Wybór operatora LTE. Huawei E8278 i Asus RT-N16 na stanie.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Wybór operatora LTE. Huawei E8278 i Asus RT-N16 na stanie.
Cześć Wszystkim, zakupiłem kilka dni temu modem E8278 i stoję przed trudnym wyborem operatora LTE. Aktualnie korzystam z internetu radiowego od firmy Info - Net w moim rodzimym mieście. Szału macicy na ulicy nie ma ale dużo mu zarzucić nie mogę, ponieważ przy nawet potężnych śnieżycach, ulewach czy innych strasznych zjawiskach pogodowych działał. Płace 49 zł za 6 Mb/s, technologia 5GHz(antena) i stała prędkość, która rzadko spada, naprawdę. Mankamentem jest dość spory ping, który dochodzi nawet do 200ms. Przeważnie 70ms. Rożne cudactwa, czary mary ów operator wykonał ale bez skutku. Kończy mi się umowa, kablówka woła 600 zł za podłączenie, Neostrada działa tak wyśmienicie, ze każdy zrezygnował z niej w okolicy i pozostaje mi chyba... LTE? Pochodzę z Ostrowa Wielkopolskiego, województwo Wielkopolskie, współrzędne: 51.643946, 17.771187. Może doradzicie co wybrać najlepiej? Urządzenie wybrałem po testach bez kabli . Pytanie choć nie na ten dział - czy da się je jeszcze jakoś "ulepszyć"? Zasięg Orange: wszystkie kreski przy 3G i transfer z rzędu 13 Mb/s; LTE jedna mniej kreska i prędkość średnio 25 Mb/s przy pingu 46ms, w 3G 39ms. Innych operatorów na razie nie testowałem. Z kartą moje mamy z Orange wyciągałem jeszcze lepsze wyniki. Tylko nie wiem czym to jest spowodowane. Zaznaczę, że mam możliwość wybrania abonamentu w Orange, z nielimitowanym LTE każdemu dobrze znanym za 29,90 zł. Najwyżej podepnę się pod nią o zgrozo. Nie mam za dużo czasu ogólnie i znam znacznie ciekawsze zajęcia. To czasami lubię pograć sobie w różne gry typu FPS gdzie stabilny i niski ping jest bardzo ważny. Sprawdzi się taki internet LTE lepiej od aktualnie używanej radiówki? Używam klienta Origin, Steam, czasami coś pobiorę z torrentów aby to przetestować, a później nabyć. Internet będzie dzielony na dwa telefony, dwie konsole i laptop. Muszę tylko rozgryźć jak podłączyć modem po mój ruter Asusa RT-N16. Śmieszna sprawa i czym mogę się podzielić. Zasięg WiFi jest minimalnie gorszy, a nawet lepszy na nowym E8278 niżeli na N16 z trzema antenami. 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Wybór operatora LTE. Huawei E8278 i Asus RT-N16 na stanie.
Po co router skoro E8278 jest modemo-routerem i sam emituje swoją sieć Wi-fi? Sieć ta w praktyce jest w stanie osiągnąć przepustowośc po wi-fi około 32Mb ale nie jest źle.
Co do ulepszenia zasięgu to nie liczy się ilość "kreseczek" ale parametry jakościowe połączenia. W E8278 parametrów tych nie zobaczysz ale powinieneś poszukać metodą prób i błędów miejsca gdzie osiągniesz najwyższe prędkości-innego sposobu nie ma(zwykle jest to okno/parapet od strony stacji bazowej ale zdażają się "cudowne" miejsca gdzie wbrew pozorom jest jeszcze lepiej np.ciemny kąt na szafie
.
