Livebox E-632, router D-link DWR-116, Tv 3dekodery nc+.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Livebox E-632, router D-link DWR-116, Tv 3dekodery nc+.
Witam.
Z racji tego, że to mój pierwszy post na forum, chciałbym się przywitać.
Mój problem polega na tym, że mam internet z neostrady, tv nc+ (3 dekodery) i 3 komputery. Chciałbym, aby wszystkie urządzenia były podłączone jak najmniejszą ilością kabli, najlepiej przez Wifi.
Jest to dom piętrowy, na parterze jest Livebox E-632 (neostrada) z wifi i 2 dekodery telewizji satelitarnej nc+. Na piętrze jest trzeci dekoder z wifi. Dekodery, żeby działały poprawnie, muszą być podłączone w jednej sieci. Teraz pytanie, czy mogę wykorzystać do tego liveboxa i do niego wpiąć 2 dekodery, w tym ten główny, a trzeci dekoder na piętrze łączył by się przez wifi. Tylko co muszę ustawić w liveboxie, żeby działał i internet i te dekodery. Żeby dekodery miały podłączenie do internetu. Dodatkowo, chcę przez wifi podłączyć na piętrze router D-linka ,żeby zasięg w domu był wszędzie. Ma on służyć jako "przedłużenie" internetu z liveboxa znajdującego się na parterze. Jak to mądrze zrobić, by wszystko miało ręce i nogi. Bardzo proszę o wyrozumiałość i opis w miarę krok po kroku, co należy zrobić. Z góry dziękuje za pomoc.
Mam nadzieję, że to co napisałem jest w miarę zrozumiałe:)
Z racji tego, że to mój pierwszy post na forum, chciałbym się przywitać.
Mój problem polega na tym, że mam internet z neostrady, tv nc+ (3 dekodery) i 3 komputery. Chciałbym, aby wszystkie urządzenia były podłączone jak najmniejszą ilością kabli, najlepiej przez Wifi.
Jest to dom piętrowy, na parterze jest Livebox E-632 (neostrada) z wifi i 2 dekodery telewizji satelitarnej nc+. Na piętrze jest trzeci dekoder z wifi. Dekodery, żeby działały poprawnie, muszą być podłączone w jednej sieci. Teraz pytanie, czy mogę wykorzystać do tego liveboxa i do niego wpiąć 2 dekodery, w tym ten główny, a trzeci dekoder na piętrze łączył by się przez wifi. Tylko co muszę ustawić w liveboxie, żeby działał i internet i te dekodery. Żeby dekodery miały podłączenie do internetu. Dodatkowo, chcę przez wifi podłączyć na piętrze router D-linka ,żeby zasięg w domu był wszędzie. Ma on służyć jako "przedłużenie" internetu z liveboxa znajdującego się na parterze. Jak to mądrze zrobić, by wszystko miało ręce i nogi. Bardzo proszę o wyrozumiałość i opis w miarę krok po kroku, co należy zrobić. Z góry dziękuje za pomoc.
Mam nadzieję, że to co napisałem jest w miarę zrozumiałe:)
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Livebox E-632, router D-link DWR-116, Tv 3dekodery nc+.
O tym pomyśle zapomnij, tu musi być połączenie po kablu lub PLC.paczek85 pisze:chcę przez wifi podłączyć na piętrze router D-linka ,żeby zasięg w domu był wszędzie
Zwykle nic, po kablu musi działać a po WiFi może być konieczność dopisania MAC adresu urządzenia które ma się tak łączyć.paczek85 pisze:co muszę ustawić w liveboxie, żeby działał i internet i te dekodery.
Nie pomagam na PW!
-
Dziękuje za odpowiedź. Jak dobrze rozumiem, nie ma możliwości połączenia bezprzewodowo liveboxa z innym routerem (dlinkiem)by ten działał jako Acces Point. Drugi musi być podłączony kablem z liveboxem i wtedy może być wykorzystany jako AP, tak? Jeżeli tak, to czy muszę coś konfigurować w tym drugim routerze lub w liveboxie, bo ip chyba będą miały takie same? Jak już będą podłączone razem to czy pod ten drugi router,który będzie AP, mogę podłączyć główny dekoder nc+ po kablu, oraz dodatkowe z oferty multiroom(jeden też po kablu a ten na piętrze przez wifi)? Czy dekodery będą miały dostęp do internetu? I jak to wszystko skonfigurować?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jest ale musiałbyś dokupić AP Client, PLC jest lepsze do tego celu.paczek85 pisze:nie ma możliwości połączenia bezprzewodowo liveboxa z innym routerem (dlinkiem)by ten działał jako Acces Point
Wszystko musisz skonfigurować, jego IP (musi być różne od IP LB i spoza jego zakresu DHCP), WiFi, wyłączyć DHCP po stronie LAN i kabel od LB wpiąć w port LAN, port WAN ma zostać pusty.paczek85 pisze:Jeżeli tak, to czy muszę coś konfigurować w tym drugim
Tak.paczek85 pisze:Czy dekodery będą miały dostęp do internetu?
Nie pomagam na PW!
-
Dziękuje za odpowiedź. Jutro wieczorem będę mógł dopiero przetestować ustawienia i dam znać czy wszystko działa. Ale mam jeszcze jedno pytanie, czy livebox z d-linkiem ma być połączony kablem skrosowanym? Rozumiem, że dekodery mają być podpięte do d-linka też takimi kablami skrosowanymi?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, normalnym, wszystko ma być połączone kablami prostymi (nie skrosowanymi).paczek85 pisze:kablem skrosowanym?
Nie pomagam na PW!