Internet przy lesie

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MatexQ
Początkujący użytkownik forum

Internet przy lesie

Post autor: MatexQ »

Witam. Mój problem polega na tym, że mieszkam przy samym lesie. Najlepszy internet jaki idzie mi po kablu to 512kB/s po liniach tepsy. Korzystając z aplikacji speedtest na telefonie w niektórych miejscach osiągam prędkość 1.3Mb/s, ale to na chwilę i następny pomiar może już być całkiem inny choć czasami jest dalej ten sam bądź zbliżony. Pytanie moje brzmi czy modem od operatorów typu T-Mobile lub Plus (bo tylko te sieci mają najlepszy zasięg u mnie) będzie lepiej łapał sygnał niż mój telefon? Czy po prostu niczym nie będzie się różnił? Sprawdzając BTSearch do mojego miejsca zamieszkania mam około 6KM od nadajnika T-Mobile/Orange w linii prostej. Po drodze jest pole i zdarzają się czasami drzewa.

Moja lokalizacja

Kod: Zaznacz cały

53.324722   14.636536
Nadajnik

Kod: Zaznacz cały

53.276197   14.673100
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Internet przy lesie

Post autor: wojteks »

MatexQ pisze: czy modem od operatorów typu T-Mobile lub Plus
Zasięg T-Mobile i Orange jest taki sam jednak prędkości mogą się różnić, kup starter T-Mobile i testuj. To samo dotyczy Plusa, kup starter i testuj.
Nie pomagam na PW!
MatexQ

Jestem w sieci PLAY i przy testowaniu przełączam się między sieciami. U mnie zdecydowanie lepiej radzi sobie T-Mobile niż Plus. Jestem w stanie jakoś wzmocnić ten sygnał?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

MatexQ pisze:Jestem w stanie jakoś wzmocnić ten sygnał?
\
Anteną na 900MHz powiedzmy ATK 10, ATK 20.
Nie pomagam na PW!
MatexQ

Jeszcze jedno pytanie: Czy wzmacniając sygnał mogę liczyć na to, że połączenie będzie stabilniejsze czy może raczej poprawić prędkość łącza?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

MatexQ pisze: że połączenie będzie stabilniejsze czy może raczej poprawić prędkość łącza?
Poprawi się stabilność a prędkość nie koniecznie.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Mieszkasz w Binówku? więc dane BTS-a , które podałeś dotyczą BTS-a NetWorks w Żelisławcu. Tymczasem masz dużo bliżej BTS-y i to wszystkich operatorów. Co więcej Play i Plus/CP maja zasięg LTE. W T-mobile i Orange masz zasięg 3G z BTS-a UMTS900 NetWorks Chlebowo lub Kołowo. Wybór operatora błędny. Na 3G z UMTS900 można korzystać ze wszystkich. Z LTE na 1800MHz z Play i Plusa/CP. Potrzebny odpowiedni sprzęt i anteny na 900MHz lub Dual LTE na 1800MHz.
MatexQ

Rozumiem, ale mój wybór nie był przypadkowy. Zielone pole dookoła mojej lokalizacji to jak zapewne wiesz lasy :) Padło na nadajnik z Żelisławca ponieważ jest najmniej drzew. Wiem, że nadajnik z Chlebowa czy Kołowa jest zdecydowanie bliżej, ale czy las nie będzie znacząco ograniczać sygnału? Mam dosyć takiego wolnego internetu rodem z XXw. dlatego szukam jakieś alternatywy.
matek451
Guru bezprzewodowy

Dlatego najlepiej zrobić testy wszystkich operatorów w tym Play ale na karcie internetowej i sprzętem z LTE. T-Mobile i Orange korzystają z tej samej sieci, Plus ma LTE1800 Mobylandu( lub LTE800Sferii) i UMTS900 Aero2 z Kołowa. A Play z UMTS900 i LTE1800 w Kołowie. Play posiada najatrakcyjniejsza ofertę bez limitu a na LTE nawet za darmo. Wybór operatora warto przemyśleć i poprzedzić testami.
MatexQ