Co do ulepszenia zasięgu to nie liczy się ilość "kreseczek" ale parametry jakościowe połączenia. W E8278 parametrów tych nie zobaczysz ale powinieneś poszukać metodą prób i błędów miejsca gdzie osiągniesz najwyższe prędkości-innego sposobu nie ma(zwykle jest to okno/parapet od strony stacji bazowej ale zdażają się "cudowne" miejsca gdzie wbrew pozorom jest jeszcze lepiej np.ciemny kąt na szafie

darekka
-
- Użytkownik forum
Ruter kupiłem półtora roku temu bodajże, a szkoda było mi z niego zrezygnować, ponieważ ani razu mnie nie zawiódł. A po testach użytkowników znalezionych na forum wolałem dopłacić kila złotych do modemu. Niżeli brać coś z serii E3xxx bez opcji WiFi gdybym był gdzieś na wyjeździe. Rozumiem o co chodzi. Zabawna rzeczą jest, że u mnie w pokoju lepiej odbiera lte, są lepsze osiągi oraz ping. Niżeli wyjdę na werande gdzie mam w linii prostej widoczny nadajnik. Pytanie, którego operatora wybrać.? Play wyciąga u mnie na lte 8Mb/s. Trochę mało.
-
Testy E8278 v E3372 to moje akurat 
Może i mało(można pomyśleć o antenie zewnętrznej Cybertech lub Sorensen DUAL) ale w Play masz tanio i prAktycznie no limit LTE. Ewentualnie prepaid RBM(darmowe LTE za 30zł. na koncie plus po myku 12msc bez konieczności doładowywania) lub prepaid Play 45zł.msc za minimum 100GB w 3G/LTE. Brak umowy daje pełną swobodę w razie problemów.
Ale wiadomo, że w danym miejscu trzeba szukać optymalnego operatora jakość/cenę więc proponowałbym zakup anteny dual LTE i dopiero testy praktyczne(bez anteny działa tak sobie ale z nią może być sporo lepiej). Możesz jeszcze poszukać najwyższego punktu w domu/na dachu i tak przetestować(da to jako taki pogląd na możliwości sieci) można też podjechać bliżej nadajnika i potestować celem oceneia obciążenia obu sieci(polecam godziny 20-23, bo sieci są w tym czasie wręcz oblężone).

Może i mało(można pomyśleć o antenie zewnętrznej Cybertech lub Sorensen DUAL) ale w Play masz tanio i prAktycznie no limit LTE. Ewentualnie prepaid RBM(darmowe LTE za 30zł. na koncie plus po myku 12msc bez konieczności doładowywania) lub prepaid Play 45zł.msc za minimum 100GB w 3G/LTE. Brak umowy daje pełną swobodę w razie problemów.
Ale wiadomo, że w danym miejscu trzeba szukać optymalnego operatora jakość/cenę więc proponowałbym zakup anteny dual LTE i dopiero testy praktyczne(bez anteny działa tak sobie ale z nią może być sporo lepiej). Możesz jeszcze poszukać najwyższego punktu w domu/na dachu i tak przetestować(da to jako taki pogląd na możliwości sieci) można też podjechać bliżej nadajnika i potestować celem oceneia obciążenia obu sieci(polecam godziny 20-23, bo sieci są w tym czasie wręcz oblężone).
darekka
-
- Użytkownik forum
Oo, witam
Mógłbyś podać jakiegoś dobrego Duala w przyzwoitej cenie? Aktualnie siedzę z moja druga połowa i kuzynem w Wordzie - ma egzamin teoretyczny na prawko. Co myślisz o Orange i ich ofercie. Wydaje mi się, że ku końcu będzie miał lepsze osiągi u nich. Z tego co orientuje się. Więcej osób ma teraz play w okolicy, niżeli orange. Musze tez się streszczac z wyborem kolejnego operatora, ponieważ lada moment umowa mi się kończy z aktualnym.

-
Orange/T-mobile niedawno przeszli z LTE z 10 na 15Mhz więc teoretyczny max wzrósł z 70 na 110Mb i ludzie zauważają wzrost szybkości nawet do około 100Mb. Jeśli potwierdzisz dobre osiągi blisko stacji(czyli stacja będzie w stanie zaoferować zadowalające Cię osiągi) to można zainwestować w antene jak podałem wcześniej DUAL Cybertech lub Sorensen(obie są niezłe i mają fanów,ja mam Sorensena 15kę) najlepiej 17ki ale i 15ki dadzą radę(ale im więcej tym lepiej na przyszłość). Do tego jak najmniej kabla(mniejsze straty) i dalej po Wifi.
Podaj osiągi w domu na Play i Orange(w najoptymalniejszych dla nich miejscach). Jak znadziesz czas sprawdż je na dachu/strychu/jak najwyżej.
