Internet po wykorzystaniu pakietu - co wybrać?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
magikos7
Początkujący użytkownik forum

Internet po wykorzystaniu pakietu - co wybrać?

Post autor: magikos7 »

Witajcie,

chciałbym się Was poradzić w wyborze internetu mobilnego. Rozmawiałem z kilkoma konsultantami na czatach u różnych operatorów, ale co ciekawe uzyskiwałem różne sprzeczne informację. Jedynie wszyscy konsultanci z Play mowili mi to samo : "po wykorzystaniu pakietu prędkość spada do 16kb/s". W Orange uzyskałem informację, że transfer spadnie w okolice 10MB/s (jeżeli będę w LTE), ale potem inny konsultant mówił mi co innego.. i już sam nie wiem.

Poszukuję internetu mobilnego w granicach ~30 zł i zastanawiam się czy jest szansa żeby po wykorzystaniu pakietu internet jako tako chodził, a nie spadał do tragicznej wartości 16kb/s. Chciałbym zapytać Was jak to w praktyce wygląda? Wiadomo, mogę kupić jakiś potężny mobilny internet i wtedy mieć duży pakiet, ale chciałbym mieć coś mniejszego, ale żeby ten internet chociaż jakoś potem chodził po wykorzystaniu pakietu. Czy możecie mi coś doradzić?
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: Internet po wykorzystaniu pakietu - co wybrać?

Post autor: dzejk »

Chyba u każdego operatora z tanimi pakietami internetu prędkość spada do nieużywalnej po wyczerpaniu środków.
Ile miesięcznie potrzebujesz GB ?

Żaden nadajnik orange nie da Ci 10MB/s, bo to fizycznie niemożliwe. Pomyliłeś jednostki :)

O RBM na kartę słyszał?
magikos7

dzejk pisze:Ile miesięcznie potrzebujesz GB ?
To jest właśnie kwestia ciężka do ustalenia, ale zdarza się, że pobieram pliki 1GB itp typu pliki linuxa. Dodatkowo często oglądam youtuba i inne tego typu portale, więc obawiam się właśnie o ten limit GB. Miałem zamiar zobaczyć dziennie ile tego wykorzystuję i po prostu przemnożyć sobie na cały miesiąc. Orientujesz sie ile to GB może być?
dzejk pisze: Żaden nadajnik orange nie da Ci 10MB/s, bo to fizycznie niemożliwe. Pomyliłeś jednostki :)
Pani mnie poinformowała, że jeżeli będę w zasięgu LTE to prędkość spadnie do około tej wartości.
dzejk pisze: O RBM na kartę słyszał?.
Słyszeć - słyszałem, ale nic więcej o tym nie wiem, hm.

Po raz kolejny uzyskałem taką informację: "Tak, jeżeli jest Pan w zasięgu LTE, to w tym abonamencie, o którym rozmwialiśmy wcześniej (Mobilny LTE FreeNet 39,90) , po wykorzystaniu pakietu GB z podstawy ma Pan nielimitowany transfer LTE z prędkośćią do 5 Mb/s"
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

może chodziło o 10Mb/s - wielkość liter ma znaczenie.
Jeśli jesteś w zasięgu nadajnika Play w technologii LTE, to najtaniej wyjdzie RedBull na kartę z darmowym LTE 100GB na miesiąc - w praktyce 3zł. Poczytaj, masz mnóstwo informacji na forum.
magikos7

dzejk pisze:może chodziło o 10Mb/s - wielkość liter ma znaczenie.
Jeśli jesteś w zasięgu nadajnika Play w technologii LTE, to najtaniej wyjdzie RedBull na kartę z darmowym LTE 100GB na miesiąc - w praktyce 3zł. Poczytaj, masz mnóstwo informacji na forum.
Tak, przepraszam. Mój błąd.

Hm. A mógłbyś mnie pokierować jak sprawdzić czy jestem w zasięgu nadajnika Play w technologi LTE? + podsunąć jakiś link do tego co mówisz? Chętnie przeczytam i zobaczę tę opcję.
ODPOWIEDZ