Ping, utraty pakietów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Ping, utraty pakietów
Witam.
Mam problem z moim internetem radiowym. Skoki pingu i utraty pakietów nie dają żyć! Oczywiście sprawa jest zgłoszona do admina, ale on twierdzi, że to problemy w mojej strony(trwają już ok. miesiąca). Wiec do rzeczy:
godz: 9:30
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4c5 ... b6e3d.html
godz:14:30
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/42e ... 8c795.html
godz: 21:50
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b7 ... bfa04.html
godz: 23:00
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/805 ... f8002.html
Ostatnio wyglądalo to tak, że w godzinach porannych i południowych chodził normalnie, a od ok. 18 pingi po 2000! Teraz to już nawet w dzień jest tragicznie. Co dziwne przed chwilą pingowalem www.o2.pl i www.onet.pl pingi wynosiły od 50 do 600, a pingując strone internetową mojego dostawcy pingi od 2 do 15. Pomocy!!
Mam problem z moim internetem radiowym. Skoki pingu i utraty pakietów nie dają żyć! Oczywiście sprawa jest zgłoszona do admina, ale on twierdzi, że to problemy w mojej strony(trwają już ok. miesiąca). Wiec do rzeczy:
godz: 9:30
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4c5 ... b6e3d.html
godz:14:30
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/42e ... 8c795.html
godz: 21:50
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b7 ... bfa04.html
godz: 23:00
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/805 ... f8002.html
Ostatnio wyglądalo to tak, że w godzinach porannych i południowych chodził normalnie, a od ok. 18 pingi po 2000! Teraz to już nawet w dzień jest tragicznie. Co dziwne przed chwilą pingowalem www.o2.pl i www.onet.pl pingi wynosiły od 50 do 600, a pingując strone internetową mojego dostawcy pingi od 2 do 15. Pomocy!!
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Ping, utraty pakietów
Pingi nie są takie najgorsze, straty w normie. Czasy też nie najgorsze. Czasem się zdarza 2000mls no, ale liczy się średni czas.
Co konkretnie nie chce działać: WWW, gry, p2p, skype
Co konkretnie nie chce działać: WWW, gry, p2p, skype

Latka lecą...
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Moim zdaniem tragiczne... Przy moich 13-30 bez żadnych strat to jest różnica... A mam osiedlówkę która w jednej części "biegnie" radiem... Problem może również leżeć po stronie użytkownika - zwłaszcza oprogramowanie szpiegowskie może generować zakłócenia. Ad-Aware pomoże to sprawdzić. Jeżeli nie to tylko wina dostawcy.sardo nunspa pisze:Pingi nie są takie najgorsze, straty w normie. ...
- sardo nunspa
Spingowałem teraz onet, a jest już po północy i min 14 max 137 średnia 34. W dzień średnia jest około 85. Powiedzmy, że nie jest za dobry, ale do tragedii jeszcze dalekomar_kow pisze: ...Moim zdaniem tragiczne... Przy moich 13-30 bez żadnych strat to jest różnica...
Latka lecą...
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...W szybką grę FPP za bardzo nie pogra...sardo nunspa pisze:... Powiedzmy, że nie jest za dobry, ale do tragedii jeszcze daleko
...A co sądzisz na ten ping

