Proszę o pomoc brak zasięgu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Slayer421
Początkujący użytkownik forum

Proszę o pomoc brak zasięgu

Post autor: Slayer421 »

Witam,

Mam pytanie o pomoc w doborze anteny wzmacniającej sygnał

Sytuacja wygląda tak - Miejscowość Krzczonów / ZAWADKA - NIE DUŻA BIAŁA PLAMA - Gmina Tokarnia

Mam internet LTE mobilny ( ZTE MF 60 ) i telefon w T-Mobil

Internet łapie 3G na jednej kresce - chodzi kiepsko - telefon - całkowity brak zasięgu w T Mobil ( Plus jedna kreska ) jak podejdę ok 150 metrów do góry to złapię jedną kreskę w T-Mobil i zadzwonię

Potrzebuję antenę która wzmocni sygnał zarówno GSM jak i sygnał internetu - nie mam pojęcia czy tu wystarczy jedna antena czy muszę zastosować dwie osobno ?

Jakie polecicie ? Kierunkowa ? Na jakiej częstotliwości się skupić ?

Czy taka antena ok 15 db pomoże ?

[ Dodano: 2015-08-19, 10:36 ]
Zastanawiałem się czy nie kupić anteny na allegro na sztuke na razie za 40 zł anteny magnetycznej i zobaczyć czy to coś pomoże 11 dbi :facepalm:

[ Dodano: 2015-08-20, 07:58 ]
Proszę o pomoc
Upgreydd
Użytkownik forum

Re: Proszę o pomoc brak zasięgu

Post autor: Upgreydd »

Antenę magnetyczną możesz sobie za przeproszeniem w buty wsadzić. Tylko kierunkowa. Jeśli chcesz poprawić zasięg również telefonu to potrzebujesz repeatera sygnału. Antenę wtedy na dach i repeater w puszkę na komin. Anteny rozgłoszeniowe z repeatera do domu czy gdzie tam potrzebujesz. Do repeatera potrzebne zasilanie 230V,wiec czeka Cię niezła kombinacja i takie rozwiązanie to ok. 1000zł. Ja w pracy trzy repeatery montowałem i zdają egzamin. Jeśli zadowolisz się samym internetem to możesz ciągnąć antenę do domu.

[ Dodano: 2015-08-23, 00:03 ]
Ten modem to trochę nie dobrany sprzęt do Twoich potrzeb. Mając access point z USB mógł wpiąć w niego modem i całość zasilić z PoE w puszce na dachu. W domu wtedy jakiś router z WAN na rj45.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Upgreydd pisze:to potrzebujesz repeatera sygnału.
Nielegalny w PL jeżeli nie zamontuje go operator.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Najbliższy BTS NetWorks w Lubieniu około 4 km od ciebie ale las po drodze. Ta kreska zasięgu to na UMTS900. Potrzebna antena na 900MHz, najlepiej ATK-20 i konektor do MF60. http://www.cybertech.com.pl/p90,antena- ... fme-z.html i http://www.cybertech.com.pl/p92,konekto ... fme-m.html Ale nie licz na wielkie prędkości na UMTS900 z HSPA+ w NetWorks bywa przeciążone a teren trudny i brak innych BTS-ów w pobliżu.
Upgreydd
Użytkownik forum

wojteks pisze:Nielegalny w PL jeżeli nie zamontuje go operator.
Akurat u mnie w pracy jest w pełni legalny i dostarczany przez operatora, tak samo jak jammery ;)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-08-29, 11:04 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-08-29, 10:04 przez Upgreydd, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Upgreydd pisze:dostarczany przez operatora
Widzisz "slowo-klucz"?
Nie pomagam na PW.
Upgreydd
Użytkownik forum

wojteks pisze:Nielegalny w PL jeżeli nie zamontuje go operator.
key pisze:Widzisz "slowo-klucz"?
Widzę i dla tego doprecyzowałem "skąd" mam takie ustrojstwo, a ty pisząc pierwszy post w tym temacie na prawdę wiele wniosłeś do niego. Tak ciężko wyłapać kontekst mojej wypowiedzi? Jak cię to tak gryzie w oczy to zgłoś to moderatorowi lub napisz mi PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Upgreydd pisze:Akurat u mnie w pracy jest w pełni legalny i dostarczany przez operatora,
Ale polecanie tego rozwiązania innym bez dodania że ma go zamontować operator jest zachęcaniem do łamania prawa bo na rynku bez problemu można repeatery/wzmacniacze kupić.
Upgreydd pisze:Tak ciężko wyłapać kontekst mojej wypowiedzi?
Czytając dziesiątki postów trudno zastanawiać się nad kontekstem, tu nie ma miejsca na domyślanie się kontekstu.
Nie pomagam na PW!
Upgreydd
Użytkownik forum

Patrząc na dostępność urządzeń i możliwość ich użycia legalność powinna zostać w kwestii użytkownika Slayer421. Został poinformowany o możliwych problemach.
Slayer421
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Slayer421 »

Dzięki za pomoc - i proszę się nie kłócić :)

[ Dodano: 2015-09-01, 08:08 ]
A możecie mi podesłać jeszcze jakiś zestaw do wzmocnienia sygnału GSM - telefon ?
Jakiś linki itd.

Dzięki
:papa:

[ Dodano: 2015-09-01, 08:09 ]
Spróbuję z ATK-20 i konektorem
ODPOWIEDZ