Porównaj je również blisko stacji bazowych(Play ma max technologiczny z 10MHz pasma LTE1800 do 70Mb ale gdzieniegdzie nadaje LTE na częstotliwości 2100MHz(jak UMTS2100) i daje tam około 35Mb.
Oferty Orange z nielimitowanym LTE(prędkości po limicie podstawowym zależna od wybranej opcji abonamentowej) nie są złe i wypadają nieźle w porównaniu z Play abonamentowym(lejek po minimum 100GB do 2Mb ale praktycznie przewalałem 400-500GB w RBM bez lejka).
Jeśli zaś o cenę chodzi to Play z darmowym LTE w RBM nie ma konkurencji ale jest to nieokreślona terminem promocja(ja mam 1,5 roku i chwalę). Teraz doszedł jeszcze myk z 12msc ważnością konta w RBM więc już w ogóle szał jest.
Podaj osiągi w domu na Play i Orange(w najoptymalniejszych dla nich miejscach). Jak znadziesz czas sprawdż je na dachu/strychu/jak najwyżej.
Porównaj je również blisko stacji bazowych(Play ma max technologiczny z 10MHz pasma LTE1800 do 70Mb ale gdzieniegdzie nadaje LTE na częstotliwości 2100MHz(jak UMTS2100) i daje tam około 35Mb.
Oferty Orange z nielimitowanym LTE(prędkości po limicie podstawowym zależna od wybranej opcji abonamentowej) nie są złe i wypadają nieźle w porównaniu z Play abonamentowym(lejek po minimum 100GB do 2Mb ale praktycznie przewalałem 400-500GB w RBM bez lejka).
Jeśli zaś o cenę chodzi to Play z darmowym LTE w RBM nie ma konkurencji ale jest to nieokreślona terminem promocja(ja mam 1,5 roku i chwalę). Teraz doszedł jeszcze myk z 12msc ważnością konta w RBM więc już w ogóle szał jest.
darekka
-
- Użytkownik forum
Internet w Orange:
- Pierwszy test w moim pokoju:
http://www.speedtest.net/my-result/4564538019
- Drugi weranda gdzie widać nadajnik:
http://www.speedtest.net/my-result/4564543741
Internet w Play:
http://www.speedtest.net/my-result/4564533893
- Drugi test weranda gdzie widać nadajnik.
http://www.speedtest.net/my-result/4564529650
Kuzyn zdał teorie za drugim razem, fiu, hahaha.
Z tego co widziałem. Ten modem nie obsługuje 2100MHz, a na antenie chyba nie da się też wymusić określonego pasma niżeli to co się kupuje, np. 1800MHz. To jak, kupować antenę i później pozostaje wybierać miedzy tymi dwoma operatorami? Antenę -17 dBi wybrać czy w coś słabszego celować? Chce wydać pieniądze raz,a porządnie. Kabla będę potrzebował 7m optymalnie.
Edit: ta antena będzie dobra do mojego modemu http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html czy coś lepszego jeszcze można znaleźć?
http://www.speedtest.net/my-result/4564538019
- Drugi weranda gdzie widać nadajnik:
http://www.speedtest.net/my-result/4564543741
Internet w Play:
http://www.speedtest.net/my-result/4564533893
- Drugi test weranda gdzie widać nadajnik.
http://www.speedtest.net/my-result/4564529650
Kuzyn zdał teorie za drugim razem, fiu, hahaha.
Z tego co widziałem. Ten modem nie obsługuje 2100MHz, a na antenie chyba nie da się też wymusić określonego pasma niżeli to co się kupuje, np. 1800MHz. To jak, kupować antenę i później pozostaje wybierać miedzy tymi dwoma operatorami? Antenę -17 dBi wybrać czy w coś słabszego celować? Chce wydać pieniądze raz,a porządnie. Kabla będę potrzebował 7m optymalnie.
Edit: ta antena będzie dobra do mojego modemu http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html czy coś lepszego jeszcze można znaleźć?
-
Antena jest OK, długość kabla możesz z nimi dogadać oraz czy montowany na stałe czy dokręcany. Jeśli masz fundusze to możesz pomyśleć o 17tce ale nie jest to mus.
