Router do bloku

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
northwest
Początkujący użytkownik forum

Router do bloku

Post autor: northwest »

Witam serdecznie,
Mieszkam w bloku w którym jest bardzo dużo sieci WiFi (praktycznie wszystkie kanały bardzo zajęte).
Mam łącze od operatora kablowego (80MB).

Poszukuję jakiegoś dobrego routera, który pozwoli mi osiągnąć wspomnianą wyżej prędkość.
Mieszkanie ma powierzchnię 70m2 (3 pokoje).

Mam w doku nowe komputery appla, iphone, ipady, ps4, dysk nas, dekodery cyfrowego polsatu, WD MYCLOUD, drukarka wifi Brother itp.

Mój obecny router Linksys NL160 w momencie gdy ściągam jakieś pliki lub wgrywam na Hubica archiwa komputerów ciągle się wiesza (próbowałem różne warianty softu i zawsze to samo).
Zakładam więc jego wymianę.

Mój budżet to do 300 zł.

Interesuje mnie głównie stabilność. Nie potrzebuję żadnych "fajerwerków".

Stabilne WiFI (nie musi być najszybsze - grunt żeby było w całym domu), nie zawieszanie się routera to główne wymogi.
Czyli mocne WiFi i stabilna praca :)

Znalazłem informację że to jest dobry router: TP-LINK ARCHER C5. Może ktoś to potwierdzić? A może lepiej coś np. z dLinka, Linksysa czy Asusa?

Bardzo proszę o pomoc,
Northwest
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router do bloku

Post autor: Jo_gurt »

Przede wszystkim NASy i stacjonarki łączysz kablem. PS, dekodery też. Wszystko co nie jest mobilne - kabel.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Router do bloku

Post autor: key »

I uciekasz z reszta na 5 GHz....
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