[img]http://mariusz_k3.w.interia.pl/ping%202.jpg[/img]
-
Ogólnie wszystko się otwiera wolno przez ten ping, no o graniu to już dawno zapomniałem.
Windowsa mam czystego i mam zainstlowanego tylko Avasta.
Tylko zastanawia mnie to, że jak pinguje strone mojego dostawcy mam pingi od 2 do 15 czasami zdarza się 31, 45...a inne stronki tragedia...
Może to nie przeszkadza nie którym użytkowinikom, ale mi zależy głównie na graniu
Sprawdzałem teraz onet.pl
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/14b ... 15bfc.html
jest różnica. W godzinach porannych zawsze tak jest.
Windowsa mam czystego i mam zainstlowanego tylko Avasta.
Tylko zastanawia mnie to, że jak pinguje strone mojego dostawcy mam pingi od 2 do 15 czasami zdarza się 31, 45...a inne stronki tragedia...
Może to nie przeszkadza nie którym użytkowinikom, ale mi zależy głównie na graniu
Sprawdzałem teraz onet.pl
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/14b ... 15bfc.html
jest różnica. W godzinach porannych zawsze tak jest.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Popatrz na moje pingi.Mam radiówkę.Twoje nie są takie złe.
Kod: Zaznacz cały
C:\Program Files\VS Revo Group\Revo Uninstaller>ping www.onet.pl
Badanie www.onet.pl [213.180.130.200] z użyciem 32 bajtów danych:
Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=43ms TTL=53
Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=120ms TTL=53
Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=26ms TTL=53
Odpowiedź z 213.180.130.200: bajtów=32 czas=28ms TTL=53
Statystyka badania ping dla 213.180.130.200:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0 (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 26 ms, Maksimum = 120 ms, Czas średni = 54 ms
C:\Program Files\VS Revo Group\Revo Uninstaller>ping www.bez-kabli.pl
Badanie www.bez-kabli.pl [193.218.155.114] z użyciem 32 bajtów danych:
Odpowiedź z 193.218.155.114: bajtów=32 czas=54ms TTL=52
Odpowiedź z 193.218.155.114: bajtów=32 czas=44ms TTL=52
Odpowiedź z 193.218.155.114: bajtów=32 czas=96ms TTL=52
Odpowiedź z 193.218.155.114: bajtów=32 czas=28ms TTL=52
Statystyka badania ping dla 193.218.155.114:
Minimum = 28 ms, Maksimum = 96 ms, Czas średni = 55 ms
C:\Program Files\VS Revo Group\Revo Uninstaller>ping www.o2.pl
Badanie www.o2.pl [193.17.41.103] z użyciem 32 bajtów danych:
Odpowiedź z 193.17.41.103: bajtów=32 czas=49ms TTL=54
Odpowiedź z 193.17.41.103: bajtów=32 czas=35ms TTL=54
Odpowiedź z 193.17.41.103: bajtów=32 czas=39ms TTL=54
Odpowiedź z 193.17.41.103: bajtów=32 czas=182ms TTL=54
Statystyka badania ping dla 193.17.41.103:
Minimum = 35 ms, Maksimum = 182 ms, Czas średni = 76 ms
C:\Program Files\VS Revo Group\Revo Uninstaller>
- sardo nunspa
Pingi do dostawcy zawsze są najlepsze.Lightingman pisze:
Przerzucanie winy na klienta, to najczęściej stosowana praktyka w tym kraju. Gdy admin powiedział Ci, że wina jest po twojej stronie i jak to uzasadnił, że masz odstające uszy i blokujesz sygnał radiowy

@mar_kow Masz po prostu rewelacyjne PINGi nic tylko zazdrościć

Latka lecą...
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
kiedyś pisałem żeby się nie sugerować zwykłym pingiem.
Wpiszcie sobie np. takie coś :
Wpiszcie sobie np. takie coś :
i wtedy będzie pełny obrazping wp.pl -l 1400 -t
- sardo nunspa
Skoro taki jesteś w pingach oblatany to słucham z uwagą, co w sieciach radiowych daje ustawienie MTU
i czy warto ustawiać w takiej konfiguracji: 2 kompy, router, za routerem APC i dostawca
. MTU w sieci za routerem jest różne od MTU w sieci z routerem. Kiedyś hen dawno dyskutowaliśmy o MTU i RWIN w sieciach komórkowych. Konfiguracja tych parametrów dawało niezłe efekty zwłaszcza w EDGE.

Latka lecą...
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Temat ciekawie się rozwija... Chętnie nadrobię w innej działce...sardo nunspa pisze:... to słucham z uwagą, co w sieciach radiowych daje ustawienie MTU...

-
Temat kto ma pingi lepsze kto gorsze zostawiam Wam.
Mi chodzi jedynie na graniu. Było dobrze, nagle zaczeło pingować(mówie o pingach w grze 400+) i wiem, że coś jest nie tak. Mój temat jest po to, żebym w miare możliwości otrzymał odpowiedzi czy to wina moja czy dostawcy. Jeśli moja to co musze, zrobić by było dobrze
Ping sprawdzony poleceniem: ping wp.pl -l 1400 -t
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ed6 ... 76dd0.html
Edit:
Czy to może być przyczyna grzejącego się kompa? Niby nie widać, żeby się grzał(ostatnio go czyściłem), ale no jak włączam go rano to jest lux, chyba że to wina przeciążonej sieci
Mi chodzi jedynie na graniu. Było dobrze, nagle zaczeło pingować(mówie o pingach w grze 400+) i wiem, że coś jest nie tak. Mój temat jest po to, żebym w miare możliwości otrzymał odpowiedzi czy to wina moja czy dostawcy. Jeśli moja to co musze, zrobić by było dobrze
Ping sprawdzony poleceniem: ping wp.pl -l 1400 -t
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ed6 ... 76dd0.html
Edit:
Czy to może być przyczyna grzejącego się kompa? Niby nie widać, żeby się grzał(ostatnio go czyściłem), ale no jak włączam go rano to jest lux, chyba że to wina przeciążonej sieci
- Jaco
Czy sam w okolicy korzystasz z tego punktu dostępowego? Może jest prócz tego jakaś kafejka która również korzysta z tego samego punktu.To by wiele tłumaczyło bo jeśli jest więcej osób i wszyscy rżną w co się da to jest obciążenie tego punktu.Być może jeszcze inni ciągną filmy,muzę i jeszcze nie wiadomo co i łącze się zapycha.
Na jaką prędkość masz zawartą umowę.
Na jaką prędkość masz zawartą umowę.
-
Na umowie mam 256kb/s, normalnie w ramach stałej promocji 512kb/s w nocy 3x daję 1,5mb/s
Właśnie nie miałem dostępu do neta...pinguje...i ku mojemu zaskoczeniu tak jak być powinno. Czyli jednak to jego wina, wystarczy nastraszyć zerwaniem umowy:) Polacy...
EDIT: No to go chyba za wcześnie pochwaliłem...dalej to samo
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opóźnieniem. Uzyj opcji
Moderator-> Jaco
Właśnie nie miałem dostępu do neta...pinguje...i ku mojemu zaskoczeniu tak jak być powinno. Czyli jednak to jego wina, wystarczy nastraszyć zerwaniem umowy:) Polacy...
EDIT: No to go chyba za wcześnie pochwaliłem...dalej to samo
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opóźnieniem. Uzyj opcji

