kilka AP jeden punkt dostępu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sata11
Początkujący użytkownik forum

kilka AP jeden punkt dostępu

Post autor: sata11 »

Witam. Planuję sieć u siebie w domu. Domek jest piętrowy. Chciałbym mieć jeden punkt dostępu na tych dwóch piętrach. Niestety jeden access point to za mało. Wiem ,że cisco i Ubiquity ma taką funkcjonalność. Szukam tańszego odpowiednika typu TP-link lub Edimax. Czy znacie takie urządzenia. Oczywiście wiem ,że musi być kontroler do zarządzania. Planuję wykorzystać do tego raspberry pi lub coś na atomie. Znacie tańszy odpowiednik ubiquity??
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: kilka AP jeden punkt dostępu

Post autor: Jo_gurt »

Nie ma. Możesz próbować coś taniej sklecić na MT/CapsManie, ale nie wiem czy się uda.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

sata11 pisze:Chciałbym mieć jeden punkt dostępu na tych dwóch piętrach.
Masz na mysli jeden SSID?

"Jeden punkt dostepu" jest sprzeczny z twoim nastepnym zdaniem:
sata11 pisze:Niestety jeden access point to za mało
sata11 pisze:Znacie tańszy odpowiednik ubiquity?
Frytki maja podobna funkcjonalnosc, pytanie tylko po co Ci to w domku jednorodzinnym. Dajesz dwa, trzy AP, kazdy z innym SSID, laczysz to kablem i masz kontrole, z ktorym AP sie laczysz.
Nie pomagam na PW.
sata11

Chodzi mi o jeden SSID a kilka AP. Ustawianie na AP tego samego SSID na różnych kanałach nie daje mi dobrego wyniku. Kilka SSID jest nie wygodne. Jeśli chodzi o cytat na temat jednego AP chodziło mi ,że jeden ma za mały zasięg i potrzebuję minimum dwa.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Chodzi mi o jeden SSID a kilka AP.
Czyli sprzet ktory potrafi obsluzyc roaming - ze strony sieci. Oraz odpowiednie drivery/karte sieciowa ze strony klienta.
sata11 pisze:Ustawianie na AP tego samego SSID na różnych kanałach nie daje mi dobrego wyniku.
Tego mozna sie spodziewac. Ustaw rozne SSID i pozamiatane.

Alternatywnie - to samo SSID, haslo, kanal - powinno zminimalizowac czas miedzy przelaczaniem.
sata11 pisze:Kilka SSID jest nie wygodne.
Bo?
Nie pomagam na PW.
sata11

Jeśli korzystałeś z Ubiquity to tam nie potrzeba żadnych dodatkowych modyfikacji ze strony użytkownika (sterowników itp.) Można wtedy chodzić po domu bez martwienia się ,że będę musiał przerwać buforowanie filmu bo zmieniam położenie i mam tam inny punkt dostępu. Przełączaniem zajmuje się kontroler. Coś podobnego do WDS po kablu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Uzywam czegos podobnego na codzien w pracy, ale tu mowimy o sprzecie za dziesiatki k€ i m.i. kompatybilnych kartach sieciowych.

Wtedy mozesz zamknac laptopa na pierwszym pietrze, przejsc na trzecie, otworzyc i telko sie nie rozlaczylo.

Sterowniki sa czescia dostarczana z karta, wtedy masz racje, uzytkownik niczego nie widzi.
TYLKO: nie kazda karta z tym dziala ;).

Co masz na mysli piszac "WDS po kablu"?
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