Osiągi moim zdaniem porównywalne-wypadałoby sprawdzić pod stacjami w porze szczytu 20-23 aby ocenić maks możliwości i wtedy policzyć co się bardziej opłaca.
Niech się cieszy, bo nasi "szpece" już wykombinowali, że świeży kierowca będzie musiał po zdaniu prawka odbyć szkolenie z bezpiecznej jazdy(szkoły doskonalenia jazdy). To wszystko aby kaskę wyrwać.
Osiągi moim zdaniem porównywalne-wypadałoby sprawdzić pod stacjami w porze szczytu 20-23 aby ocenić maks możliwości i wtedy policzyć co się bardziej opłaca.
Niech się cieszy, bo nasi "szpece" już wykombinowali, że świeży kierowca będzie musiał po zdaniu prawka odbyć szkolenie z bezpiecznej jazdy(szkoły doskonalenia jazdy). To wszystko aby kaskę wyrwać.
darekka
-
- Użytkownik forum
Z przyjemnością bym takową zakupił i to teraz ale nie widzę nigdzie w ofercie sklepu. Możesz, oczywiście jak masz czas poszukać i podesłać mi link? Testy wykonam jeszcze z laptopem pod wieczór tak jak mówisz. Myślę, ze da to miarodajny obraz działania LTE. Teraz już jest jak dla mnie super. Choć pewnie da się jeszcze coś wycisnąć z niego ostatnie soki. Kombinuje z tym RDM ale głupi zamiast szukać starter za 9 zł. Kupiłem ten za 5 zł i pisze "Red Bull Mobile na kartę II". Zadzwoniłem do Faktu i konsultant powiedział mi, ze w ciągu 48h numer zostanie przeniesiony. Strasznie uprzejmy był, hahaha. Z tego co doczytałem na forum. Ten nielimitowany internet raczej nie powinien działać po doładowaniu i powrocie do RMB? Młodemu nie zazdroszczę sytuacji z tym prawa jazdy. Nie mówiać o rodzicach jak zareagowali gdy nie zdał za pierwszym razem. Rozumiesz o co chodzi. Niepotrzebnie od razu sie chwalił, ponieważ za chwilę udało mu się dostać na poprawkę i zdał ale Prawie 65 zł w plecy 

-
Migrujesz do Faktu-tam tankujesz za 5zł. i masz 12msc ważności połączeń wychodzących. Następnie dzwonisz do nich i zlecasz przejście do "RED BULL MOBILE NA KARTĘ 7"-tu w razie czego masz po upływie 12msc.(kto wie co będzie puźniej) 150dni ważności poł.wych za 50zł doładowania. Po migracji masz 12msc ważne poł.wych i takujesz za minimum 30zł. Odpalasz Darmowe LTE i śmigasz przez 30dni po czym odpalasz LTE ponownie.
Dodam, że musisz mieć aktywny jakikolwiek pakiet MB(np25MB za 3zł. na miesiąc). Po jego przeterminowaniu kupujesz nowe 25MB i mając aktywne Darmowe LTE śmigasz dalej. Ja aby pominąć ciągłe odpalanie 25MB za 3zł.na msc. odpaliłem pakiet cykliczny 300MB za 5zł.(sam się odnawia, a ja muszę pamiętać tylko o terminie 30dni od odpalenia LTE).
Sam to uskuteczniłem na 3 numerach(jeden RBM 1edycji ze stażem 1,5roku i 2 nowozakupione w Play w ofercie Rok Ważności Konta w cenie 5zł. Wszystkie zmigrowałem do Fakt, doładowałem i heja do RBM 7. Tu już tylko doładowanie aby 30zł było,pakiecik MB i odpalenie darmowego LTE. Wszystko smiga.
Co do anteny 17ki to skontaktuj się z Cybertechem, bo mogą mieć ale na strnie nie pokazali. Jeśli nie będzie to 15 również jest dobra.
Swoją drogą to pogłupieli z ceną E8278(250Zł. chcą)-jak ja kupowałem to płaciłem chyba 189zł. z dostawą. Ale to była nowość i nikt nie chciał wtopić.
