Router D-Link DWR 921 - problem z zasięgiem LTE i 3G

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jte
Początkujący użytkownik forum

Router D-Link DWR 921 - problem z zasięgiem LTE i 3G

Post autor: jte »

Kupiłem niedawno router D-Link DWR 921. Do tej pory korzystałem z modemu Huawei E3272, na którym wewnątrz budynku miałem LTE i prędkość pobierania w okolicach 14-16 Mb/s (mieszkam w okolicach Łodzi). Nie wiem jak sprawdzić, z którym BTSem się łączę. Sieć to Plus GSM.

Po włożeniu karty SIM do D-Linka i skonfigurowaniu połączenia mam niby połączenie LTE, ale po próbie pobrania jakichkolwiek danych łącze się zrywa (status Disconnected) i łączy znów po kilkudziesięciu sekundach. Dalej sytuacja jest ta sama.

Po wybraniu tylko 3G połączenie z reguły trwa dłużej, ale też po kilku minutach się rozłącza.

Uprzedzając pytania - aktualizowałem firmware, próbowałem wynosić router na zewnątrz i na pierwsze piętro. Co ciekawe, na komórce mam 3G / H+ na zmianę (inna karta sim, ale ta sama sieć - Plus). W tygodniu spróbuję zabrać router do Łodzi i tam sprawdzić połączenie, ale to nie rozwiąże problemu niezależnie od wyniku.

Czy to możliwe, że Huawei jest tak dobry, że zbiera LTE, czego nie potrafi ani router ani smartfon? Ewentualnie z czym jeszcze może być problem?

Z góry dziękuję za sugestie.
jte

Re: Router D-Link DWR 921 - problem z zasięgiem LTE i 3G

Ewentualnie jeszcze być może ktoś miałby pomysł na rozwiązanie drugiego problemu, który praktycznie był powodem dla którego kupiłem D-Linka.

Korzystałem wcześniej z TP-Linka MR3420 z podłączonym modemem Huawei (tym co powyżej). Generalnie połączenie było ok - LTE z 14-16 Mbs. Problem był taki, że co jakiś czas resetowało się połączenie z Wifi. Na wszystkich urządzeniach podobnie, ale z różną częstotliwością - najgorzej było na tablecie. Czytałem gdzieś, że powodem może być zbyt małe natężenie prądu z zasilacza, które nie wystarcza i na Wifi i na modem. Dokupiłem aktywny hub, ale coś TP-Link nie wykrywał wtedy modemu. Może tu ktoś miałby sugestie rozwiązania problemu?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jaka lokalizacja, poziom sygnału LTE na E3372 i DWR-921?Aco do zestawu z MR-3420 to ten typ tak ma, zastosowanie huba aktywnego niewiele pomaga. Ten router miał i ma nadal problemy z obsługą modemów LTE i zrywaniem po WiFi.
jte

Na LTE z Huaweiem mam -81 , -79 dBm. Lokalizacja taka: https://www.google.pl/maps/place/51%C2% ... !1s0x0:0x0
jte

A z DWRem mam niby 3-4 kreski, nie ma tam informacji o konkretnej sile sygnału.
matek451
Guru bezprzewodowy

W przypadku Plusa i LTE nie jest jednoznaczne czy w swojej lokalizacji łączysz się z siecią LTE1800Mobylndu czy LTE800Sferii. W Konstantynowie działa na pewno LTE1800Mobylandu ale jest też pozwolenie na LTE800Sferii, które może już działać. Poziom sygnału na E3372 wewnątrz domu i w takiej lokalizacji wskazywał by, że może to być LTE800Sferii, podobnie prędkośći. Oczywiście pewności nie ma . Możliwe, że DWR-921 próbuje łączyć się z LTE1800Mobylandu , którego sygnał jest słabszy. Zrób test bliżej BTS-a LTE1800 Mobylandu w Konstantynowie. Ogólnie to na tym routerze bywały problemy z wymuszaniem i utrzymywaniem technologii połączenia. Zaktualizuj FW. Ale ogólnie jeśli chcesz korzystać z LTE1800Mobylandu w Plusie to warto kupić antenę Dual LTE na 1800MHz.
jte

Dzięki za odpowiedź. Czy mógłbyś podesłać jeszcze proszę link do mapy nadajników? Ta: http://beta.btsearch.pl/ nie pokazuje lokalizacji z LTE, a ta: http://strefawifi.pl/Mapa-BTS jest mało funkcjonalna. Są jeszcze jakieś?
matek451
Guru bezprzewodowy

BTSearch po kliknięciu na UKE pokazuje pozwolenia na BTS-y ale te z LTE w większości są niezweryfikowane. Trzeba dodatkowo posiłkować się mapami zasięgu operatorów. Fajna mapą jest http://mapa.gsm.poznan.pl/ ale ma ograniczony zasięg.
ODPOWIEDZ