PC i WI-FI - slaby sygnal.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
PC i WI-FI - slaby sygnal.
Witam. Sprawa wyglada nastepujaco: w mieszkaniu mam dostep do niezabezpieczonej sieci wifi. Siec jest dobra jak cos sciagam to z predkoscia 130 kilo. Podlaczam sie do niej korzystajac z laptopa. W mieszkaniu mam takze pc bez karty wifi i chcialbym moc korzystac z tego darmowego internetu takze na nim. I tu zaczyna sie problem. Gdy korzystam z laptopa w mieszkaniu jest tylko jedno miejsce gdzie sila sygnalu jest dobra/bardzo dobra w innym jest bardzo niska i co chwila trace sygnal. A PC stoi w drugim pokoju i tam sygnal bardzie naprawde trudno zlapac. Do glowy przychodzi mi takie rozwiazanie: Kupuje jakas karte wifi, do tego z 7 metrowy kabel i jakas mala antene. Antene stawiam w miejscu gdzie sila sygnalu jest najsilniejsza i za pomoca kabla podlaczam ja do karty wifi. Co sadzicie o takim rozwiazaniu? Jezeli jest dobre to jaka antene i karte powinienem kupic? Jezeli zle to czy istnieje lepsze rozwiazanie?
Ewentualnie gdyby nic nie dzialalo moglbym placic za net niestety nie wiem jaka firma mogla by mi dostarczyc sygnal. Mieszkam w Zielonej Górze przy samym deptaku a dokladnie na ulicy Żeromskiego. Gdyby tu tez ktos moglby mi pomoc bym byl wdzieczny.
Ewentualnie gdyby nic nie dzialalo moglbym placic za net niestety nie wiem jaka firma mogla by mi dostarczyc sygnal. Mieszkam w Zielonej Górze przy samym deptaku a dokladnie na ulicy Żeromskiego. Gdyby tu tez ktos moglby mi pomoc bym byl wdzieczny.
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: PC i WI-FI - slaby sygnal.
Był już podobny temat niedawno - opcja szukaj się kłania: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8654
-
Czyli rozumiem ze tak:
1) Kupuje OVISLINK AirLive (WL-5460AP v2)
2) Ustawiam go w miejscu o najlepszej sile sygnalu.
3) Dzieki temu on wzmacnia sygnal w całym pokoju.
Tak? A czy jezeli juz bym ustawil go w tym miejscu gdzie jest najmocniejszy sygnal i on by go "łapał" to bym mogl go ten sygnal rozdzilic za pomaca kabla do zwyklych kart sieciowych?
I czy zamiast OVISLINK AirLive (WL-5460AP v2) moglbym kupic OVISLINK AirLive (WL-5450AP)? Jest troche tanszy. Pozdrawiam
1) Kupuje OVISLINK AirLive (WL-5460AP v2)
2) Ustawiam go w miejscu o najlepszej sile sygnalu.
3) Dzieki temu on wzmacnia sygnal w całym pokoju.
Tak? A czy jezeli juz bym ustawil go w tym miejscu gdzie jest najmocniejszy sygnal i on by go "łapał" to bym mogl go ten sygnal rozdzilic za pomaca kabla do zwyklych kart sieciowych?
I czy zamiast OVISLINK AirLive (WL-5460AP v2) moglbym kupic OVISLINK AirLive (WL-5450AP)? Jest troche tanszy. Pozdrawiam
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Po pierwsze żeby sprawa była jasna - kradzieży obcego sygnału nie pochwalam, powinieneś znaleźć właściciela tej sieci i dogadać się.
Po drugie musisz sobie zdawać sprawę z grożących Ci konsekwencji łączenia się z niezabezpieczoną siecią - nigdy nie wiadomo kto jest na drugim "końcu anteny" i co robi z Twoimi danymi (hasła, kody, korespondencje, komunikatory).
Co do punktów :
Ad.1 Ja bym kupił co Ty zrobisz to już Twoja sprawa
Ad.2 i 3 Tak - ewentualnie możesz podłączyć kablowo dwa komputery.
Patrząc na Allegro OVISLINK AirLive (WL-5450AP) jest o 10 zł tańszy a nie ma trybu Universal Repeater który będzie Ci potrzebny gdybyś chciał podać sygnał na cały dom. Poza tym z tego co widzę ma 2x mniej pamięci przy takiej małej różnicy cenowej nie ma co się zastanawiać i brać WL-5460AP v2 .
ps. Tu masz specyfikację 5450
http://www.airlive.com/products/WL-5450 ... 50ap.shtml
a tu WL-5460AP v2
http://www.airlive.com/products/WL-5460 ... shtml#mode
Po drugie musisz sobie zdawać sprawę z grożących Ci konsekwencji łączenia się z niezabezpieczoną siecią - nigdy nie wiadomo kto jest na drugim "końcu anteny" i co robi z Twoimi danymi (hasła, kody, korespondencje, komunikatory).
Co do punktów :
Ad.1 Ja bym kupił co Ty zrobisz to już Twoja sprawa

Ad.2 i 3 Tak - ewentualnie możesz podłączyć kablowo dwa komputery.
Patrząc na Allegro OVISLINK AirLive (WL-5450AP) jest o 10 zł tańszy a nie ma trybu Universal Repeater który będzie Ci potrzebny gdybyś chciał podać sygnał na cały dom. Poza tym z tego co widzę ma 2x mniej pamięci przy takiej małej różnicy cenowej nie ma co się zastanawiać i brać WL-5460AP v2 .
ps. Tu masz specyfikację 5450
http://www.airlive.com/products/WL-5450 ... 50ap.shtml
a tu WL-5460AP v2
http://www.airlive.com/products/WL-5460 ... shtml#mode
-
Wielkie dzieki za odpowiedz! A co korzystania z tego sygnalu... uwazam ze jezeli cos jest niezabezpieczone to znaczy ze jest ogolno dostepne (tak jak publiczna toaleta - ale jezeli juz postawi sie babcie klozetowa to jakies zabezpieczenie i wtedy trzeba placic ;p) moze troche naciagam swoja ideolgie ale czlowiek uczy sie na bledach wiec zobaczymy. Co do Twojego ostrzezenia ze kots by mogl czytac moje prywatne dane, nie pomyslalem o tym. Bede musial jakos sie zabezpieczyc przed taka mozliwoscia. Chyba kupie ten AP poniewaz byc moze skusze sie na net od jakiegos uslugodawcy. Rozchodzi sie tylko o ten slaby sygnal...
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Dokładnie tak. Dzięki takiemu "dzikiemu" połączeniu łatwo możemy "sprzedać" wszystkie nasze hasła i loginy do poczty, GG, stron internetowych... Więcej chyba mówić nie muszę.Borg pisze:...nigdy nie wiadomo kto jest na drugim "końcu anteny" i co robi z Twoimi danymi (hasła, kody, korespondencje, komunikatory).
EDIT:
Raczej bardzo naciąganasharpMarv pisze:A co korzystania z tego sygnalu... uwazam ze jezeli cos jest niezabezpieczone to znaczy ze jest ogolno dostepne [...] moze troche naciagam swoja ideolgie

Bo czy jeżeli ktoś nie zamknie swojego mieszkania na klucz to wolno tam wejść?

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
To wszystko tylo potwierdza ze siec nalezy zabezpieczyc
zawsze znajda sie jacys gapowicze