Dodam, że musisz mieć aktywny jakikolwiek pakiet MB(np25MB za 3zł. na miesiąc). Po jego przeterminowaniu kupujesz nowe 25MB i mając aktywne Darmowe LTE śmigasz dalej. Ja aby pominąć ciągłe odpalanie 25MB za 3zł.na msc. odpaliłem pakiet cykliczny 300MB za 5zł.(sam się odnawia, a ja muszę pamiętać tylko o terminie 30dni od odpalenia LTE).
Sam to uskuteczniłem na 3 numerach(jeden RBM 1edycji ze stażem 1,5roku i 2 nowozakupione w Play w ofercie Rok Ważności Konta w cenie 5zł. Wszystkie zmigrowałem do Fakt, doładowałem i heja do RBM 7. Tu już tylko doładowanie aby 30zł było,pakiecik MB i odpalenie darmowego LTE. Wszystko smiga.
Co do anteny 17ki to skontaktuj się z Cybertechem, bo mogą mieć ale na strnie nie pokazali. Jeśli nie będzie to 15 również jest dobra.
Swoją drogą to pogłupieli z ceną E8278(250Zł. chcą)-jak ja kupowałem to płaciłem chyba 189zł. z dostawą. Ale to była nowość i nikt nie chciał wtopić.
darekka
-
- Użytkownik forum
Czyli ta karta, która kupiłem będzie działać? Gdzieś tu na forum natknąłem się na informacje, że działa jedynie ze starterem za 9 zł to. Ogólnie długo czekałeś za migracją do Faktu i na odwrót? Zakupiłem jeszcze jedną kartę w razie W i chyba z nią zrobię podobnie.
Dużo mi pomogłeś Darekka i nakierowałeś we właściwą stronę, dziekuję
Słuchaj, możesz mi napisać kod na darmowe LTE w RDM oraz na ten pakiet cykliczny 300MB?

-
PS. nie RDM tylko RBM(Red Bull Mobile)
W sumie to zeszło bodaj 5 dni, bo a)konsultant ręcznie niemógł i zrobił zgłoszenie do RBM zamiast do Faktu,b)po ponownieniu kontaktu po 2-3dniach skorygowali to,c)troszkę czekałem na kontakt celem potwierdzenia migraci(dzwonią w tym celu na numer migrowany lub inny podany jako kontaktowy).
Z nowymi starterami zeszło się krucej ale i tu dośc długo, bo po ponowieniu kontaktu z mojej strony celem przyśpieszenia przenieśli mnie bez dzwonienia o czym raczyli poinformować po 2 dniach od przeniesienia numerów.
Twój starter się nada tylko zrób jak mówię: 1-przenieś go do Faktu, 2-doładuj za minium 5zł,3-przenieś go do RBM na kartę 7(tu masz LTE i 150dni ważności konta po doł.za 50zł. oczywiście dopiero po 12msc od doładowania w Fakcie).
Brak LTE w RBM5 wynika z jego likwidacji parę msc temu(chyba w czasie kiedy w Play wykasowali darmowe LTE w zamian dając 100GB i ewentualny lejek 2Mb w 3G/LTE za 45zł.msc)
[ Dodano: 2015-08-07, 17:42 ]
Promocję darmowy internet LTE włącz kodem *111*480*1#
Możesz też odpalić nielimitowanego YouTuba poprzez wpisanie krótkiego kodu
*111*427*1#
No i stan darmowy kodem *111*188*1#
Wszystko możesz sprawdzić i odpalić logując się do swojego konta w Play24 po wcześniejszej rejestracji w nim(dodajesz numery do niego). Możesz też przekierować SMS z kodami do potwierdzenia danej operacji np.włączenie darmowego LTE itp na swój numer, który normalnie używasz do dzwonienia(z dowolnej sieci). W ten sposób nie musisz kombinować aby odczytać sms z kodem w modemie.
Tu masz Regulamin migracji Play/RBM do Fakt i z Fakt do RBM: http://faktmobile.pl/app/views/file/reg ... 062015.pdf (są oferty z jakich się da przejść do Faktu i do czego się da przejść oraz na jakich zasadach).
Dodam, że celem zapewnienia sobie odpowiedniej oferty po migracji z Faktu do RBM należy podczas zgłaszania zlecenie WYRAŹNIE im to powiedzieć("Proszę o migrację do oferty Red Bull Mobile na kartę 7"), bo potrafią przenieść i do RBM5.

