 30 zł brutto też jest nie do pogardzenia:) RBM ma lepszą ofertę ale jak ona zniknie? a i chyba ten router B315 też nie jest najgorszy? Myślałam jeszcze o innej ofercie w programie Smartdom bo potrzebuje jeszcze dodatkowo telewizji ale tam nie widzę sprzętu który mogłabym wybrać i każą sobie dopłacać więcej za sprzęt miesięcznie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Też kombinowałem jak ty :) . W Plusie można wyrwać wciąż tanio sprzęt jak się ma coś u nich. Internet tylko dodatkiem, oby RBM trwał jak najdłuzej. A ostatnio coś z FUP-em w Plusie nie tak, poluzowali użytkownikom kagańce http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100 ... start=9090 .
Eljam

Witam ponownie:) W obecnej chwili właśnie testuję: 2 routery huawei E5577 c z t-mobile i huawei B315 z Plusa oraz mam dostęp do E5372 też z Plusa. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia, który działa dobrze a który nie ;(. na tym ostatnim pełny zasięg Plusa 5 kresek (LTE), na E5577 - 4 kreski na 5 (4G) z Playa na B315 3 kreski LTE (PLUS). I na tym moja wiedza się kończy. Tzn wiem że max zasięg czyli 5 kresek chyba lepszy niż 3 kreski :) ale to chyba nie jest zbyt profesjonalny sposób na sprawdzenie, który router lepszy. Nie mam jeszcze żadnej anteny i nie mam też wiedzy w jaki sposób stwierdzić, co działa a co nie działa. Może ktoś mi doradzi w jaki sposób należy przetestować, może jest jakiś program, który pomoże porównać jakieś parametry w tych 2 pierwszych urządzeniach?i
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Chcesz porównać ze sobą routery, czy też sieci (nadajniki) różnych operatorów ?
Jak routery, to na tej samej karcie SIM (tego samego operatora):
- wejdź na www.speedtest.pl (lub podobną stronę) i porównaj prędkości
- ściągnij ten sam duży plik (np. film 0,5 GB) i porównaj czasy ściągania

Potem:
- podłącz się jednocześnie z kilku komputerów (z tylu, ilu jednocześnie będzie się łączyć z netem, np. babcia, dziadek, wujek itp.) i zobacz jak to działa, czy się nie zawiesza
- podłącz dwa komputery i skopiuj duży plik z jednego na inny komputer, porównaj prędkości
- wyjdź z laptopem na ogródek/balkon i/lub idź z laptopem do najdalej leżącego pokoju za grubymi ścianami,
zobacz jak daleko "sięga" sygnał WiFi, sprawdź prędkość kopiowania dużych plików między komputerami z takiego "oddalonego" komputera

Pewnych rzeczy nie przetestujesz, np. jak zachowa się router gdy połączenie ze stacją bazową się zawiesi, czy router sam bez problemów ponowi połączenie,
czy trzeba będzie mu "pomóc" klawiszem reset/power, oraz jak często to połączenie się "wiesza" (w porównaniu do innego modelu).

A na koniec, jak już przetestujesz, to zastanów się czy te wyniki mają dla Ciebie istotne znaczenie i czy na pewno potrzebujesz sprzęt "najlepszy",
czy może tylko "wystarczająco dobry" do twoich zastosowań, za to z ładniejszą obudową ;)
Być może wcale nie potrzebujesz ściągać czy przesyłać setek gigabajtów w jak najkrótszym czasie,
ani też łączyć się z komputera stojącego 3 piętra wyżej, czy też podłączać 5-ciu komputerów jednocześnie, i wystarczy Ci prędkość 10MBit zamiast 150MBit.

Jeśli masz sygnał 4 do 5 kresek na max. 5 kresek, to antena zapewne nie będzie potrzebna.
ODPOWIEDZ