Dlaczego Internet Skysatplus się nie rozwija
Moderatorzy: marcin, Moderatorzy
- Boguszek
- Stały użytkownik forum
Dlaczego Internet Skysatplus się nie rozwija
nurtuje mnie jedno pytanie dlaczego dostawcy Internetu satelitarnego nie dbają o jakość usługi i nie proponują dla swoich klientów bardziej przystępnych cen sprzęt jest wciąż drogi a usługa działa gorzej z niż EDGE komórkowy więc za co tak naprawdę tyle kasy te 120zł ? a dodatkowo nie jest to internet mobilny.
Iplus
Merlin XU870
HP-Pavilion dv6000
2007.r
-----------------------
Orange free
Huawei E1752
Asus K55A
2013.r
Merlin XU870
HP-Pavilion dv6000
2007.r
-----------------------
Orange free
Huawei E1752
Asus K55A
2013.r
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Dlaczego Internet Skysatplus się nie rozwija
Internet satelitarny to kosztowna technologia i w wielu miejscach wypiera ją tradycyjny internet....
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Boguszek
- Stały użytkownik forum
Zgadzam się ze jest kosztowny ale na przykład ktoś kto w swojej miejscowości ma tylko GPRS Tpsa nie chce mu podciągnać kabla bo infrastruktura ich sieci na to nie pozwala ma kasa ten 1 tys złotych na sprzęt i msc jest w stanie płacic 130zł za abonamęt to dalej nie wiem czemu firma nie oferuje mu czegoś jako sama od siebie problemów z tym troche też jest choćby z samą jakością usługi ta usługa umiera dlatego że Skysatplus chce mieć jak najwięcej userów korzystających z tej usługi nie zwiekszająć pasma na Astrze przez co z każdymi nowymi osobami prędkość dla wszystkich jest zmniejsza i to w nie pokojącym stopniu i ludzie uciekają od tej firmy i od tego internetu wolą <font color="#FF00FF"><b>»»komórk-a««</b></font> GPRS/EDE sama usługa netu satelitarnego jest fajna ale przez niedbałość firmy świadczącej ten internet umiera koszt abonamętu jest zbyt zdrogi do tego co oferują . 

Iplus
Merlin XU870
HP-Pavilion dv6000
2007.r
-----------------------
Orange free
Huawei E1752
Asus K55A
2013.r
Merlin XU870
HP-Pavilion dv6000
2007.r
-----------------------
Orange free
Huawei E1752
Asus K55A
2013.r
-
- Użytkownik forum
Interet SAT z czasem umrze, droga technologia i wypierają inne rozwiązania o wiele tańsze, przykładem może być włoski Alicesat który już nie istnieje.
W Polsce jak myślę będzie tak samo Skysatowi nie wróże dalekiej przyszłości.
W Polsce jak myślę będzie tak samo Skysatowi nie wróże dalekiej przyszłości.
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Macie rację ten Internet jest skazany na wymarcie jak dinozaury. Ma silną konkurencję w postaci Wi-Fi. Sprzęt do radiówki jest dużo tańszy a technologia bardziej wydajna. Dla przykładu: w mojej wiosce 2 lata temu, to ani widu ani słychu, a teraz jest dwóch operatorów poważnych i jeden taki sobie
.

Latka lecą...
-
Ja bym powiedział, że konkurencją będzie np. WiMAX a nie WiFi.sardo nunspa pisze:Ma silną konkurencję w postaci Wi-Fi.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- sardo nunspa
Akurat
z takimi cenami, jakie oferuje sferanet (za 512Mb/s 96zł/mies instalacja 608zł) to są następni do wymarcia. Jeszcze niedawno chwalili się, że postawią 7 nadajników ( do końca 2007r) m. in. w Oświęcimiu, Wadowicach, Andrychowie, Kętach, Skoczowie. Tymczasem postawili tylko 1 w Żywcu. Gdy osprzęt do radiówki 5GHz stanieje, a Wimax nie pójdzie do przodu, ich los będzie przesądzony
Sferanet

Sferanet
Latka lecą...
-
Niestety każda nowa technologi jest droga.sardo nunspa pisze:Akuratz takimi cenami, jakie oferuje sferanet (za 512Mb/s 96zł/mies instalacja 608zł) to są następni do wymarcia.

Ale 96zł to jeszcze nie tak dużo, bo ja płace nie wiele mniej za wolniejsze łącze.

Ale z tego co wiem, to są prace nad miniaturyzacją urządzeń a co za tym idzie zmniejszeniem ich ceny oraz popularyzacją.
Jeżeli sprzęt będzie zminiaturyzowany a ceny spadną, to i providerów wykorzystujących ten standard będzie więcej.
Śmiem twierdzić, że WiFi nie umywa się do WiMAXa.sardo nunspa pisze:Gdy osprzęt do radiówki 5GHz stanieje, a Wimax nie pójdzie do przodu, ich los będzie przesądzony
WiMAX ma zasięg od 30 do 50 km nawet a WiFi przy dobrych wiatrach to nawet 1/10 tej odległości nie ma.
Ale oczywiście, że jeżeli sprzęt nie potanieje, to tak jak pisałeś nic z tych zalet nie będzie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- sardo nunspa
Te ceny w Sfera Net od co najmniej roku są takie same. A wi-fi 5GHz ciągnie w czystym terenie do 60km( info od mojego ISP) ISP pytał mnie czy nie chcę 5GHz z nadajnika w Bujakowie ( co najmniej 15km przez trudny teren). Na razie mam dobry net, a za instalację 5Ghz 800zł więc podziękowałem.
Latka lecą...
-
To ciekawe co za technologię ma Twój ISP, że WiFi 5GHz mu tak daleko sięgasardo nunspa pisze:A wi-fi 5GHz ciągnie w czystym terenie do 60km( info od mojego ISP)

