kilka AP jeden punkt dostępu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
kilka AP jeden punkt dostępu
Witam. Planuję sieć u siebie w domu. Domek jest piętrowy. Chciałbym mieć jeden punkt dostępu na tych dwóch piętrach. Niestety jeden access point to za mało. Wiem ,że cisco i Ubiquity ma taką funkcjonalność. Szukam tańszego odpowiednika typu TP-link lub Edimax. Czy znacie takie urządzenia. Oczywiście wiem ,że musi być kontroler do zarządzania. Planuję wykorzystać do tego raspberry pi lub coś na atomie. Znacie tańszy odpowiednik ubiquity??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: kilka AP jeden punkt dostępu
Nie ma. Możesz próbować coś taniej sklecić na MT/CapsManie, ale nie wiem czy się uda.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Masz na mysli jeden SSID?sata11 pisze:Chciałbym mieć jeden punkt dostępu na tych dwóch piętrach.
"Jeden punkt dostepu" jest sprzeczny z twoim nastepnym zdaniem:
sata11 pisze:Niestety jeden access point to za mało
Frytki maja podobna funkcjonalnosc, pytanie tylko po co Ci to w domku jednorodzinnym. Dajesz dwa, trzy AP, kazdy z innym SSID, laczysz to kablem i masz kontrole, z ktorym AP sie laczysz.sata11 pisze:Znacie tańszy odpowiednik ubiquity?
Nie pomagam na PW.
-
Chodzi mi o jeden SSID a kilka AP. Ustawianie na AP tego samego SSID na różnych kanałach nie daje mi dobrego wyniku. Kilka SSID jest nie wygodne. Jeśli chodzi o cytat na temat jednego AP chodziło mi ,że jeden ma za mały zasięg i potrzebuję minimum dwa.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czyli sprzet ktory potrafi obsluzyc roaming - ze strony sieci. Oraz odpowiednie drivery/karte sieciowa ze strony klienta.Chodzi mi o jeden SSID a kilka AP.
Tego mozna sie spodziewac. Ustaw rozne SSID i pozamiatane.sata11 pisze:Ustawianie na AP tego samego SSID na różnych kanałach nie daje mi dobrego wyniku.
Alternatywnie - to samo SSID, haslo, kanal - powinno zminimalizowac czas miedzy przelaczaniem.
Bo?sata11 pisze:Kilka SSID jest nie wygodne.
Nie pomagam na PW.
-
Jeśli korzystałeś z Ubiquity to tam nie potrzeba żadnych dodatkowych modyfikacji ze strony użytkownika (sterowników itp.) Można wtedy chodzić po domu bez martwienia się ,że będę musiał przerwać buforowanie filmu bo zmieniam położenie i mam tam inny punkt dostępu. Przełączaniem zajmuje się kontroler. Coś podobnego do WDS po kablu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Uzywam czegos podobnego na codzien w pracy, ale tu mowimy o sprzecie za dziesiatki k€ i m.i. kompatybilnych kartach sieciowych.
Wtedy mozesz zamknac laptopa na pierwszym pietrze, przejsc na trzecie, otworzyc i telko sie nie rozlaczylo.
Sterowniki sa czescia dostarczana z karta, wtedy masz racje, uzytkownik niczego nie widzi.
TYLKO: nie kazda karta z tym dziala
.
Co masz na mysli piszac "WDS po kablu"?
Wtedy mozesz zamknac laptopa na pierwszym pietrze, przejsc na trzecie, otworzyc i telko sie nie rozlaczylo.
Sterowniki sa czescia dostarczana z karta, wtedy masz racje, uzytkownik niczego nie widzi.
TYLKO: nie kazda karta z tym dziala

Co masz na mysli piszac "WDS po kablu"?
Nie pomagam na PW.