W sumie to zeszło bodaj 5 dni, bo a)konsultant ręcznie niemógł i zrobił zgłoszenie do RBM zamiast do Faktu,b)po ponownieniu kontaktu po 2-3dniach skorygowali to,c)troszkę czekałem na kontakt celem potwierdzenia migraci(dzwonią w tym celu na numer migrowany lub inny podany jako kontaktowy).
Z nowymi starterami zeszło się krucej ale i tu dośc długo, bo po ponowieniu kontaktu z mojej strony celem przyśpieszenia przenieśli mnie bez dzwonienia o czym raczyli poinformować po 2 dniach od przeniesienia numerów.
Twój starter się nada tylko zrób jak mówię: 1-przenieś go do Faktu, 2-doładuj za minium 5zł,3-przenieś go do RBM na kartę 7(tu masz LTE i 150dni ważności konta po doł.za 50zł. oczywiście dopiero po 12msc od doładowania w Fakcie).
Brak LTE w RBM5 wynika z jego likwidacji parę msc temu(chyba w czasie kiedy w Play wykasowali darmowe LTE w zamian dając 100GB i ewentualny lejek 2Mb w 3G/LTE za 45zł.msc)
[ Dodano: 2015-08-07, 17:42 ]
Promocję darmowy internet LTE włącz kodem *111*480*1#
Możesz też odpalić nielimitowanego YouTuba poprzez wpisanie krótkiego kodu
*111*427*1#
No i stan darmowy kodem *111*188*1#
Wszystko możesz sprawdzić i odpalić logując się do swojego konta w Play24 po wcześniejszej rejestracji w nim(dodajesz numery do niego). Możesz też przekierować SMS z kodami do potwierdzenia danej operacji np.włączenie darmowego LTE itp na swój numer, który normalnie używasz do dzwonienia(z dowolnej sieci). W ten sposób nie musisz kombinować aby odczytać sms z kodem w modemie.
Tu masz Regulamin migracji Play/RBM do Fakt i z Fakt do RBM: http://faktmobile.pl/app/views/file/reg ... 062015.pdf (są oferty z jakich się da przejść do Faktu i do czego się da przejść oraz na jakich zasadach).
Dodam, że celem zapewnienia sobie odpowiedniej oferty po migracji z Faktu do RBM należy podczas zgłaszania zlecenie WYRAŹNIE im to powiedzieć("Proszę o migrację do oferty Red Bull Mobile na kartę 7"), bo potrafią przenieść i do RBM5.
darekka
-
- Guru bezprzewodowy
A co z konfiguracją RT-N16pod E8278 ? Bo pewnie na OFW nie działa?
-
Tu niestety nic nie podpowiem.
Zresztą jeśli zasięg Wi-fi samego E8278 wystarcza to odpuściłbym dodatkowy router. E8278 można podpiąć na stałe do gniazdka przez ładowarkę USB najlepiej powyż.2A w miejscu optymalnym dla rozsiania zasięgu po domu(tylko kabel antenowy musi jakoś doprowadzić) i można zapomnieć o nim po skonfigurowaniu automatycznego łączenia z TYLKO LTE.
Fakt po wi-fi będzie tylko około 32Mb ale i to powinno dać zadowolenie.
Zresztą jeśli zasięg Wi-fi samego E8278 wystarcza to odpuściłbym dodatkowy router. E8278 można podpiąć na stałe do gniazdka przez ładowarkę USB najlepiej powyż.2A w miejscu optymalnym dla rozsiania zasięgu po domu(tylko kabel antenowy musi jakoś doprowadzić) i można zapomnieć o nim po skonfigurowaniu automatycznego łączenia z TYLKO LTE.
Fakt po wi-fi będzie tylko około 32Mb ale i to powinno dać zadowolenie.
darekka
-
- Użytkownik forum
Przeniosłem numer z RBM (teraz dobrze piszę, hahaha) do Faktu Mobile przez salon Play. Operacja poszła dość szybko i sprawnie ale sam musiałem zasiąść przed ich komputerem... Długa historia ;d Teraz mam niebotyczny problem, ponieważ dzwoniąc w sprawie przeniesienia numeru. Oferują mi jedynie RBM 5, nie 7. Konsultant twierdzi, że nie ma innej opcji.
