Jak można zejść na psy czyli nowa oferta Play
Moderator: Moderatorzy
-
- Guru bezprzewodowy
Jak można zejść na psy czyli nowa oferta Play
Jak można zejść w ciągu roku na psy pokazał Play w nowej ofercie internetu mobilnego http://www.telepolis.pl/wiadomosci/nowa ... .html?cp=1 i http://www.blogplay.pl/2015/08/nowa-ofe ... -internet/ , dno i metr mułu. Tak wygląda najgorsza oferta internetu mobilnego w Polsce. W moim rankingu Play z nr. 1 "awansował" na mało zaszczytne 4 miejsce. Jeśli można było coś zespuć w ofertach głosowych i internetowych to Play jest od dziś niedościgłym mistrzem. Plus przy tych ofertach to mistrz i hojny operator. Do czego to doszło. Obawiam się o oferty internet na kartę czy RBM. Teraz są dużo lepsze od abonamentu więc wietrzę zmiany. Obym się mylił.
Ostatnio zmieniony 2015-08-11, 19:45 przez matek451, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak można zejść na psy czyli nowa oferta Play
Ta aukcja to jedna wielka lipa. Nabywca wcale nie musi zapłacić za wygrany blok, bez żadnych konsekwencji.
A w biznesie wielokrotnie taka podwyżka odbiła się czkawką, zamiast spodziewanych zysków pustka w kasie.

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Z tą ofertą to pojechali...ceny z kosmosu, umowy 24msc, brak różnicy(cena,limit GB, czas trwania umowy) niezależnie od brania sprzętu czy tylko sim, dodatkowo gorszy(do 1Mb) lejek po przelroczeniu nielimitowanego(do 100GB) internetu w opcji za 90zł.
Ale jest i zaleta/zmiana na plus-no limit internetu jest w 3G/LTE, a było samo LTE .
Ale jest i zaleta/zmiana na plus-no limit internetu jest w 3G/LTE, a było samo LTE .

darekka
- DiilGang
- Specjalista bezprzewodowy-senior
No i co mamy zrobić, posiadacze no-limitów za 9.99 zł
. Mam umowę do końca września/października i wątpię, że dostaniemy taką samą ofertę.

Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz
- onken
- ** Moderator **
Zapomnij że dostaniesz, mi miesiąc temu udało się tylko uzyskać za 9.99 na 6 m LTE no limit, później kolejne już płatne po 20 zł - umowa na 15 miesięcy, ale nie przedłużyłem tej umowy...
Teraz już pewnie nawet tego nie będzie...
Teraz już pewnie nawet tego nie będzie...
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ciekawe czy zmienią prepaid. 

- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Też jestem ciekaw co z prepaidem. A ktoś wie, czy Play Internet na Kartę działa w roamingu krajowym? Chodzi mi tylko o Orange i T-Mobile.
Czy kartę można kupić w sklepie, czy tylko on-line.
Oraz, czy aby na pewno w tym nie ma jakiegoś haczyka, bo za 45zł 100 GB....
I czy jak w Heyah, nie ma problemu z Tetheringiem? Można udostępnić to z modemu podpiętego pod router?
Czy kartę można kupić w sklepie, czy tylko on-line.
Oraz, czy aby na pewno w tym nie ma jakiegoś haczyka, bo za 45zł 100 GB....
I czy jak w Heyah, nie ma problemu z Tetheringiem? Można udostępnić to z modemu podpiętego pod router?
-
- Użytkownik forum
Witam wszystkich 
Niestety, ale można założyć z 99,9% pewnością, że uwalą ( przed końcem tego roku ) ofertę nielimitowanego internetu RBM na kartę i podniosą cenę w PInK.
Zresztą już tego roku w styczniu wyłączyli nielimitowany internet za 30zł w sporej części ofert na kartę, potem cena wzrosła do 45zł a teraz ... ? aż strach myśleć co będzie dalej ... ale to dlatego, że W3 nie jest rynkiem konkurencyjnym.
Wczorajszy "genialny" ruch Playa pokazuje, że jest gorzej niż źle - 90zł za no-limit
i możliwy lejek ( po przekroczeniu 100GB ) do 1Mbit/s , dostrzegam niewątpliwie negatywny wpływ upałów na pracę mózgów specjalistów od kreowania tego typu "propozycji nowych, lepszych zmian" jednak to nie usprawiedliwia tak tragicznej oferty !

