Most 850 m. - co zrobić żeby chodziło jak trzeba?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
codesnipper
Początkujący użytkownik forum

Most 850 m. - co zrobić żeby chodziło jak trzeba?

Post autor: codesnipper »

Mam zrobiony po dziadowsku "na szybko" most 2.4ghz. Przy budowie domu nie było ani czasu ani kasy żeby się tym zająć. Teraz pasowałoby coś wymyślić bo prędkość 6mbit nie bardzo mnie urządza. Urządzenia działają dobrze jeśli są spięte w B lub G na 11 lub 12mbit (max)

W tej chwili mam tak:

AP - AirLive 5460v2 z anteną kierunkową grid 25dbi
APC - Planet wrt-414 z anteną Interline 8dbi dookólna

850 m. strefa Fresnela bez przeszkód, anteny ustawiane netstumblerem z dodatkową pomocą lornetki.

Jeśli daję AP z dookólnej to APC z kierunkową nie widzi sieci, prawdopodobnie dlatego że przelatuje przez jakieś 15 sieci po drodze. A w ten sposób jest stabilnie ale marnie.

Czy jest szansa kupić jakieś AP'ki lub bridge, które można będzie podpiąć do tych anten aby chodziło to lepiej, czy od razu mam myśleć o 5ghz (i tu chyba ubiquiti)?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Most 850 m. - co zrobić żeby chodziło jak trzeba?

Post autor: Jo_gurt »

codesnipper pisze:czy od razu mam myśleć o 5ghz (i tu chyba ubiquiti)?
Zdecydowanie tylko 5GHz. O ile też będzie luźno ;)

2x NanoBeam M5 jak po kosztach (ok 500zł za komplet, symetryczne 16dBi powinno wystarczyć) albo 2x NanoBeam 5AC jak dasz radę wysupłać ~1000zł.
codesnipper

A czy podpięcie ubnt bullet2 w miejsce tych dwóch apków marnej jakości nie poprawi sytuacji? Nie ukrywam, że kasowo to marnie na razie to widzę, a wolałbym zainwestować w lepszy sprzęt.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

codesnipper pisze:A czy podpięcie ubnt bullet2 w miejsce tych dwóch apków marnej jakości nie poprawi sytuacji?
Raczej nie. Nie ma co się bawić w półśrodki. Masz w ogóle słabo dobrane anteny do takiego zastosowania i to one stanowią pewnie 50% problemu. Kolejne 40% to pasmo 2,4GHz i syf w eterze. Czyli zmieniając same AP może coś zyskasz, a może nie, gra niewarta świeczki.
Poszukaj używek NanoBridge, NanoBeam na 5GHz.
codesnipper

850m nanobeam to nie będzie za mocne? Bo generalnie jeśli będę miał te 100mbit to będzie ok. Do internetu potrzebuję raptem ze 20 - ale przesyłanie np. plików na serwer NAS byłoby szybsze.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Zawsze można skręcić moc do niższych wartości.
codesnipper

No to chyba mam jasność. Na AC mnie nie stać a na 5ghz to raczej u mnie będzie czysto. Teraz tylko jeszcze drabina 7m żeby na dach się wygramolić.
codesnipper

Udało się kupić 2x NanoBeam 19 AC (o taki )za 600 zeta (200+400) w morele net. Była jakaś promocja na jedną sztukę, no to poszalałem. Potwierdzili mi już zamówienie czyli to nie pomyłka.
ODPOWIEDZ