PC i WI-FI - slaby sygnal.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sharpMarv
Początkujący użytkownik forum

PC i WI-FI - slaby sygnal.

Post autor: sharpMarv »

Witam. Sprawa wyglada nastepujaco: w mieszkaniu mam dostep do niezabezpieczonej sieci wifi. Siec jest dobra jak cos sciagam to z predkoscia 130 kilo. Podlaczam sie do niej korzystajac z laptopa. W mieszkaniu mam takze pc bez karty wifi i chcialbym moc korzystac z tego darmowego internetu takze na nim. I tu zaczyna sie problem. Gdy korzystam z laptopa w mieszkaniu jest tylko jedno miejsce gdzie sila sygnalu jest dobra/bardzo dobra w innym jest bardzo niska i co chwila trace sygnal. A PC stoi w drugim pokoju i tam sygnal bardzie naprawde trudno zlapac. Do glowy przychodzi mi takie rozwiazanie: Kupuje jakas karte wifi, do tego z 7 metrowy kabel i jakas mala antene. Antene stawiam w miejscu gdzie sila sygnalu jest najsilniejsza i za pomoca kabla podlaczam ja do karty wifi. Co sadzicie o takim rozwiazaniu? Jezeli jest dobre to jaka antene i karte powinienem kupic? Jezeli zle to czy istnieje lepsze rozwiazanie?

Ewentualnie gdyby nic nie dzialalo moglbym placic za net niestety nie wiem jaka firma mogla by mi dostarczyc sygnal. Mieszkam w Zielonej Górze przy samym deptaku a dokladnie na ulicy Żeromskiego. Gdyby tu tez ktos moglby mi pomoc bym byl wdzieczny.
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: PC i WI-FI - slaby sygnal.

Post autor: Borg »

Był już podobny temat niedawno - opcja szukaj się kłania: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8654
sharpMarv

Czyli rozumiem ze tak:
1) Kupuje OVISLINK AirLive (WL-5460AP v2)
2) Ustawiam go w miejscu o najlepszej sile sygnalu.
3) Dzieki temu on wzmacnia sygnal w całym pokoju.

Tak? A czy jezeli juz bym ustawil go w tym miejscu gdzie jest najmocniejszy sygnal i on by go "łapał" to bym mogl go ten sygnal rozdzilic za pomaca kabla do zwyklych kart sieciowych?

I czy zamiast OVISLINK AirLive (WL-5460AP v2) moglbym kupic OVISLINK AirLive (WL-5450AP)? Jest troche tanszy. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

Po pierwsze żeby sprawa była jasna - kradzieży obcego sygnału nie pochwalam, powinieneś znaleźć właściciela tej sieci i dogadać się.

Po drugie musisz sobie zdawać sprawę z grożących Ci konsekwencji łączenia się z niezabezpieczoną siecią - nigdy nie wiadomo kto jest na drugim "końcu anteny" i co robi z Twoimi danymi (hasła, kody, korespondencje, komunikatory).

Co do punktów :
Ad.1 Ja bym kupił co Ty zrobisz to już Twoja sprawa :)
Ad.2 i 3 Tak - ewentualnie możesz podłączyć kablowo dwa komputery.

Patrząc na Allegro OVISLINK AirLive (WL-5450AP) jest o 10 zł tańszy a nie ma trybu Universal Repeater który będzie Ci potrzebny gdybyś chciał podać sygnał na cały dom. Poza tym z tego co widzę ma 2x mniej pamięci przy takiej małej różnicy cenowej nie ma co się zastanawiać i brać WL-5460AP v2 .

ps. Tu masz specyfikację 5450
http://www.airlive.com/products/WL-5450 ... 50ap.shtml
a tu WL-5460AP v2
http://www.airlive.com/products/WL-5460 ... shtml#mode
sharpMarv

Wielkie dzieki za odpowiedz! A co korzystania z tego sygnalu... uwazam ze jezeli cos jest niezabezpieczone to znaczy ze jest ogolno dostepne (tak jak publiczna toaleta - ale jezeli juz postawi sie babcie klozetowa to jakies zabezpieczenie i wtedy trzeba placic ;p) moze troche naciagam swoja ideolgie ale czlowiek uczy sie na bledach wiec zobaczymy. Co do Twojego ostrzezenia ze kots by mogl czytac moje prywatne dane, nie pomyslalem o tym. Bede musial jakos sie zabezpieczyc przed taka mozliwoscia. Chyba kupie ten AP poniewaz byc moze skusze sie na net od jakiegos uslugodawcy. Rozchodzi sie tylko o ten slaby sygnal...
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Borg pisze:...nigdy nie wiadomo kto jest na drugim "końcu anteny" i co robi z Twoimi danymi (hasła, kody, korespondencje, komunikatory).
Dokładnie tak. Dzięki takiemu "dzikiemu" połączeniu łatwo możemy "sprzedać" wszystkie nasze hasła i loginy do poczty, GG, stron internetowych... Więcej chyba mówić nie muszę.

EDIT:
sharpMarv pisze:A co korzystania z tego sygnalu... uwazam ze jezeli cos jest niezabezpieczone to znaczy ze jest ogolno dostepne [...] moze troche naciagam swoja ideolgie
Raczej bardzo naciągana ;)
Bo czy jeżeli ktoś nie zamknie swojego mieszkania na klucz to wolno tam wejść? :D
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
DLink fan

Post autor: DLink fan »

To wszystko tylo potwierdza ze siec nalezy zabezpieczyc :D zawsze znajda sie jacys gapowicze :)
ODPOWIEDZ