Niestety, ale można założyć z 99,9% pewnością, że uwalą ( przed końcem tego roku ) ofertę nielimitowanego internetu RBM na kartę i podniosą cenę w PInK.
Zresztą już tego roku w styczniu wyłączyli nielimitowany internet za 30zł w sporej części ofert na kartę, potem cena wzrosła do 45zł a teraz ... ? aż strach myśleć co będzie dalej ... ale to dlatego, że W3 nie jest rynkiem konkurencyjnym.
Wczorajszy "genialny" ruch Playa pokazuje, że jest gorzej niż źle - 90zł za no-limit

-
Co do ofert głosowych za 9,99 plus 20 za LTE to nie ma się o co martwić, bo nic nie sztoi na przeszkodzie jeśli by się nie dało uzyskać 6msc.darmowego LTE zostać na umowie bezterminowej i płacić dalej 29,99)abo plus LTE). Zgodnie z Regulaminem tej oferty po upływie 6/15msc.( od opcji umowy) na bezterminową na identycznych zasadach-tu oczywiście gwarantowane mamy abo 9,99 natomiast dodatkowoą usługę LTE za 20zł. jeśli tej usługi nie skasują będzie działać.
Sam mam taką umowę ale karta po 6msc.leżakuje w szufladzie-mam RBM z roczną ważnością konta.
Sam mam taką umowę ale karta po 6msc.leżakuje w szufladzie-mam RBM z roczną ważnością konta.

darekka
- DiilGang
Jak nie dadzą takiej samej oferty to ich problem - nie mam zamiaru płacić kilkakrotnie więcej za mniej. Play specjalnie nałapało na internet prawie jak za darmo aby ludzie się przyzwyczaili
. A teraz szukają jeleni aby tylko podpisać umowę z kagańcem na 24 miesiące 

-
- Początkujący użytkownik forum
Byłem dzisiaj w salonie aby podpisać umowę na neta za 45zł - Pani powiedziała, że już nie ma tej opcji
zaproponowała mi droższe abonamenty w nowej ofercie, bo starsza jest już nieaktualna, po zapytaniu się ile kosztuje nielimitowany internet - odpowiedziała 89,99zł z umową na 24 miesiąca, limit 100GB , potem możliwy lejek do 1Mb/s , zapytałem się o kartę to do dyskusji włączyła się jej koleżanka ( stanowisko obok ) i powiedziała, że była na szkoleniu, w którym uzyskała informacje, iż oferta Play Internet na Kartę znacznie zdrożeje - według informacji jakie ona posiada, będzie oferta nielimitowanego internetu ( 100GB ) z możliwym lejkiem ( 1Mb/s) po przekroczeniu takiej ilości danych- takim samym jak w nowym abonamencie - wszystko to ma kosztować 100zł/mc ( pobierane z konta głównego ) , możliwe darmowe noce ( od 00:00 do 9:00 rano ) 10zł/mc , nielimitowany internet w Red Bullu ma być zastąpiony pakietem 10GB za 10zł.
Zdecydowałem się na podpisanie umowy z routerem w najdroższym wariancie , bo z tego co widzę będzie coraz gorzej
, jestem wku....ony że nie podpisałem umowy kilka dni temu 

Zdecydowałem się na podpisanie umowy z routerem w najdroższym wariancie , bo z tego co widzę będzie coraz gorzej

-
Ciekawe opowieści Pani snuła...ile w tym prawdy, a ile "psychologii sprzedaży"? Sądzę, że kombinowała abyś się zdecydował na umowę, bo tylko z "jelenia" mają zysk(w myśl zasady kup Pan, bo teraz jest drogo ale będzie jeszcze drożej i okazję Pan wspaniałą stracisz aby taniej mieć). 

darekka
- onken
- ** Moderator **
Ja mam dylemat, mogę jeszcze podpisać aneks 9,99 z 6m LTE za free, później po 20 zł + 9,99 do abo.
Co do RBM i nowego Play online, chyba ściema... Ale ryzyko jest spore, nikt nie da taniej teraz
Myślałem że pozostanę sobie spokojnie na RBM lub Play online ale to wydaje się powoli wątpliwe...
Zaletą starych umów był brak limitu prędkości i lejków na 1 czy 2 Mb/s.
Doradźcie
??
Co do RBM i nowego Play online, chyba ściema... Ale ryzyko jest spore, nikt nie da taniej teraz

Myślałem że pozostanę sobie spokojnie na RBM lub Play online ale to wydaje się powoli wątpliwe...
Zaletą starych umów był brak limitu prędkości i lejków na 1 czy 2 Mb/s.
Doradźcie

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
darekka - właśnie obawiam się, że mogłem dać się wpuścić w maliny
, ale z drugiej strony PLAY, który był wcześniej w miarę przewidywalny już taki nie jest
, mamy odwrotny trend gdzie powoli opcja bezprzewodowego, nielimitowanego internetu staje się luksusem
ehhhh...