-
- Guru bezprzewodowy
Przenoś na taryfę RBM na kartę 5, można na niej uruchomić Darmowy internet LTE .
-
- Użytkownik forum
o dziwo teraz gdy zadzwoniłem konsultant powiedział, że jest możliwość przeniesienia na 7 i tak też zrobiłem. Bedą dzwonić z potwierdzeniem w ciągu 2 dni. Dziękuję Matek również za pomoc. Zdam relacje gdy wszystko będę miał podłączone, wraz antena. Kwestia pewnie kilku dni nim przyjdzie.
-
Ja kilka dni temu przeniosłem startery(2) Play"Rok ważności konta" do Fakt, a następnie poprosiłem o przeniesienie na RBM 7-tu po kontakcie z ich strony(nie dało się ponoć od razu) przeniesiono mnie do "RBM na kartę 7 MNP" i wsio działa.
Dzwoniąc często się nie da załatwić od razu i trzeba aby zrobili zgłoszenie ręczne-ja tak robie za każdym razem i zero problemów.
Nie ma co się bać-trzeba poprosić o ręczne zgłoszenie chęci migracji do tej oferty i poczekać na kontakt z ich strony.
Dzwoniąc często się nie da załatwić od razu i trzeba aby zrobili zgłoszenie ręczne-ja tak robie za każdym razem i zero problemów.
Nie ma co się bać-trzeba poprosić o ręczne zgłoszenie chęci migracji do tej oferty i poczekać na kontakt z ich strony.
darekka
- onken
- ** Moderator **
Darku, to zalezy od konsultanta na jakiego trafisz. Niestety to loteria, mi wiele razy mówiono że mogą tylko przenosić ba obowiązujące oferty a RBM7 taką nie jest.
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Ja świadomy jestem, że decydujący wpływ na płynność procesu migracji ma "czynnik ludzki" i od niego(jego wiedzy, chęci itp) zależy co,jak szybko i czy w ogóle załatwimy.
Ja mogę jedynie pochwalić personel Faktu, bo na 3 numery przenoszone z Play/RBM do Fakt i dalej RBM7 za każdym razem słyszałem"Nie widzę w systemie możliwości zmiany oferty ale proponuję zgłoszenie ręczne celem załatwienia sprawy". Tak też się działo, w kilka dni telefon i w ciągu 24godzin(zawsze po północy) wchodziły zmiany.
Ja mogę jedynie pochwalić personel Faktu, bo na 3 numery przenoszone z Play/RBM do Fakt i dalej RBM7 za każdym razem słyszałem"Nie widzę w systemie możliwości zmiany oferty ale proponuję zgłoszenie ręczne celem załatwienia sprawy". Tak też się działo, w kilka dni telefon i w ciągu 24godzin(zawsze po północy) wchodziły zmiany.
darekka
- onken
- ** Moderator **
W systemie zawsze lub prawie zawsze brak opcji zmiany od ręki :-) ale to właśnie ten czynnik ludzki często widzi problem w zmianie na RBM7 :-) a szczególnie ten który robi zmianę w 5 minut. Ile w RBM7 dostaje się bonusowych GB po doładowaniu 20-30 zł a ile za 50 ?
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Ja w "RBM na kartę 7 MNP" za 50zł. doładowania dostałem 500MB na 150dni. tj do 5stycznia2016.
darekka
-
- Użytkownik forum
Panowie możecie mi powiedzieć co to za cudo jest i ile w tym prawdy?Pewnie czyste fantasy
http://allegro.pl/antena-lte-sorensen-1 ... 42991.html .Cybertech posiada jedynie anteny dualne z 15 dBi. Możecie coś sami od siebie dorzucić konkretnego, linki abym nie zawiódł się po zakupie?

- onken
- ** Moderator **
Co za ściema... Porażka z takim marketingiem 

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Po mojemu czysty marketing ale możesz do nich napisać i poprosić o wyniku porównania NORMALNEJ i BAJERANCKIEJ wersji tej anteny, ewentualnie co poprawiono względem NORMALNEJ wersji itp.
Raczej nie sądzę aby miało sens dopłacać do lepszego samopoczucia
Raczej nie sądzę aby miało sens dopłacać do lepszego samopoczucia

darekka
-
- Stały użytkownik forum
Tak z ciekawości, testował już ktoś tę nową wersję Sorensena?
