antena kierunkowa a linia energetyczna!
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
antena kierunkowa a linia energetyczna!
Mam pytanko-czy sąsiedztwo linii energetycznej przy antenie kierunkowej ma jakiś wpływ na odbiór sygnału?
- Maciek
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: antena kierunkowa a linia energetyczna!
Teoretycznie... Tak... Linie elektryczne wytwarzaja jakies tam pole.... Ktore moze tlumic zasieg antenki 

Dawno mnie tutaj nie było 

-
- Użytkownik forum
zawsze można pokierować anteną i spróbować.
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Chatownik pisze:Mam pytanko-czy sąsiedztwo linii energetycznej przy antenie kierunkowej ma jakiś wpływ na odbiór sygnału?
Sam sobie odpowiadasz?!Chatownik pisze:zawsze można pokierować anteną i spróbować.

Próbuj i podziel się wrażeniami.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Wpływ jest na pewno. Zależy to też od mocy przesyłowej linii. A to dlatego że do np. linii energetycznej średniej mocy dochodzą jeszcze parametry takie jak szumy, upływność, prądy udarowe których moc jest w stanie zakłócić lub zniekształcić sygnał gsm.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Zgadzam się w pełni, wpływ jakiś jest,jaki dokładnie to nie badałem tego ani nie widziałem żadnych opracowań. Jeżeli ktoś jest w posiadaniu jakiegoś linka do takiego tematu, to też chętnie poczytam.mar_kow pisze:Wpływ jest na pewno.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
dzisiaj zamontowałem antenę raczej przestawiłem ją wyżej na wysokości właśnie linii energetycznej. Owa linia "biegnie" poprzecznie od anteny, ok 10 m. Myślę też, że jest nieco niżej od poziomu anteny, ok 1m. Nie zauważyłem jakiś problemów czy spadku prędkości itd. W hipernalu mam 28.99! Chyba nie jest tak źle?