Dovado pro - kontrola rodzicielska

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
strix
Początkujący użytkownik forum

Dovado pro - kontrola rodzicielska

Post autor: strix »

Jeden - głośne DZIEŃ DOBRY wszystkim - to mój pierwszy post na tym forum :)

Dwa - szukałem po forum na ten temat, nie znalazlem wiec zapytuję ;)

Po lekturze internetów kupiłem router Dovado pro. Mam net LTE z plusa.
Wszstko hula w pyteczkę po 2 piętrach domu, ale potrzebuję poograniczać synowi net - różne godziny w różne dni.
W poprzednim domu miałem neostradę i livebox czy potem inny sagem - miał fajną siatkę tygodniową gdzie graficznie można było ograniczyć dostęp dla konkretnego urządzenia (taki numerek f7:9d:fdjfd: itd) I to było super.

Dovado Pro w panelu niestety chyba nie ma tak fajnej opcji - można odciąć net dla każdego urządzenia ale manualnie z panelu. Ew. przez opcję sterowania urządzeniami i netem można wł/wył net w dni tygodnia ale cały nie dla pojedynczych urzadzen.

Da radę mając Dovado jakoś ustawić dostęp dla wybranego urzadzenia na caly tydzień? Może podpowiecie inną opcję, żeby mieć taką funkcjonalność dla odcinania różnych urządzeń?

Mogę ciąć dostęp via laptop i soft do kontroli ale wtedy syn się bunkruje po domu z komórką ;) i tę komórkę musiałbym ciąć manualnie przez panel dovado za każdym razem. Słabe rozwiązanie :)

Pozdrawiam
strix
strix

Re: Dovado pro - kontrola rodzicielska

Post autor: strix »

strix pisze:
Da radę mając Dovado jakoś ustawić dostęp dla wybranego urzadzenia na caly tydzień? Może podpowiecie inną opcję, żeby mieć taką funkcjonalność dla odcinania różnych urządzeń?
Naprawdę nikt nie potrzebuje takich funkcji i nie korzysta? :) Może jakiś hint jak zarządzać dostępem do neta (odcinanie poszczególnych urządzeń w sieci domowej) poprzez jakis wygodny scheduler programowy itp?

Pozdro
strix
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

strix pisze:Naprawdę nikt nie potrzebuje takich funkcji i nie korzysta?
No cóż tu są dzieci (małolaty/nastolatkowie) i im zależy żeby takie funkcje nie działały albo osoby które takich funkcji nie potrzebują (mają za małe/duże dzieci).
Nie pomagam na PW!
koRnac

Post autor: koRnac »

Zastanawiam się nad sprzętem Dovado i oni według manuala pewną funkcję kontroli rodzicielskiej mają w opcji Scheduler

"Allows you to schedule in events to power on/off individual/all devices around the home. Besides
applying general daily rules, it also allows you to create specific one-time events. You can also control what time Ethernet LAN and WiFi clients should be able to access the
Internet. For example, specific rules can be created to allow Internet access between Monday to
Friday between 08:00 to 17:00, whereas all other times it will not be possible to access the the
Internet. The router will still be connected to the Internet, however your network devices will be
blocked from accessing the Internet."

Mógłby ktoś to potwierdzić?
koRnac
ODPOWIEDZ