internet LTE w mojej miejscowości

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
michaelsg
Początkujący użytkownik forum

internet LTE w mojej miejscowości

Post autor: michaelsg »

Witam serdecznie. Niestety niedawno zmuszony byłem do przeprowadzki do miejscowości, gdzie nie dociera światłowód. Jedyną możliwością jest korzystanie z internetu bezprzewodowego. W chwili obecnej korzystam z internetu Plusa modem Huawei CPE B593s - 22 bez podłączenia anteny zewnętrznej, jak na moje potrzeby transfer jest wystarczający, tzn.
http://www.speedtest.net/result/4599318405.png
natomiast parametry sygnału to:
RSSI:-75
RSRP (dBm):-104
RSRQ (dB):-10

Lecz zależy mi na większym pakiecie GB z uwagi na dość częste korzystanie z treści video w dobrej jakości jak i częste aktualizacje np na PS4 o dość dużych rozmiarach
Moja lokalizacja 52°25'27.5"N 15°04'12.4"E

Stąd moje pytanie czy mogę liczyć na dobrą ofertę innych operatorów czy jestem skazany na drugą umowę z plusem? Niedaleko domu jest bts Orange, z tego co sprawdzałem na stronie bts search UKE wydało pozwolenie na LTE na tym maszcie, lecz na razie nie ma możliwości skorzystania z tej usługi. Ponadto sprawdzałem ofertę RBM lecz na samym modemie nie łapie zasięgu LTE, niestety nie mam możliwości sprawdzenia anteny zewnętrznej.
Z góry dziękuje za pomoc, Pozdrawiam
poszłybuty

Re: internet LTE w mojej miejscowości

Post autor: poszłybuty »

Dane na bts search mogą być nieaktualne, kup kartę sim Orange i innych operatorów i sprawdź.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie. Bez anteny zewnętrznej Dual LTE1800MHz nie masz szans na sensowną ofertę . Jedynie Play na 3G . ale oferta abonamentowa uległa pogorszeniu. Póki co możesz skorzystać z bez limitu w ofercie Play internet na kartę.Koszt 45 zł m-c. Nie wiadomo dokąd taka cena.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

matek451 pisze:Sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie. Bez anteny zewnętrznej Dual LTE1800MHz nie masz szans na sensowną ofertę . Jedynie Play na 3G . ale oferta abonamentowa uległa pogorszeniu. Póki co możesz skorzystać z bez limitu w ofercie Play internet na kartę.Koszt 45 zł m-c. Nie wiadomo dokąd taka cena.
Nie rozumiem kolega ma do dyspozycji od Orange/T-Mobile LTE, a Ty twierdzisz że nie ma nic do wyboru?Jedyny problem jest taki że obecnie nie ma kodów rabatowych w Orange na internet mobilny ani 20 ani 30% wiec albo oferta standardowa albo proponuje poczekać aż takie kody się pojawią. Z oferty LTE Orange Freenet proponuje abonament za 59,9+ZTE MF283+ w cenie 99zl do wykorzystania będzie 30GB +100GB z prędkościa do 10Mb/s.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Kolega nie chce korzystać z anteny zewnętrznej więc sam pozbawia się możliwości korzystania z LTE Orange, T-Mobile czy Play. Najbliższe BTS-y LTE1800 tych operatorów ma w Sulęcinie i bez anteny Dual LTE1800MHz nie ma szans na LTE u nich.
michaelsg

Post autor: michaelsg »

Może źle się wyraziłem, nie chodzi o to, że nie chcę skorzystać z anteny zewnętrznej tylko nie mam takiej możliwości z uwagi na brak takiego sprzętu na miejscu:). Nie będę ukrywał, że najkorzystniej byłoby dla mnie skorzystać z oferty RBM bądź Play na kartę z uwagi na dość duży pakiet, po ewentualnym przekroczeniu lejek jest dość sensowny no i najważniejsza rzecz nie muszę wiązać się umową abonamentową. Mógłbym wydać te 150 - 200 zł na antenę tylko charakterystyka terenu jest niestety taka, że miejscowość gdzie mieszkam jest położona wyżej niż Sulęcin, który znajduje się w najniższym punkcie okolicy. Sama stacja bazowa Play znajduje się w mieście, więc nie jest też zbyt wysoka. Ponadto z mojego domu patrząc w kierunku stacji Play mam drzewa, wspomniane ukształtowanie terenu też nie pomaga no i dość dużą odległość do bts play. Plus swoje stacje umieścił po drugiej stronie Sulęcina na wzniesieniu stąd też pewnie lepsza jakość sygnału, pomimo tego, że de facto mam większą odległość do nadajnika. Reasumując czy kupując antenę zewnętrzną mam szansę odbierać zasięg lte z play czy będą to po prostu źle ulokowane środki? Z góry dziękuję za odpowiedź no i wybaczcie koledzy moje może infantylne i banalne pytania, lecz pierwszy raz w życiu jestem w sytuacji, gdy muszę korzystać z internetu mobilnego i jeszcze nie do końca jestem zapoznany z tematem, lecz staram się nadrabiać braki w wiedzy. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