Antena 3G/LTE dla D-Link DWR-956 (10km)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
John82
Stały użytkownik forum

Antena 3G/LTE dla D-Link DWR-956 (10km)

Post autor: John82 »

Witam, Bardzo proszę o pomoc w wyborze anteny do LTE Play. Do najbliższego nadajnika w linii prostej mam ok. 9 do 10 km. Oczywiście bez widoku na nadajnik.
W telefonie brak w ogóle zasięgu LTE (łapie tylko 2 kreski 3G). Zakupiłem modem D-LINK DWR-956 i zastanawiam się nad anteną właśnie do niego z nadzieją "złapania" sygnału LTE. Antena będzie montowana na kominie. Po drodze niewielkie zalesienie, pola i łąki.

Znalazłem dwie propozycje, a mianowicie :

http://allegro.pl/antena-lte-4g-mimo-du ... 55183.html

http://allegro.pl/mocna-antena-lte-4g-m ... 62988.html

Która może być lepsza? Słyszałem, że dookólna jak ta pierwsza jest dużo lepsza niż panelowa. Ale nie jestem przekonany na 100%. Z góry dziękuję za pomoc.
wyzu
Początkujący użytkownik forum

Re: Antena 3G/LTE dla D-Link DWR-956 (10km)

Post autor: wyzu »

Cybertech posiadam i jest ok. Tej drugiej nie znam ale sporo chwytów marketingowych typu 30 dBi a już poniżej napisane, że to 2x15 dBi. To też jest antena kierunkowa a nie dookólna. Polaryzacja jest dookólna ale antena kierunkowa. W jednym miejscu napisane, że polaryzacja lewoskrętna a już poniżej że prawoskrętna. Antena może jest ok tylko ten co sprzedaje przesadził z marketingiem :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena 3G/LTE dla D-Link DWR-956 (10km)

Post autor: wojteks »

wyzu pisze: Polaryzacja jest dookólna ale antena kierunkowa
Żeby nie było wątpliwości to pierwsza antena (dwie rury kanalizacyjne) mają polaryzacje kołową lewoskrętną która nie ma nic wspólnego z anteną dookólną i są antenami kierunkowymi typy helikalnego. W opisie sprzedawca ma błędnie opisaną polaryzację.

Nie polecam takich anten do LTE.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