Jaki operator i sprzęt - Annowo koło Poznania

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
domanz
Początkujący użytkownik forum

Jaki operator i sprzęt - Annowo koło Poznania

Post autor: domanz »

Cześć,

Za dwa tygodnie wyprowadzam się na wieś i stoję przed wyborem dostawcy internetu mobilnego. Do dzisiaj byłem praktycznie zdecydowany na Internet Domowy LTE z Cyfrowego Polsatu, ale wejście na to forum i przeczytanie kilkunastu tematów otworzyło mi oczy na inne opcje ;)

Chciałbym prosić bardziej doświadczonych forumowiczów o fachową poradę. Czyli jakiego operatora wybrać i jaki sprzęt (antena, router, modem), tak żeby wszystko chodziło optymalnie.

Moje współrzędne geograficzne to: 52.499028 ; 17.00094
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki operator i sprzęt - Annowo koło Poznania

Post autor: matek451 »

Masz zasięg LTE wszystkich operatorów. Oczywiście wybór Domowego LTE w CP w oparciu o IDU-ODU najgorszy z możliwych. W Plusie /CP jedyna opcja korzystna dla klienta to program SmartDom2( zniżka 25 zł na internet jeśli posiadasz coś w Plusie/CP z 49,90). No i oczywiście oferta ze sprzętem czyli stacjonarnym routerem LTE. Zasięg LTE z BTS-a LTE1800Mobylandu w Czerwonaku,Gdyńska 147. Następny to Orange. Zasięg z BTS-a LTE1800, Gdyńska 131. Oferta na 24 m-ce ze sprzętem, np. MF283+ lub Alcatel OT H150. Mają też fajne zestawy za dobrą kasę. Warto poszukać rabatu 30% na usługę, rabaty dla klientów Orange. W nielimitowanym LTE do dyspozycji Limit podstawowy 50GB +100GB z pełną prędkością LTE potem 1Mb/s. Noce bez limitu. Na koniec Play, zasięg LTE1800 z BTS-a LTE1800Play, Gdyńska 147. Korzystne oferty tylko bez sprzętu, można mieć no limit na 3G i LTE w pre-paid za 45 zł. Ewentualnie tylko w KTE na karcie RBM na kartę gdzie jest usługa Darmowy LTE bez limitu. Koszty minimalne, 100GB z pełną prędkością, potem możliwy lejek 2Mb/s. W praktyce 200-300GB na full to norma. Sprzęt kupujesz sam, polecam router stacjonarny z modemem LTE. Koszt 350-450 zł. Do tego antena Dual LTE1800MHz za około 200 zł. Antena raczej konieczna u wszystkich operatorów. warto zrobić wcześniej test wszystkich operatorów. Na telefonie , modemie czy MiFi z LTE.
domanz

Dzięki.

Starter RBM za 9 zł już mam, router Huawei B315s-22 już leci do mnie kurierem, także jak dobrze pójdzie, to jutro pierwsze testy. Antenę na razie odpuszczę, bo i tak trzeba poczekać na aktualizację firmware'a (router jest z Plusa).

Oby tylko Play nie usunął Darmowego LTE w RBM zanim na dobre zacznę z niego korzystać ;)
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Możesz nie zdążyć ;)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

onken pisze:Możesz nie zdążyć
Ja jednak myślę że RBM mogą zostawić "w spokoju", a będą tylko "kroić" klientów głównej marki Play. Swoją drogą płacić 90zl za nolimit bez sprzętu i umowa na dwa lata - chore.
domanz

Tytułem podsumowania:

Testy LTE na RBM w Annowie przeszły moje oczekiwania. Huawei B315 (bez anteny zewnętrznej) ustawiony wewnątrz domu bez problemu podłączył się do sieci. Prędkości: 8MB download, 2 MB upload, ping 45 ms o godzinie 21:00 nie są może oszałamiające, ale wystarczające dla moich potrzeb. Co prawda transmisja danych była ok 3x wolniejsza niż podczas testu LTE w mieszkaniu w centrum Poznania, ale mówimy o lokalizacji, według której oficjalny zasięg LTE Play jest tylko na zewnątrz budynków.

Jak już się przeprowadzę i odczuję dyskomfort w stosunku do obecnie używanego stałego łącza 1 Gb/s, to pomyślę o antenie zewnętrznej tak jak mi sugerował matek451.

Oby tylko darmowe LTE w RBM funkcjonowało jak najdłużej ;)

Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