-
Kolego GutekT -nie płacz nad rozlanym mlekiem, bo nic to nie zmieni(umowa salonowa nie do odkręcenia niestety) i ciesz się pewnymi 24msc. nielimitowanego(100GB i lejek 1Mb) internetu we wszystkich technologiach oraz zakupionym sprzętem.
Kolego Onken co do oferty za 9,99 plus LTE 6msc.za friko-pewne jest właśnie te 6msc, bo nie odbiorą danego do umowy pakietu, dopiero po 6msc. będzie loteria(będzie można dokupić albo i nie, bo wyłączą tę usługę). Jeśli uważasz, że warto to bież, bo nic oprócz śmierci pewne nie jest.
Kolego Onken co do oferty za 9,99 plus LTE 6msc.za friko-pewne jest właśnie te 6msc, bo nie odbiorą danego do umowy pakietu, dopiero po 6msc. będzie loteria(będzie można dokupić albo i nie, bo wyłączą tę usługę). Jeśli uważasz, że warto to bież, bo nic oprócz śmierci pewne nie jest.

Ostatnio zmieniony 2015-08-17, 23:41 przez darekka, łącznie zmieniany 2 razy.
darekka
- onken
- ** Moderator **
Hmmm
Skąd Ci przyszło do głowy że mogą w trakcie umowy wyłączyć to nielimitowane LTE za 20 zł ?
To jest raczej na stałe przypisane do danej oferty, dowodem na ten fakt jest to że w nowych umowach już nie ma takiej zakładki.
Skąd Ci przyszło do głowy że mogą w trakcie umowy wyłączyć to nielimitowane LTE za 20 zł ?
To jest raczej na stałe przypisane do danej oferty, dowodem na ten fakt jest to że w nowych umowach już nie ma takiej zakładki.
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Mogą je wyłączyć po 6msc, bo jest to przecież dodatkowa opcja nie wpisana do Umowy(masz ją darmo przez 6msc i to jest pewne, a później jeśli nadal będzie dostępna ta usługa to dokupisz ten pakiet to będzie działał przez dany miesiąc).
Doczytałem Regulamin LTE za 20zł. i jest to usługa dodatkowa (brak wzmianki w umowie o niej)-jest informacja o darmowych 6msc.w Regulaminie oferty "Formuła Unlimitet 250MB". W samym Regulaminie "Nielimitowany internet LTE" jest zapis, że zastrzegają sobie prawo do jej wyłączenia oraz o tym, że prawo nabyte nie zostanie naruszone(czyli w miesiącu w, którym usługę skasują będziesz mógł korzystać do jego końca).
Doczytałem Regulamin LTE za 20zł. i jest to usługa dodatkowa (brak wzmianki w umowie o niej)-jest informacja o darmowych 6msc.w Regulaminie oferty "Formuła Unlimitet 250MB". W samym Regulaminie "Nielimitowany internet LTE" jest zapis, że zastrzegają sobie prawo do jej wyłączenia oraz o tym, że prawo nabyte nie zostanie naruszone(czyli w miesiącu w, którym usługę skasują będziesz mógł korzystać do jego końca).
Ostatnio zmieniony 2015-08-12, 18:59 przez darekka, łącznie zmieniany 2 razy.
darekka
- onken
- ** Moderator **
Tak mi sie wydaje bo to LTE na 6 miesięcy to chyba jednak coś innego a opcja za 20 zł figuruje cały czas za 20 zł . No i druga sprawa że brak tego w nowych umowach, to takie moje dywagacje :-) na infolini mówili też że ta opcja zostaje na stałe.
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Przez te 6msc.jej nie zabiorą, bo dali w ramach promocji za darmo ale później nic ich nie będzie ograniczać skoro jest to usługa dodatkowa, którą mogą skasować jeśli zechcą.
darekka
- onken
- ** Moderator **
No nie wiem nie wiem... :-)
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Zerknij w Regulamin promoci 9,99 i Nielimitowanego LTE za 20zł. i sam dokonaj analizy co jest i jak jest. 

darekka
- onken
- ** Moderator **
To jaka inna alternatywę widzisz :-) ?
Mam cały czas CP z którego jestem super zadowolony ale potrzebuję coś w razie "w" :-)
Ryzykować czy nie... RBM pewnie zniknie, Play na kartę za 45 pewnie też... inne sieci dużo droższe...
Mam cały czas CP z którego jestem super zadowolony ale potrzebuję coś w razie "w" :-)
Ryzykować czy nie... RBM pewnie zniknie, Play na kartę za 45 pewnie też... inne sieci dużo droższe...
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeszcze podatki.oprócz śmierci pewne nie jest.