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Dopóki usługodawca nie zakupi szybszego łącza sytuacja się nie zmieni. Będzie ewentualnie tylko ustawiał priorytet połączenia na serwerze dla szczególnie upierdliwego klienta... Kiedyś przerabiałem to samo. Pazerność dostawcy była na tyle duża że zwiększał liczbę użytkowników a pasmo pozostawało to samo. Ale jak już wszyscy mieli dość i zaczęli rezygnować - zakupił szersze pasmo i problemy się skończyły...Lightingman pisze:...dalej to samo
- Borg
Oblatany nie jestem - tylko stwierdzam fakt, co MTU wiadomo że 1500 to max, w teorii przy słabym linku zmniejszenie wartości MTU powinno poprawić stabilności transmisji ale ja tego nigdy nie odczułem. Ja bym na Twoim miejscu nie kombinował - u siebie nic nie kombinowałem chodzi na standardzie.sardo nunspa pisze:Skoro taki jesteś w pingach oblatany to słucham z uwagą, co w sieciach radiowych daje ustawienie MTUi czy warto ustawiać w takiej konfiguracji: 2 kompy, router, za routerem APC i dostawca
. MTU w sieci za routerem jest różne od MTU w sieci z routerem. Kiedyś hen dawno dyskutowaliśmy o MTU i RWIN w sieciach komórkowych. Konfiguracja tych parametrów dawało niezłe efekty zwłaszcza w EDGE.
ps. Lightingman po tym drugim pingu podejrzewam iż Twój dostawca ma słabe wyjście na świat - jeżeli możesz puść jeszcze pinga na access pointa z którym się łączysz.
- MaxFM
Nic innego jak zapchany AP i cienki upload. 

-
Po kilku telefonach do admina w końcu się przyznał że jeden z elementów przekaźnika nawala
Tylko, że przez 2 tygodnie wmawiał mi, że to moja wina(kompa). Historia kołem się toczy, bo nie więcej jak półtora miesiąca temu wymieniał już jakiś element
Śmiech na sali

- Jaco
U mnie jest akurat modernizacja całej sieci i do takich przerw zdążyłem sie przyzwyczaić choć niekiedy są denerwujące bo kiedy chce się sprawdzić pocztę bo pilne a neta nie ma 

-
cześć. mam dokładnie ten sam problem. radiówka 128 kb/s, mam już półtora roku, wszystko było normalnie, lecz od jakiś 2 miesięcy coś się zepsuło. uniemożliwia mi to granie w gry FPP, był u mnie servis wymienili antenę ale nic nie pomogło. do głównego nadajnika mam.. 30 metrów ;o co może być powodem tak skaczącego pingu?

Mam jeszcze pytanie, moja sąsiadka również ma radiówkę, na tym samym dachu są 2 anteny od 2 różnych providerów. Czy może to mieć jakiś wpływ?

Mam jeszcze pytanie, moja sąsiadka również ma radiówkę, na tym samym dachu są 2 anteny od 2 różnych providerów. Czy może to mieć jakiś wpływ?
- Borg
popielasty daj jeszcze takiego pinga na access pointa z którym się łączysz.
-
a które to?;p nie znam się zbytnio na tym.. ;/ ale dziś coś przyuważyłem
pingi zaczęły skakać, wchodzę na rapida, chce coś ściągnąć a tu suprajs, już ktoś ściąga coś, oczywiście nie ja tylko ktoś inny z grupy która używa tego ip ;/
Your IP-address 82.160.204.207 is already downloading a file. You have to wait until it is finished.
pingi zaczęły skakać, wchodzę na rapida, chce coś ściągnąć a tu suprajs, już ktoś ściąga coś, oczywiście nie ja tylko ktoś inny z grupy która używa tego ip ;/
Your IP-address 82.160.204.207 is already downloading a file. You have to wait until it is finished.