W telefonie w opcjach dostępnych operatorów nawet nie mam play. Jednak gdy pojadę kawałek dalej np. ostatnio w Binowie złapało mi nawet LTE z Play. Codziennie w Szczecinie korzystam z LTE, ale w domu z 40Mb/s w mieście przesiadam się na 512kB/s, a do Szczecina mam 8km. 8km a taka przepaść.
matek451
Guru bezprzewodowy

Dlatego ja bym próbował z LTE Play. Sprzęt kupujesz sam,do tego antenę Dual LTE1800MHz a internet LTE bez limitu w Play masz póki co za darmo( 3-5 zł m-c). No i zero umów.
MatexQ

No ale żeby to przetestować to taki sprzęt najlepiej byłoby załatwić lub wypożyczyć bo przecież nie kupię sprzętu teraz i się okaże, że nie ma opcji aby złapać sygnał.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

taka mała podpowiedź - kupując przez neta masz 14 dni na zwrot bez podania przyczyny.
matek451
Guru bezprzewodowy

Możesz wziąć sprzęt z Play na 7 dniowe testy, podobnie w Plusie. Antenę dual LTE kupujesz przez internet wcześniej. Robisz testy wszystkich operatorów. Sprzęt w Play oddajesz w 6 dniu( jest u nich 2-3 razy droższy niż na wolnym rynku). Jak nie wypali LTE oddajesz antenę, jak pójdzie OK sprzęt do LTE modem/ router kupujesz sam i korzystasz z LTE Play bez limitu prawie za darmo. wielu już przerabiało temat i tu na Forum sobie chwalą.
bartex03
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: bartex03 »

Robisz testy 7 dni w Plusie i oddajesz 6 dnia, chyba ze chcesz poznać przełomowe LTE w Plusie.

Niech Cie nie zwiodą super prędkości przez 7 dni testów, bo potem będzie tylko płacz ;)
MatexQ

Niech Cie nie zwiodą super prędkości przez 7 dni testów, bo potem będzie tylko płacz
Co masz na myśli? Dlaczego potem miałoby być gorzej niż podczas 7 dniowych testów?

[ Dodano: 2015-08-08, 23:59 ]
A i pytanie czy jeżeli z Kołowa nie dam rady połączyć się to z LTE mogę spróbować z Żelisławca? Dodam, że jest dosyć spora różnica wysokości pomiędzy moją lokalizacją, a Kołowem. Kołowo jest zdecydowanie wyżej.
bartex03
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: bartex03 »

MatexQ pisze:
Niech Cie nie zwiodą super prędkości przez 7 dni testów, bo potem będzie tylko płacz
Co masz na myśli? Dlaczego potem miałoby być gorzej niż podczas 7 dniowych testów?
Dlatego:

http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=100&t=14191

Nie zwracaj uwagi na ostatnie wpisy bo wlasnie Operator dostał sraczki bo kończą się umowy 12 miesieczne i sprzedaż leży. Nałapią naiwnych i się zacznie znowu sajgon :)

Chyba ze masz ochote latać po UKE i się użerać.

Takie numery przejdą tylko z Umową czerwcową , ponieważ Operator - Złodziej tak uwalił Regulamin z 10.06.2014 że szybko o nim zapomniał i każdemu świadczy teraz Umowe o najnowszy Regulamin.

Mój przypadek - własnie trwa 7 interwencja UKE i czekam na ostatnie pismo - które potwiedzi że świadczą mi Umowe w oparciu o Regulamin inny niż mój i rozwiązuje Umowe z winy Plusa.

Pozdrawiam i ostrzegam
MatexQ

Dzięki za ostrzeżenie :) na pewno wezmę to pod uwagę. Nie rozumiem jednej rzeczy mianowicie nadajnik T-Mobile mam od siebie 6km jednak w domu łączy mi się z nadajnIkiem odległym o 31km i to nie przez pola, ale też lasy. Będąc obok nadajnika z żelislawca nawet się z nim nie łączy. Co jest tego przyczyną? Czy modem będzie się tak samo zachowywać?
ODPOWIEDZ