Duże wahania transferu LTE ? Brak połączenia z bliższym BTSem
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Duże wahania transferu LTE ? Brak połączenia z bliższym BTSem
Witam !
Mam kilka pytań - Jakiś czas temu w dziale co wybrać pisałem na temat zmiany IDU-ODU na coś lepszego i zmieniłem mam teraz B593S-22 + SORENSEN SR-17P + 10m kabla H155. (LTE z CP/PLUS)
Mam dość duże skoki transferu np: 16Mb/s DN a zaraz po zakończeniu testu i odnowieniu 0,8Mb/s ? Dlaczego tak ? Czy może być coś źle ustawione ? Rozumiem obciążenie BTSa , ale testy robiłem w bardzo różnych godzinach nawet o 3 nad ranem i wtedy 30Mb/s a następna próba 5Mb/s
Antenę mam ustawioną na nadajnik oddalony o jakieś 5,5km w linii prostej - nie wiem dlaczego, ale z nadajnika znajdującego się bliżej ok 3,5km chyba nie odbiera w ogóle, ponieważ przy kręceniu anteną w jakimkolwiek innym kierunku sygnał się pogarsza.
Parametry poniżej, wiem, że nie są za ciekawe:
1 PLMN: 26001
2 Service status: Valid service
3 RSSI (dBm): -67.0
4 RSRP (dBm): -101.0
5 RSRQ (dB): -14.0
6 Roaming: No
Zastanawiam się czy idzie coś jeszcze zmajstrować, żeby było lepiej - antena jest na dachu domu piętrowego zamocowana na maszcie ok. 3m łącznie jakieś 12m nad ziemia.
Bez anteny wyniki są dużo gorsze.
Czy idzie jakoś sprawdzić na tym sprzęcie z jakim BTS się łączy ? Miałbym wtedy pewność bo w chwili obecnej tylko się domyślam, że z tym bliższym nie chce - raczej wątpię, żeby antena była zbyt silna.
Moja lokalizacja 63-800 Gostyń ul. Kochanowskiego 7
Mam kilka pytań - Jakiś czas temu w dziale co wybrać pisałem na temat zmiany IDU-ODU na coś lepszego i zmieniłem mam teraz B593S-22 + SORENSEN SR-17P + 10m kabla H155. (LTE z CP/PLUS)
Mam dość duże skoki transferu np: 16Mb/s DN a zaraz po zakończeniu testu i odnowieniu 0,8Mb/s ? Dlaczego tak ? Czy może być coś źle ustawione ? Rozumiem obciążenie BTSa , ale testy robiłem w bardzo różnych godzinach nawet o 3 nad ranem i wtedy 30Mb/s a następna próba 5Mb/s
Antenę mam ustawioną na nadajnik oddalony o jakieś 5,5km w linii prostej - nie wiem dlaczego, ale z nadajnika znajdującego się bliżej ok 3,5km chyba nie odbiera w ogóle, ponieważ przy kręceniu anteną w jakimkolwiek innym kierunku sygnał się pogarsza.
Parametry poniżej, wiem, że nie są za ciekawe:
1 PLMN: 26001
2 Service status: Valid service
3 RSSI (dBm): -67.0
4 RSRP (dBm): -101.0
5 RSRQ (dB): -14.0
6 Roaming: No
Zastanawiam się czy idzie coś jeszcze zmajstrować, żeby było lepiej - antena jest na dachu domu piętrowego zamocowana na maszcie ok. 3m łącznie jakieś 12m nad ziemia.
Bez anteny wyniki są dużo gorsze.
Czy idzie jakoś sprawdzić na tym sprzęcie z jakim BTS się łączy ? Miałbym wtedy pewność bo w chwili obecnej tylko się domyślam, że z tym bliższym nie chce - raczej wątpię, żeby antena była zbyt silna.
Moja lokalizacja 63-800 Gostyń ul. Kochanowskiego 7
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Duże wahania transferu LTE ? Brak połączenia z bliższym BTSem
Antena ustawiona na Piaski czy na Gostyń, Wrocławska. Wiadomo, że z LTE1800 Mobylandu w tej okolicy jest kiepsko. Parametry sygnału szczególnie RSRP i RSRQ słabe.
-
- Użytkownik forum
Na Piaski, jak okręcam w kierunku wrocławskiej sygnał jest jeszcze gorszy RSRP 115 RSSI 85. Wiem, że sygnał jest kiepski, ale czytając forum ludzie przy gorszym mają lepszy transfer i BTSie bardziej oddalonym. Sprzęt myślę, że zmieniłem na dobry. Szukałem, ale nie znalazłem info czy jest możliwość sprawdzenia z którego nadajnika odbieram i czy w ogóle przestawia się na ten na wrocławskiej. Gdzieś widziałem info o źle ustawionym profilu - niestety tutaj profil był stworzony i nie idzie go usunąć chyba, że jest to jakoś automatycznie pobierane z karty sim. Firmware wgrane najnowsze jakie udało mi się znaleźć. Dodam tylko, że UL jest w 90% testów powyżej 7-8Mb/s
-
- Użytkownik forum
Dodam, że zaraz po uruchomieniu testu prędkość skacze wysoko i zaczyna spadać np.: skacze na 16Mb/s i spada do 2Mb/s
- wojteks
- *** Administrator ***
Czyżbyś miał lejek do 2Mbps po przekroczeniu podstawowego transferu?Marcineke36 pisze:zaraz po uruchomieniu testu prędkość skacze wysoko i zaczyna spadać np.: skacze na 16Mb/s i spada do 2Mb/s
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Według umowy i promocji był i jest do 20Mb/s ale nic nie ściągam nawet youtube nie oglądam z uwagi na transfer i przycinanie samo www więc raczej wątpię w przekroczenie transferu.