Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
key pisze:LTE jest na 1.8GHz - definitywnie panel.
Co do polaryzacji - prawdopodobnie 0/90, musisz jednak sprawdzic. W praktyce nie ma to wiekszego znaczenia, mowimy o maksymalnie 3 dB roznicy.
Dowiedziałem się, że maszt ma antenę wymierzoną w moją lokalizację mniej więcej. Czyli jak założę antenę zewnętrzną panelową MIMO +15dBi, to powinienem mieć bardzo dobry transfer?
Zmierzenie sygnału może trochę potrwać niestety.
Orange przysłało tydzień temu router i kartę do salonu, niestety karta była zbyt małego formatu. Po włożeniu nie dało rady jej wyjąć. Sprzęt wysłany do naprawy gwarancyjnej.
Po tygodniu serwis wystawił kosztorys bo naprawa poza gwarancją. Jak salon zaakceptuje kwotę, to mają 2 tyg. na naprawę. Na razie więc muszę zapłacić fakturę za aktywację Internetu i cierpliwie czekać na prawidłową kartę i router.
Zrobiłem testy po południu, prawie takie same wyszły wyniki.
Przeniosłem router na drugą stronę domu, tu mam dalej do innego nadajnika, ale też nic go nie przesłania. Siła sygnału -63 dBm, ping 18ms, download 52 Mb.
Pewnie gdybym wystawił antenę MIMO na zewnątrz, miałbym większy download, ale obecny starcza w zupełności do oglądania FullHD bez zacięć z Internetu. A nawet przyszłościowo 4K i 8K...