Modem router antena do LTE CP - jakie?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adamfire
Początkujący użytkownik forum

Modem router antena do LTE CP - jakie?

Post autor: adamfire »

Witam

Planuje znacząco polepszyć odbiór internetu LTE od cyfrowego Polsatu poprzez dokupienie anteny do huawei e3272 bądź routera b593 i reszty osprzętu.

Jaką antenę polecacie i czy warto inwestować mi w nowy modem czy na bieżącym osiągnę dobre połączenie na sensownej antenie.

Albo zrobie to ekonomicznie czyli kupie antene pokojową lub zewnętrzną z montażem na ścianie albo kosztownie czyli kupie:
- router huawei b593
- kabel cnt400
- antene cybertech LTE/4G 15dBi (w tym rozwiązaniu wolałbym jakąś z lepszym zyskiem proszę o rady)
- kabel ethernet (tu chyba bez większej różnicy jaki, ale doczytam)
- uchwyt we własnym zakresie do 5 metrów myśle

BTS mam ok. 1 km od domu, teren płaski, max różnica wysokości 10 metrów między anteną a nadajnikiem zależy jak się wstrzelę

aktualnie odbiera bardzo słabo modem mam w przeciwnym rogu domu, dużo grubych ścian, nisko.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Modem router antena do LTE CP - jakie?

Post autor: matek451 »

Przy odległości 1 km od BTS-a LTE nawet na 1800MHz poziom sygnału wewnątrz domu powinien być dostateczny aby swobodnie korzystać z LTE. chyba , że to szczególne miejsce a dom to bunkier. Zanim zaczniesz cokolwiek kupować podaj lokalizację oraz parametry sygnału obecnie i np. gdy modem na oknie od strony BTS-a. Trzeba sprawdzić czy ten LTE1800Mobylandu w pobliżu działa. Modem oczywiście prawidłowy a ewentualna antena jak to jest 1 km nie musi mieć dużego zysku, zbędne inwestycje w drogie kable czy umieszczanie routera na strychu itp. Co do routera to jak chcesz mieć sieć WiFi w domu warto się zastanowić ale już nad B315s-22. Plus zaktualizował mu już FW i działa z antenami zew. Do kiedy masz aktualną umowę z CP?
adamfire

Zauważyłem spore spowolnienie łącza po ustawieniu komputera z modemem właśnie w krańcowym rogu domu. Sygnał ma do pokonania w tym momencie 3 ściany 30cm + 1 40cm + dach, blachę itp. i z racji jego niższego położenia dużą ilość drzew oraz budynków.

Tu jest wskazanie z btsearch:
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 46&zoom=15
a tu moja lokalizacja z zaznaczonym BTS z którego aktualnie czerpie zasięg:
http://i.imgur.com/ousecWh.png

skoro nie warto aż tak kombinować to kupię może tylko antenkę wkładaną do wtyczki modemu lub przez konektor albo coś podobnego z ew. łatwym montażem na zewnątrz.

sam router poprawił by jakość sygnału z np. antenkami? jest wart wydania na niego 400-500 zł?

aktualne wskazania to:
RSSI: -77dBm
RSRP: -107dBm
z wystawieniem koło okna od strony bts będzie problem ale jak coś zaradze to napisze. Umowe mam jeszcze na 11 miesięcy.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Najbliższy BTS LTE1800Mobylandu przy ul.Chopina 24. o ile działa. Inny pobliski to Słowackiego 18 a dalsze Zielona i Świstucha 5. Niestety ale część z nich to tylko pozwolenia i trudno na 100% powiedzieć ,który działa. Na pewno działa LTE800Sferii przy Świstucha. Przy tym poziomie sygnału można zainwestować w antenę Dual LTE1800MHz. Jak wyglądają obecne prędkości? Oczywiście jak chce się mieć sieć domową z WiFi to warto kupić B315s-22 ale bez anteny się raczej nie obędzie.
adamfire

Ok czyli antena to i tak konieczność, więc jaka? Cybertech 15 dBi czy coś innego?
speedtest:
http://www.speedtest.net/my-result/4662522452
Prędkosć jest 4-5 krotnie niższa niż potrafiła być do tej pory, nie jest to blokada operatora bo nie ma o tym zadnej informacji w icok i od poczatku miesiaca tak jest.
adamfire

Ponawiam pytanie ponieważ sporo minęło już od mojej ostatniego postu a nadal nie uzyskałem odpowiedzi ;)
ODPOWIEDZ