Antena do B315 i test balkonowy

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wyzu
Początkujący użytkownik forum

Antena do B315 i test balkonowy

Post autor: wyzu »

Witam,

Posiadam modem Huawei B315 w CP. Chciałem dokupić antenę zewnątrzną bo ta zakupiona w CP AK2 UNI bardziej tłumiła niż wzmacniała. Dzisiaj z ciekawości wykonałem test polegający na umieszczeniu modemu na balkonie na 1 piętrze. Wyniki są zadziwiająco dobre a mieszkam w szczerym polu. Gdy modem był w domu osiągałem max 8 Mb/s. Podczas testu balkonowego modem osiagał prędkości rzędu 35-40 Mb/s.

Prośba o info czy jest możliwe, żeby w mojej okolicy znajdował się blisko nadajnik 1800 MHz. Z tego co słyszałem nie jest możliwe żeby osiągać takie prędkości bez anteny zewnętrznej na nadajnikach typu 800 Mhz a mapa BTSearch nie pokazuje w bliskiej odległości żadnego nadajnika 1800 Mhz.

Jestem w trakcie zakupu anteny cybertech 1800 MHz ale nie chciałbym aby się okazało, że wysoka prędkość to zasługa jakiegoś bliskiego BTS'a 800 MHz do którego ta antena nie będzie pasowała.

W załącznikach: moja lokalizacja, parametry łącza, wyniki.

Pozdrawiam
Jacek
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Antena do B315 i test balkonowy

Post autor: kordirko »

A jaka była prędkość upload ? Wg parametrów technicznych tego routera:
http://consumer.huawei.com/pl/support/p ... 315-pl.htm
taką prędkość DL mogłeś osiągnąć tylko dla:
- LTE FDD: DL 150 Mbps, UL 50 Mbps
- LTE TDD: DL 112 Mbps, UL 10 Mbps
- DC-HSPA+: DL 42 Mbps, UL 5.76 Mbps

I jeśli upload był większy od 5.76 Mbps, to na pewno to nie jest DC-HSPA+, i może być tylko LTE.
Ale jeśli mniejszy .... to nie wiadomo.
wyzu

No tak to pewnie LTE, ponieważ w panelu sterującym modemu wyświetla się zasięg LTE na ok. 3 kreskach i na samym modemie świeci się błękitna dioda która według instrukcji sygnalizuje LTE. Tylko które LTE 800 czy 1800 MHz i gdzie jest BTS? Ja nic z balkonu nie widzę w wyjątkiem wielkiego dęba sąsiada i pól.

[ Dodano: 2015-08-30, 20:42 ]
Tak na przyszłość dla innych forumowiczów. Jeśli chcecie dowiedzieć się z którego BTS'a akurat korzystacie i z jakiej częstotliwości wystarczy zadzwonić na infolinię :)

Namierzyłem nadajnik, jakieś 8 km ode mnie. Częstotliwość 1800 MHz.
tpawel
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tpawel »

Jak na 8km bez anteny to masz super wynik. Pewnie na dobrej antenie mógłbyś podwoić DL i potroić UL
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
wyzu

Zobaczymy jak się skończy 14 dni okresu próbnego :) Kiedyś miałem internet radiowy u innego operatora typu CDMA i przez pierwsze 30 dni działało pełną deklarowaną prędkością czyli 2 Mb/s a potem ledwo 128 kb/s.

Dokupiłem antenę Cybertech. Na razie wyciągnął max 55 Mb/s ok. godz 22. Póki co antena na 3m rurce nadal na balkonie. Docelowo wyniosę ją na maszt antenowy na kominie.

Zobaczymy jeszcze jutro rano. Możliwe, że nie będzie już dużo szybciej ponieważ słyszałem, że na BTS'ach też są limity netu do nich doprowadzonego.

[ Dodano: 2015-09-02, 06:14 ]
O 6:40 z anteną Cybertech.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

wyzu pisze:...Jeśli chcecie dowiedzieć się z którego BTS'a akurat korzystacie i z jakiej częstotliwości wystarczy zadzwonić na infolinię...
Na jakiej podstawie to wiedzą? Jakiś informacji potrzebowali?

Ps. 1 Ten ping to mi na LTE nie wygląda.

Ps. 2 Od kiedy zewnętrzne anteny działają na B315 z Plusa?
wyzu

Potrzebowali pesel i na tej podstawie sprawdzili sesje z ostatnich 24h. Okazało się, że łączyłem się tylko z jednym BTS'em i nie było logowania na innych.

Hmm wymusiłem na modemie łączenie tylko po LTE. Pingi mogą być takie bo w końcu to 8km i siła sygnału na poziomie 100 dB. Diody świecą na LTE. W menu wyświetla się że to LTE chyba że wszyscy kłamią.

Nie wiem od kiedy działają ale bez anteny modem w domu wyciąga max 8 Mb/s przy dobrych wiatrach zatem musi to działać poprawnie.

[ Dodano: 2015-09-02, 10:53 ]
Zauważyłem też, że ważnym współczynnikiem jest SINR. Gdy zmienię kąt anteny to spada poniżej zera i wtedy osiągi są na poziomie kilku Mb/s. Gdy antena jest dobrze wycelowana to SINR sięga 15 dB wzwyż. Gdzieś czytałem, że czasami ważniejsza jest jakość sygnału niż to jak "głośno krzyczy" nadajnik". Więcej można zrozumieć jak ktoś mówi cicho a wyraźnie niż jak krzyczy głośno ale niewyraźnie.

Dodatkowo pomiędzy nadajnikiem a moją anteną jest spora depresja rzędu 20 m. Jednym słowem jestem na wzniesieniu i nadajnik też. Pomiędzy jest niżej.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Najbliższe udokumentowane (przez UKE) stacje z LTE 1800 MHz (na papierze) są zlokalizowane w miejscowościach: Brzeziny k/Łodzi; Dąbrowie i Łodzi. Po mapie wychodzi więcej niż 8 km.

Przydałby się telefon z odblokowanym Engeener Mode. Tam można wymusić dane pasmo. Wtedy byłoby na 100% wiadomo.
Ostatnio zmieniony 2015-09-02, 10:55 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
wyzu

Łączę się podobno z Imielnikiem. Strykowska 269.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Jakbyś jeszcze kiedyś telefonował to zapytaj czy ustalają to na podstawie eNBI, które teoretycznie jest do zidentyfikowania dziecinnie proste, gdyż w Plusie (Sferia, Mobyland także) odpowiada ID stacji nadanej wraz z pozwoleniami UKE. Jeśli zaś na podstawie long CID to po zmianie konfiguracji, np. RNC te się zmienia i nie wiadomo jak długo trwa aktualizacja danych w bazie.

Lokalizacja bardzo możliwa. W pozwoleniach eNBI (ID stacji) to 30692 i adres Łódź, ul. Strykowska 269. Jak przełączysz na Plusa to te same ID jest przypisane do lokalizacji Łódź, ul. ul. Strykowska 204.

Z reguły jest tak, że Mobyland i Sferia grzeje z tych samych lokalizacji co Plus.

Poczytaj jeszcze o tych nie działających antenach: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=42483
ODPOWIEDZ