astrin pisze:Wydaje mi się, że powinieneś wpisać adresy DNS na TP-LINKu, bo nie korzystasz z DHCP Dovado.
Dokładnie o to chodziło! Dzięki wielkie za pomoc!
To jest poprawna konfiguracja na TP-LINKu:
key pisze:Przekombinowane.
Rozwiaz to przy pomocy VLAN na DD-WRT. Drugi router nie jest Ci do niczego potrzebny.
Niestety nie mogę zrobić zamiany routerów. TP-LINK ledwo obsługuje LTE na modemie + ma problemy z zasilaniem. A na DOVADO nie ma z kolei DD-WRT.
Inne rozwiązanie jakie ogarnąłem. Jeśli ktoś będzie miał podobną konfigurację i będzie musiał zrobić coś takiego bez drugiego routera, to może to zrobić z oddzielną kartą WiFi, albo systemowym zmienianiem adresu MAC dla karty. W DOVADO jest opcja PPTP tylko dla określonego IP (więc trzeba też przypisać adres MAC do określonego adresu, np. 192.168.0.123) i przy jednej karcie internet będzie iść normalnie, a przy drugiej z PPTP. Przetestowane - działa prawidłowo.
Ciekawostka na koniec. PPTP na DD-WRT mi nie zadziałało i nie wiem czemu, ale już w to się zagłębiać nie chcę. Może po prostu w tym "układzie" połączeń byłoby nierealne zrobić coś takiego. W każdym razie zrobiłem to metodą powyższą - adres IP, który ma TP-LINK, wrzuciłem jako ten, który ma przechodzić przez VPN w DOVADO i taką metodą również wszystko działa poprawnie.