-
Trzeba brać co jest i się nie martwić-jest RBM/Play na kartę/Play 9,99- korzystać ile będzie, a ewentualnie po zmianach poszukiwać alternatywy. Nic nam nie da branie neta "na zapas".
P.S. o podatkach zapomniałem![:]](./images/smilies/splash.gif)
P.S. o podatkach zapomniałem
![:]](./images/smilies/splash.gif)
darekka
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Kiedyś pamiętam było bumm na multimo bo dawało lepszą ofertę niż orange. Oferta ich nie znikneła tylko orange dało lepszą. Jak jedno zniknie pojawi się coś innego lepszego 

- DiilGang
Jeśli ma ktoś abonament w Orange ( np. Smart Plan Multi II ) to w usługach znalazłem "LTE bez limitu do 5 Mbit" za 10 zł . Przyjrzę bliżej się tej usłudze, być może to jest jakiś substytut LTE Play " bez limitu"
.

- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Sobie jaja robią... niedawno przedłużałem umowę w TMobile, ale rozglądałem się m.in. w Play. Było bodajże "nolimit" (czyli 100 GB) za 50 zł o ile mnie pamięć nie myli. A TMobile wziąłem nie ze względu na niską cenę a stabilność.
Play nie wziąłem z tego względu, że mam wątpliwości co do jakośći - testowałem, niby jest ok, ale czasami np. połączenie SSH potrafi zerwać, o co się np. edytor plików psuje czy prędkość zwalnia, skacze (pasmo nie jest z gumy).
Jeśli chodzi o telefon, to mam nadal w Play, nolimit na GSM, 2GB internetu, nolimit na SMS/MMS za 45 zł, więc tu znowu źle nie wypadło.
Co oni kombinują to nie wiem. Możliwe, że inni operatorzy biorą jakieś opłaty aktywacyjne i przez to niektórym klientom przez to nie opłaca się przenosić numeru. Np. w Heyah znalazłem jakiś podejrzany wpis w regulaminie - https://twitter.com/Rafee_PL/status/628916268394016769
Play nie wziąłem z tego względu, że mam wątpliwości co do jakośći - testowałem, niby jest ok, ale czasami np. połączenie SSH potrafi zerwać, o co się np. edytor plików psuje czy prędkość zwalnia, skacze (pasmo nie jest z gumy).
Jeśli chodzi o telefon, to mam nadal w Play, nolimit na GSM, 2GB internetu, nolimit na SMS/MMS za 45 zł, więc tu znowu źle nie wypadło.
Co oni kombinują to nie wiem. Możliwe, że inni operatorzy biorą jakieś opłaty aktywacyjne i przez to niektórym klientom przez to nie opłaca się przenosić numeru. Np. w Heyah znalazłem jakiś podejrzany wpis w regulaminie - https://twitter.com/Rafee_PL/status/628916268394016769
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
- Mistrz bezprzewodowy
Pamiętaj tylko że zanim skorzystasz z "LTE bez limitu do 5 Mbit" najpierw należy skorzystać z usługi bezpieczny internet a zatem na przykładzie smart plan multi 2 za 50zl należy zapłacić:DiilGang pisze:Jeśli ma ktoś abonament w Orange ( np. Smart Plan Multi II ) to w usługach znalazłem "LTE bez limitu do 5 Mbit" za 10 zł . Przyjrzę bliżej się tej usłudze, być może to jest jakiś substytut LTE Play " bez limitu"
50zl(podstawowy abonament)+10zl(bezpieczny internet)+10zl( usługa LTE bez limitu)=70zl/mc
Z drugiej strony taka sytuacja z siecią Play była do przewidzenia, już do teraz miała równie drogie abonamenty głosowe i telefony co Plus co wynika nie da się ukryć z dużych kosztów utrzymania sieci, a teraz padło jeszcze na jedyne warte uwagi usługi. Coraz bardziej widoczna będzie przewaga NetWorks!
Swoją drogą trochę to martwi - Orange nie będzie miało już żadnej konkurencji w internecie mobilnym i także może zadecydować o podwyżkach swoich abonamentów na internet mobilny.
-
Niestety dużo jest tego typu haczyków w różnych umowach. Osoba, która nie siedzi w temacie, nawet nie domyśli się, że w przeczytanej umowie może być coś podejrzanego. Z drugiej strony, jeżeli firmie zależy na swojej marce, bardzo wskazana jest sytuacja win-win. Tutaj jednak klient zmieni z czasem opinię o swoim usługodawcy, nie będzie zadowolony. Moim zdaniem takie praktyki nie przystoją dużym sieciom.