Router 2,4 / 5 GHZ b/g/n/ac Solidny z sim slotem, ew opcja
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Router 2,4 / 5 GHZ b/g/n/ac Solidny z sim slotem, ew opcja
Potrzebuję zakupić dobry router WIFI z obsługą pasm zarówno 2,4 jak i 5 GHZ oczywiście "n" i "ac" jak już, podłączenie kablowe rj45 (wystarczą 2 gniazda ale to raczej każdy chyba ma...)
Dobrze by miał dobre anteny, a nawet możliwość podpięcia zewnętrznej.
A i jeszcze jedno - będę też chciał wykorzystać ten router jako "nadajnik" dla internetu z 3g/lte czyli przez sim kartę (taki wwan) i najlepiej jakby miał slot na SIM (chociaż to dość egzotyczny temat), ew od biedy możliwość podłączenia zew modemu sim np do USB a router przejmie to dalej.
Co ciekawego polecacie? Na chwilę obecną nie ustalam pułapu cenowego. I jakby miał być podłączany do niego zew. modem na USB to jaki?
Aha: router dsl i asdl bo będzie "trochę" on mobilny, tzn co jakiś czas będzie zmieniał lokalizację i korzystał z innego źródła internetu.
Dobrze by miał dobre anteny, a nawet możliwość podpięcia zewnętrznej.
A i jeszcze jedno - będę też chciał wykorzystać ten router jako "nadajnik" dla internetu z 3g/lte czyli przez sim kartę (taki wwan) i najlepiej jakby miał slot na SIM (chociaż to dość egzotyczny temat), ew od biedy możliwość podłączenia zew modemu sim np do USB a router przejmie to dalej.
Co ciekawego polecacie? Na chwilę obecną nie ustalam pułapu cenowego. I jakby miał być podłączany do niego zew. modem na USB to jaki?
Aha: router dsl i asdl bo będzie "trochę" on mobilny, tzn co jakiś czas będzie zmieniał lokalizację i korzystał z innego źródła internetu.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router 2,4 / 5 GHZ b/g/n/ac Solidny z sim slotem, ew opcja
Może jeszcze vdsl? Jak tak to tylko jakiś wypasiony FritzBox.T9 pisze:router dsl i asdl
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To nie dziala.T9 pisze:będę też chciał wykorzystać ten router jako "nadajnik" dla internetu z 3g/lte
7490 + Freetz.T9 pisze:Co ciekawego polecacie?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Znaczy się nadajnik to mi chodziło raczej o odbiornik 3g/4g i nadawania tego jako standardowe WIFI w n/ac, przepraszam za błąd.
7490 - trochę droga impreza, ale czy on ma wbudowany modem SIM? Bo jakoś się doczytać nie mogę czy opcja przez dongla USB tylko?
EDIT: Chyba widzę że nie ma wbudowanego, tylko na USB, skoro tak wygląda sytuacja to może coś tańszego, albo nie kombinować tylko dowolny router + modem USB?
Takie rzeczy jak Vdsl czy serwery multimedialne nie są mi ptrzebne
7490 - trochę droga impreza, ale czy on ma wbudowany modem SIM? Bo jakoś się doczytać nie mogę czy opcja przez dongla USB tylko?
EDIT: Chyba widzę że nie ma wbudowanego, tylko na USB, skoro tak wygląda sytuacja to może coś tańszego, albo nie kombinować tylko dowolny router + modem USB?
Takie rzeczy jak Vdsl czy serwery multimedialne nie są mi ptrzebne
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Modem jest zewnetrzny.
7390 tez jest za drogi?
7390 tez jest za drogi?
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
A może Fritzbox 6840 ? Tez w podobnych cenach a ma SIM slota.
Zastawiałem się też nad D-linkiem DWR-921 ale na ceneo widzę że ma niezbyt dobre opinie, chyba że te problemy zostały wyeliminowane lub da się je "wyeliminować", etc...
A może jednak router + dongle? Coś ze stajni AUSA np ASUS RT-AC68U lub Linksys jakiś?
W domu obecnie mam Linksysa wrt160n i jakoś nie narzekam choć się zastanawiam czy nie lepiej bez szaleństw i coś taniego, np ASUS RT-AC68U - dwuzakresowy, usb na modem 3/4g, n/ac (niepełne chyba ale nie szkodzi) - taki mógłby mi starczyć...
Zastawiałem się też nad D-linkiem DWR-921 ale na ceneo widzę że ma niezbyt dobre opinie, chyba że te problemy zostały wyeliminowane lub da się je "wyeliminować", etc...
A może jednak router + dongle? Coś ze stajni AUSA np ASUS RT-AC68U lub Linksys jakiś?
W domu obecnie mam Linksysa wrt160n i jakoś nie narzekam choć się zastanawiam czy nie lepiej bez szaleństw i coś taniego, np ASUS RT-AC68U - dwuzakresowy, usb na modem 3/4g, n/ac (niepełne chyba ale nie szkodzi) - taki mógłby mi starczyć...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie mam zadnego doswiadczenia. Dla mnie router obslugujacy VDSL + WAN + Stick jest rozsadniejszym rozwiazaniem niz takie okrojone niewiadomo co.T9 pisze:A może Fritzbox 6840 ?
Teoretycznie nie powinno byc zle, trzeba by doczytac na ile jest obslugiwany przez freetz - gdybys potrzebowal cos wiecej niz standart AVM.
Nie pomagam na PW.
-
- Użytkownik forum
Na teraz temat odchodzi na dalszy plan, wyszły ważniejsze rzeczy.