wifi przez drzewa?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
petrekq
Początkujący użytkownik forum

wifi przez drzewa?

Post autor: petrekq »

Witam

Proszę o info czy uda sie stworzyć sieć, gdzie odległość między antenami wynosiła by ok 1km i na przeszkodzie blisko jednej anteny były by ok 3 drzewa?
jakby wykorzystać by do tego mocne anteny np. typu JAGA?
głównie tą siec potrzebuje dla internetu 1Mbit(podłączyć jeden komp)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: wifi przez drzewa?

Post autor: MaxFM »

Jesli nie sa geste to powinno pojsc tylko bron Cie Boze nie daj paraboli. Ile bedzie kabla do anten? Yagi 16ski z netusa powinny dac rade.
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

MaxFM pisze: Yagi 16ski z netusa powinny dac rade.
Ja tam wole panele - sam mam podobna sytuację w jednym miejscu.
Panele Dipola 15 - walę przez dwa drzewa i na 10 tys pakietów zdarzy mi się 10 zgubić więc nie jest źle.
petrekq

:)
skoro jest możliwość to dopytam o więcej szczegółów i proszę o pomoc, otóż AP byłby na ceberus P6331-4(chyba zły pomysł?) i tutaj taka kwestia czy jest możliwość z tego ceberusa (lub innego routera)podłączyć tą oryginalną antenkę(żeby sygnał był w domku) i jeszcze do niego JAGę?(technicznie pewnie tak, ale praktycznie jakby to wyglądało?) kabla było by sporo do jagi, ok 20m, a drugi punkt który by chciał z tego odbierać sygnał mógłby mieć 2m kabla do routera (chce router, bo za niedługo sie przeprowadzę i będę mieć sieć z kablówki) ktory byłby poza domem w niegrzanym pomieszczeniu, ale wtedy do laptopa bedzie ok 35 - 50m (i pewnie małą antenke by trzeba dodać do routera?) lub router(co bym wolał) przenieść do domu i od jagi ok 30m kabla, ale pewnie przy takich długich kablach(od AP ok 20 do jagi, a odbierający punkt ok 30m kabla od jagi) nawet ma mocnych antenach nie uda sie z robić stabilnej sieci?

Bardzo proszę o poradę :)
Awatar użytkownika
Borg

Nie można podłączyć dwóch anten na raz do urządzenia które ma tylko jeden moduł radiowy. Znaczy się podłączyć podłączysz ale to nic nie da - dwie anteny dwa radia 8) .

Co do innych zagadnień, czy mógłbyś wypisać to w punktach bo nie bardzo rozumiem o co chodzi - ale może jakiś dzisiaj nietrybiasty jestem 8) .
petrekq

ok, Wielkie dzięki, już wszystko rozumiem, miałem nadzieje że można podłączyć dwie anteny do AP :(,

wiec proszę o poradę w kwestii takiej:
do routera gdzie jest net podpiąłbym przez kabel (LAN-RJ45) AP, z tego AP do anteny (może parabolicznej?)(było by ok kilkanaście metrów)
do tego próbowałbym podłączyć AP-client w odległości ok 1km gdzie na drodze będzie kilka małych drzew.
1)myślę żeby AP-client schować w niegrzanym pomieszaniu pod dachem, wtedy wystarczy ok 2metrów kabla do anteny(a resztę przez LAN), tylko czy wytrzyma minusowe temperatury jakikolwiek ap?
2)AP-client moglbym schować do cieplutkiego domu tylko kabel do anteny wyniosłby ok 20-30 metrów.

jest sens robić w tym przypadku w miarę tanią stabilną sieć?
jeżeli tak to jaki sprzęt można dobrać?
Awatar użytkownika
Borg

Było już wiele razy o routerach i ap'kach (tydzień temu z dwa tematy) ale napiszę jeszcze raz :

-jako router polecam Linksysa WRT54GL plus Tomato

-jako ap polecam OVISLINK AirLive (WL-5460AP v2) albo Edimax gw7206 (można wgrać też nieoficjalny soft).

Co do anteny - żadnych parabol, żadnych grid'ów na taki dystans, chyba że chcesz do kogoś strzelać z mikrofal ;) - kolega MaxFM podał Ci model ja podałem drugi.

Co do miejsca dla AP - jeżeli nie będzie się kondensowała woda na nim to minusowe temperatury nie będą mu przeszkadzać - bardziej obawiałbym się lata i gorąca. Poczekajmy może MaxFM się wypowie - bo wg. mnie ładowanie w hermetyczną obudowę pod dachem nie ma sensu.

Co do kabla między AP a anteną - im krótszy tym mniejsze straty sygnału.

ps. Jakie to drzewa ? Najlepiej jakbyś wrzucił jakieś zdjęcie, bo jak to są jakieś wielkie badyle to i parabola Ci nie pomoże.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

jesli ap bedzie pod dachem to nie potrzeba Ci zadnej hermopuszki, ap sam sie grzeje wiec jesli nie bedziesz go wyłaczał to nic mu nie bedzie.
petrekq

Co do kabla między AP a anteną - im krótszy tym mniejsze straty sygnału.

ps. Jakie to drzewa ? Najlepiej jakbyś wrzucił jakieś zdjęcie, bo jak to są jakieś wielkie badyle to i parabola Ci nie pomoże.
Proszę o ostateczną poradę,
w innych miejscach dam anteny, myslę nad yagami 16dBi netusa (bo troszkę tańsze o paneli), jak bym zamocował jedną antene na drzewie(gdzies w jego połowie) to na przeszkodzie do drugiej anteny byłby czubek tylko jednego drzewa(drobne gałązki z listkami), prosze o poradę czy to sie sprawdzi jakbym dał do jednej anteny 20m kabla(na upartego dało by sie skrocic do ok 15m moze 10metrów) a do drugiej anteny ok 3-5metrów?
działało by to?
petrekq

proszę o poradę

mam 2x - Linksys WRT54GL plus Tomato
2x yagi 13dBi dipola
miedzy antenami drzewka
sygnal na routerze (RSSI ok -87-90)
(NOISE bardzo skacze ok -85-99)
czyli co chwile sie rozłączają AP
jak dam zamiast jednej yagi do tego porabole(tak mi w sklepie doradzają) od tej strony gdzie sa drzewa (IRYS 19dBi) to uda mi sie zrobić stabilny most?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

petrekq pisze:uda mi sie zrobić stabilny most?
Tu masz wzory >KLIK<, które pozwolą Ci wyliczyć bilans energetyczny łącza. Chociaż te drzewa raczej nie pozwolą Ci tego obliczyć. Nie możesz podnieść masztów ponad drzewa?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
petrekq

Tu masz wzory >KLIK<, które pozwolą Ci wyliczyć bilans energetyczny łącza. Chociaż te drzewa raczej nie pozwolą Ci tego obliczyć. Nie możesz podnieść masztów ponad drzewa?
dziekuje, czytałem to juz kilka razy,ale teoria a praktyka czasami sie rożni ;)
mam dwie anteny ATK 16 dipola na odległości między nimi 1km, wiem że to juz zysk anten z małym zapasem, ale zrobić masz ok 15metrowy dla jednej z anten to kłopot.
Dlatego szukam łatwej i szybkiej metody(mocniejsza antena), tylko czy to pomoże coś czy raczej zaszkodzi?
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Drzewa drzewom nie rowne. To jest dwa drzewa czy dwiescie, czubki czy konary, nic konkretnie nie napisales.
ODPOWIEDZ