Utworzenie drugiej sieci WiFi w domu (drugi router)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
linoskoczek
Użytkownik forum

Utworzenie drugiej sieci WiFi w domu (drugi router)

Post autor: linoskoczek »

Witam!

Potrzebuję utworzyć drugą sieć WiFi w domu. Mam 2 routery:
  • - Dovado TINY
    - TP-LINK TL-MR3420 z DD-WRT
Dovado TINY jest routerem głównym (1). Do niego mam podłączony modem LTE. Adres 192.168.0.1.
TP-LINK będzie routerem stojącym obok (2), który będzie tworzył nową sieć WiFi. Adres 10.0.0.1.

Wydaje mi się, że wszystko podłączyłem i skonfigurowałem poprawnie. Gdy jestem na sieci Wifi (2), to mogę dostać się do panelu routera (1) i (2). Pingi z sieci WiFi (2) dochodzą i do 192.168.0.1 i 10.0.0.1, ale nie mogę przeglądać internetu będąc podłączonym do sieci (2). Żadna strona się nie wczytuje, pingi na zewnątrz też nie wychodzą.

Połączenie wygląda tak:
Obrazek

Konfiguracja w DOVADO TINY:
Obrazek Obrazek

Konfiguracja w TP-LINK (DD-WRT):
Obrazek

Proszę o jakąś pomoc :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Utworzenie drugiej sieci WiFi w domu (drugi router)

Post autor: key »

Po co Ci podwojny NAT i dwie sieci?
Nie pomagam na PW.
linoskoczek
Użytkownik forum

Ta druga sieć będzie miała połączenie przez PPTP, aby zmieniać IP na jakieś, które sobie ustalę. Ta pierwsza będzie "czysta", czyli połączenia będą szły bez tunelowania.
astrin
Stały użytkownik forum

Post autor: astrin »

Wydaje mi się, że powinieneś wpisać adresy DNS na TP-LINKu, bo nie korzystasz z DHCP Dovado.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

linoskoczek pisze:Ta druga sieć będzie miała połączenie przez PPTP, aby zmieniać IP na jakieś, które sobie ustalę. Ta pierwsza będzie "czysta", czyli połączenia będą szły bez tunelowania.
Przekombinowane.

Rozwiaz to przy pomocy VLAN na DD-WRT. Drugi router nie jest Ci do niczego potrzebny.
Nie pomagam na PW.
linoskoczek
Użytkownik forum

astrin pisze:Wydaje mi się, że powinieneś wpisać adresy DNS na TP-LINKu, bo nie korzystasz z DHCP Dovado.
Dokładnie o to chodziło! Dzięki wielkie za pomoc!
To jest poprawna konfiguracja na TP-LINKu:
Obrazek
key pisze:Przekombinowane.

Rozwiaz to przy pomocy VLAN na DD-WRT. Drugi router nie jest Ci do niczego potrzebny.
Niestety nie mogę zrobić zamiany routerów. TP-LINK ledwo obsługuje LTE na modemie + ma problemy z zasilaniem. A na DOVADO nie ma z kolei DD-WRT.

Inne rozwiązanie jakie ogarnąłem. Jeśli ktoś będzie miał podobną konfigurację i będzie musiał zrobić coś takiego bez drugiego routera, to może to zrobić z oddzielną kartą WiFi, albo systemowym zmienianiem adresu MAC dla karty. W DOVADO jest opcja PPTP tylko dla określonego IP (więc trzeba też przypisać adres MAC do określonego adresu, np. 192.168.0.123) i przy jednej karcie internet będzie iść normalnie, a przy drugiej z PPTP. Przetestowane - działa prawidłowo.

Ciekawostka na koniec. PPTP na DD-WRT mi nie zadziałało i nie wiem czemu, ale już w to się zagłębiać nie chcę. Może po prostu w tym "układzie" połączeń byłoby nierealne zrobić coś takiego. W każdym razie zrobiłem to metodą powyższą - adres IP, który ma TP-LINK, wrzuciłem jako ten, który ma przechodzić przez VPN w DOVADO i taką metodą również wszystko działa poprawnie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Daj prosze wyniki ifconfig, brctl, route.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