Kupiłem Cybertecha i chociaż jest widoczna poprawa, nie jest zbyt spektakularna (szybszy transfer, wciąż za wysoki jitter). Kusi mnie, żeby sprawdzić jeszcze innego producenta.
Aż dziwne, że jakiś blogger nie zrobi testu wszystkich anten na rynku (jest ich raptem kilka), to jest bardzo nośny temat gwarantujący klikalność na długie miesiące.
Kupiłem Cybertecha i chociaż jest widoczna poprawa, nie jest zbyt spektakularna (szybszy transfer, wciąż za wysoki jitter). Kusi mnie, żeby sprawdzić jeszcze innego producenta.
Aż dziwne, że jakiś blogger nie zrobi testu wszystkich anten na rynku (jest ich raptem kilka), to jest bardzo nośny temat gwarantujący klikalność na długie miesiące.
-
- Użytkownik forum
Antena dzisiaj do mnie przyjechała kurierem PP. Akurat gdy wróciłem z wakacji. Od zamówienia minął prawie tydzień nim ją dostałem. Długo kazali sobie czekać, naprawdę. Po samym wyglądzie stwierdziłem, że wygląda trochę tandetnie i tanio patrząc na kwotę która wyłożyłem
Wykończenia wyglądają fatalnie oraz gwint wyrobiony był dla mocowania. No dobra, nie ma co się rozczulać, bo i tak nie będę na nią patrzył. Pierwszy test na szybko po ustawieniu anteny na oko: wzrost prędkości D/U o jakieś 6/10 Mb/s. ping wzrósł nie znacznie ale myślę, że może być to powodem 10 metrowego kabla? Szału nie ma, bo lepsze prędkości osiągałem w Karpaczu gdzie byłem na wakacjach oraz ping był lepszy przy dalej oddalonym nadajniku na samym modemie. Kwestia teraz dostrojenia być może anteny aby uzyskać jeszcze to kilka % poprawy. Dziwią mnie te wtyki do modemu. One takie luźne powinny być, bo praktycznie same się odpinają. Nie ma żadnego zacisku ani nic. Muszę zabrać się jeszcze za router dzisiaj albo jutro jak będę miał czas aby czytał mi modem. Wiem , ze jest tomato i gargoyle? i na tym moja wiedza się kończy. hahaha

-
- Guru bezprzewodowy
może dostałeś używkę?
jaki masz router?
ja odkupiłem 'okazyjnie' antenę 2x15dbi 1800-2100MHz on anteny.net - testy w weekend.
jaki masz router?
ja odkupiłem 'okazyjnie' antenę 2x15dbi 1800-2100MHz on anteny.net - testy w weekend.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
- Użytkownik forum
Fakt, że jest używką chyba mogę wykluczyć. Ponieważ drobne czynności/ mała nieuwaga może sprawić, że metalowy tył anteny jest porysowany już lekko, a przy montażu chyba nie da się tego uniknąć
Na mojej już zrobiłem małe micro ryski. Wiem, ciapa jestem, hahahaha. Więc tą hipotezę mogę wykluczyć. Mój router to Asus rt-n16, który ma wgrany najnowszy firmware. Fajna ta strona Dzejk. Czemu ja wcześniej o niej nie wiedziałem? 
Edit: aha, czyli jednak nie straciłem za dużo. Choć nie powiem, bo dużo sprzętu mają na stanie i dobrze to wygląda na pierwszy rzut oka. Może nóż widelec i trafi mu się dobra antena czego życzę

Edit: aha, czyli jednak nie straciłem za dużo. Choć nie powiem, bo dużo sprzętu mają na stanie i dobrze to wygląda na pierwszy rzut oka. Może nóż widelec i trafi mu się dobra antena czego życzę

Ostatnio zmieniony 2015-08-20, 07:47 przez SomnusDisney013, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Trzeba mieć świadomość, że anteny net to chłam by yagi.pl, czyli mistrzów marketingu i super mocnych kart wifi 50dB na 500km.ja odkupiłem 'okazyjnie' antenę 2x15dbi 1800-2100MHz on anteny.net - testy w weekend.