Instalacja WiFi - Router ADSL + AP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
speedie
Początkujący użytkownik forum

Instalacja WiFi - Router ADSL + AP

Post autor: speedie »

Pierwszy post na forum dlatego witam wszystkich serdecznie. Chciałbym przedstawić nasz problem. Kuzyn poprosił mnie o pomoc w doborze, instalacji i konfiguracji urządzeń. Problem jest o tyle skomplikowany że chce on pokryć praktyczne cały dom a o wykonaniu jakiejś instalacji kablowej jak jeszcze można ją było zrobić to nie pomyślał :(, jakieś przeróbki, kucia kładzenie korytek itd. też raczej nie wchodzi w grę. Budynek jest dwu kondygnacyjny, wifi będzie potrzebne również w piwnicy. Aktualnie posiada router adsl z wifi dlinka 150mbps na parterze(u siebie w biurze) oraz repeater gniazdkowy w przedpokoju. Na parterze internet jest ale ogólnie działanie tych urządzeń pozostawia wiele do życzenia(częste zawieszanie się, serwer dhcp słabo radzi sobie z przydzielaniem adresów zwłaszcza jak połączenie następuje przez repeater. Urządzeń które korzystałby z wifi byłoby ok 12. Jaki sprzet spisałby się w takich warunkach, najpierw do wymiany idzie router adsl, budżet mamy spory za dobre urządzenie jest wstanie zapłacić do 1000zł, żeby tylko mieć spokój. Zastanawiałem się nad powerline(chyba lesze niż repeater) ale nie wiem jak wygląda praca tych urządzeń w instalacji 3-fazowej i pewnie lekko zaśmieconej, chcielibyśmy uniknąć zakupu jakiś łączników fazowych itp.. Jeżeli już będę robił to na repeaterach to najpierw umówię sie ze sprzedawcą na sprawdzenie sprzętu w domu. Jakie urządzenia polecacie, może być coś droższego, ważne żeby było solidne i sprawdzone. Mam jeszcze dodatkowo pytanko jaki ap gniazdkowy z lanem byście polecili. Za jakieś sugestie i pomoc z góry dzękuję, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Instalacja WiFi - Router ADSL + AP

Post autor: Jo_gurt »

Rozumiem łączność z Internetem jest przez ADSL? Do 1000zł to bym poszukał wśród DrayTeka i Fritz!Boxa.
Repeatery wszelkiej maści są złym pomysłem. Jeśli nie ma możliwości kabla, to zostaje PowerLine (PLC). O ile masz w miarę nową instalację to powinno grać.
Na pewno są 3 fazy (siła) czy tylko 3 osobne obwody spięte w liczniku? Jak to drugie to nie powinno być też problemu z nowszymi PLC.
Na AP polecam Unifi od UBNT, ale trzeba mieć świadomość, że ich konfiguracja odbywa się przez specjalny soft-kontroler instalowany na komputerze, a nie przez WWW. Ewentualnie możesz się zainteresować DrayTekiem + AP tego samego producenta, wspierające provisioning, czyli konfigurujesz AP i router przez jeden panel WWW (routera). Trzeba tylko odpowiednio dobrać urządzenia.
speedie
Początkujący użytkownik forum

Re: Instalacja WiFi - Router ADSL + AP

Post autor: speedie »

Jo_gurt dzięki za propozycje,już namierzyłem kilka urządzeń najpierw spawy oczywiste. Jeżeli chodzi o wybór AP o który pytałem to wezmę:

Ubiquiti UniFi AP, Long Range UAP-LR

Co do routera to z moim budżetem z dryteka mogę kupić jedynie DRAYTEK VIGOR 2760N ROUTER VDSL który wydaje mi się wypada gorzej niż FRITZ!Box 7490 Router VDSL/ADSL. Pod uwagę biorę również ASUSa DSL-AC68U oraz TP-Link Archer D7( chociaż po niedawnych ekscesach z routerami tp-linka chyba go odrzucę). Mógłbym naciągnąć mocno budżet żeby kupć DrayTeka Vigor 2860ac ale nie wiem czy jest sens. Jeżeli chodzi o sam router to zależy mi na stabilności urządzenia, wydajności i dość dobrym zasięgu. Póki co najbardziej skłaniam się ku temu Fritzowi.

Teaz kwestia pokrycia całego mieszkania. Sieć elektryczna jest na pewno 3 fazowa, w skrzynce są też jakieś moduły i sterowniki które podejrzewam że sieją jakieś zakłócenia w tej sieci(sama instalacja jest stosunkowo nowa i raczej dobrej jakości), ale będe chciał wypróbować adaptery powerline z wifi. Pod uwage biore dwa modele:

POWERLINE TP-LINK TL-WPA4226T KIT
FRITZ!Powerline 540E + 510E

Jeżeli temat PLC polegnie to będe musiał zastosować repeatery prawdopodobnie FRITZ! WLAN Repeater 1750E.

Proszę o jakieś sugestie, może ktoś już miał do czynienia ze sprzętem który tu przedstawiłem i pomoże mi dokonać wyboru. Wynik walk z tymi urządzeniami na pewno tu przedstawię ;). Pozdrawiam Bartek.
ODPOWIEDZ