Jeżeli sygnał WiFi 2,4GHz na dystansie 1km traci około 100dB, to 5GHz traci około 106dB (czyli strata dla 5GHz jest większa) I niestety przy tej technologii i przedewszystkim przy obowiązującym prawie, które nakłada określone normy na moc sygnału te 60km to bardzo wątpliwe.
Oczywiście można zbudować specjalną radiolinię. Ale takie rozwiązanie to przeważnie punkt punkt, a nie punkt - wielopunkt. I tracimy cały sens tego rozwiązania jako ISP.
15km jeszcze by doleciało przy dobrym sprzęcie.sardo nunspa pisze: ISP pytał mnie czy nie chcę 5GHz z nadajnika w Bujakowie ( co najmniej 15km przez trudny teren).
sardo nunspa pisze:Na razie mam dobry net, a za instalację 5Ghz 800zł więc podziękowałem.
Patrząc na ta cenę i odległości, to wydaje mi się jednak, że Twój ISP ma WiMAXa i dlatego takie ceny i takie odległości.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
wg. mnie taki link można uzyskać tylko za pomocą anten kierunkowych a nie na dookólnych. Wimax tu ma przewagę bo został stworzony właśnie do nadawania na dookólnych w promieniu 20-30 km, do tego na jego stację bazową można podłączyć więcej urządzeń niż do AP Wifi.sardo nunspa pisze:A wi-fi 5GHz ciągnie w czystym terenie do 60km( info od mojego ISP).
Słyszałem nie wiem na ile to prawda iż standard Wimax nie dopuszcza (przynajmniej w teorii ) do opóźnień większych niż 70 ms co ma duże znaczenie w voipie czy mediach strumieniowych - w Wifi już jest różnie.
Wg. mnie stanadard 2,4 i 5 Ghz będzie koegzystował z Wimax'em jesszcze długo - np. na wsiach gdzie co 200-300 metrów dom jest Wimax będzie lepszym rozwiązaniem, przy większym zagęszczeniu Wifi+Wimax.
Wifi zacznie znikać z rynku kiedy wzrośnie apetyt klientów na szybsze łącza - już dzisiaj 1 Mb zaczyna robić się standardem a powyżej tej prędkości robi się już mało ciekawie w Wifi.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Niestety jak na razie w wielkiej teorii, przynajmniej tam gdzie infrastruktura Wimax'a jest uboga. Kilku na forum narzekało nie tylko na opóźnienia ale też na serwis, nie mówiąc o nieuczciwości sprzedawców którzy nieświadomym klientom wciskają sprzęt na USB bez dodatkowego wejścia na antenę zewnętrzną...Borg pisze:...Słyszałem nie wiem na ile to prawda iż standard Wimax nie dopuszcza (przynajmniej w teorii ) do opóźnień większych niż 70 ms co ma duże znaczenie w voipie czy mediach strumieniowych - w Wifi już jest różnie...

Idea jest słuszna, na zachodzie zwłaszcza w Stanach prawie wszystko opiera się na Wimax. Musimy po prostu jeszcze trochę poczekać na doskonałość.
-
Ale to już nie wina technologii tylko ludzi w szerokim pojęciu.mar_kow pisze:Kilku na forum narzekało nie tylko na opóźnienia ale też na serwis, nie mówiąc o nieuczciwości sprzedawców którzy nieświadomym klientom wciskają sprzęt na USB bez dodatkowego wejścia na antenę zewnętrzną...![]()
Z tym oczywiście w 100% się zgadzammar_kow pisze:Idea jest słuszna [...] Musimy po prostu jeszcze trochę poczekać na doskonałość.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- sardo nunspa
Mój brat pracuje w firmie finansowej na Manhattanie jako informatyk. Mają Wimaxa jako drugie łącze zabezpieczające, na wypadek gdyby kabel siadł. Mówi, że Wimax to straszna kicha, sypie się w gęstej mgle( nie wiem, czemu) Ma duże obawy, o to czy Wimax podoła na wypadek awarii kabla.
Wysokie ceny, sceptycyzm brata, nieuczciwośc sprzedawców, ( o czym pisał @mar_kow) nastraja ją mnie negatywnie do tego projektu.
Ale radujmy się, że mamy takie problemy z nadmiarem technologii przesyłania danych, ja jeszcze 2,5 roku temu miałem monopol na „niemanie” Internetu z TPsy i znikąd widoków na cokolwiek. Rok temu miałem 56kb/s z GPRS za 60 zł co było bardzo dołujące. A teraz raduję się łączem radiowym 0,5Mb/s za 30zł

Wysokie ceny, sceptycyzm brata, nieuczciwośc sprzedawców, ( o czym pisał @mar_kow) nastraja ją mnie negatywnie do tego projektu.
Ale radujmy się, że mamy takie problemy z nadmiarem technologii przesyłania danych, ja jeszcze 2,5 roku temu miałem monopol na „niemanie” Internetu z TPsy i znikąd widoków na cokolwiek. Rok temu miałem 56kb/s z GPRS za 60 zł co było bardzo dołujące. A teraz raduję się łączem radiowym 0,5Mb/s za 30zł

Latka lecą...
-
Święte słowasardo nunspa pisze:Ale radujmy się, że mamy takie problemy z nadmiarem technologii przesyłania danych, ja jeszcze 2,5 roku temu[...]

Co do WiMaxa to on trochę jeszcze raczkuje i mam nadzieję, że ta technologia się rozwinie.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)