Nieautoryzowany zakup pakietu internetowego w RBM !

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
spasix
Użytkownik forum

Nieautoryzowany zakup pakietu internetowego w RBM !

Post autor: spasix »

Witam
Różne cuda widziałem w Play, ale to co się ostatnio wyprawia przechodzi ludzkie pojęcie - dodam, że nigdy wcześniej coś takiego mi się nie zdarzyło.
Pozwolę sobie od razu przejść do meritum sprawy :
Otóż korzystam z nielimitowanego internetu w RBM ( najpierw przejście z Play na Kartę, potem do Fakt Mobile, a następnie do RBM ) , dzisiaj w godzinach popołudniowych ktoś zakupił z mojego konta pakiet 3GB za kwotę 20.00zł - byłem i nadal jestem w szoku.
Sprawa w postaci zgłoszenia telefonicznego wylądowała w Playu.
Dodam, iż mój laptop jest bardzo dobrze zabezpieczony ( firewall z funkcją anti-leak, antywirus, antymalware ) - więc wyciek jakichkolwiek moich danych ( z laptopa ) ewidentnie wykluczam.
Jakim cudem, ktoś to zrobił ? przecież musi znać kod PUK lub wszystkie dokładne informacje dotyczące mojego konta ... dzwoniłem na infolinie RBM i dowiedziałem się, że ktoś dzwonił do RBM i dokonał zakupu wspomnianego pakietu, rozważam zgłoszenie sprawy na Policję + UKE w przypadku gdy moje złotówki nie wrócą na konto główne.
Czy ktoś z Was spotkał się z tego typu sytuacją ? jak w tej sytuacji zareagowaliście ? ( zgłosiliście sprawę tylko do Play czy też np. na Policję itp. ) , czy operator zwrócił Wam złotówki na konto główne ?
Upgreydd
Użytkownik forum

Re: Nieautoryzowany zakup pakietu internetowego w RBM !

Post autor: Upgreydd »

20zł UKE i Policja? Powodzenia życzę.... 2 tygodnie - wszczęcie sprawy i dochodzenie, kolejne 2 tygodnie - sprawa oddalona na tydzień, za tydzień umorzenie - niska szkodliwość czynu. Dziesiątki tysięcy ludzie tracą i Policja umarza, a ty chcesz o 20zł się kłócić? Mi by czasu było szkoda. Zarejestruj swój numer i przy zamówieniach telefonicznych będzie więcej kroków weryfikacji. Kolejna sprawa - co ma firewall do bezpieczeństwa w sieci o ile atak nie jest przeprowadzany bezpośrednio na Twój komputer? Może masz laptopa Lenovo? Certy z Lenovo wypłynęły do neta jakiś czas temu, MiTM jest możliwy nawet na HTTPS na OS Lenovo z recovery. Ja sobie jeszcze potrafię wymyślić paręnaście sposobów by Ci dane z komputera gwizdnąć.
ODPOWIEDZ