D-Link DWR-921 / T-Mobile (Internet bez limitu dla firm) - jakie prędkości?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Przenikający
Użytkownik forum

D-Link DWR-921 / T-Mobile (Internet bez limitu dla firm) - jakie prędkości?

Post autor: Przenikający »

Witam!

Jestem trochę nieusatysfakcjonowany wynikami na D-Link DWR-921 (firmware: V2.02, 2015/06/22) z T-Mobile (Internet bez limitu dla firm).
Najbliższy BTS: Gdynia, ul. Górnicza, ID: 30064 (typ: zmP, LTE 1.800 MHz). Odległość w linii prostej jakieś 600 m, ale nie widać stacji, po drodze są budynki, mieszkanie na parterze. Sygnał być może się odbija od budynku z boku i trafia do mnie.

Osiągane wyniki - download / upload (mb/s):
- na parapecie (sygnał na 5 kresek), w nocy: maks. ~41 / ~21
- na parapecie (sygnał na 5 kresek), w dzień: ~28-38 / ~8-19
- na balkonie (sygnał na 5 kresek), w dzień: ~39 / ~22
Pingi od 26 ms, ale często skaczą w górę.

Widziałem tutaj na forum zachwycające wyniki na LTE Plusa, nieporównywalnie wyższe.

Próbowałem przy różnych ustawieniach anten w routerze/modemie - najwyższy download (nieco ponad 40 mb/s) był, jak jak jedna antena była ustawiona pionowo do góry, a druga poziomo, ale wtedy upload był bardzo niski - nawet jakieś 2-4 mb/s. Najlepszy kompromis uzyskiwałem czasami jak obie były lekko rozchylone na boki (ale nawet nie pod kątem 90 st.) albo obydwie pionowo do góry - wtedy download przeciętnie w dzień 28-32 mb/s, upload bardzo różnie: ~8-15 mb/s.

Pytanie, czy dołączenie anteny zewnętrzenej ma tu sens. Czy mogłaby być antena kierunkowa (panelowa) postawiona na parapecie (nie chciałbym wiercić otworu w futrynie)? Czy może wystarczy antena pokojowa? - Urządzenie nie może stać dłużej na parapecie (szpeci, musiałbym je przykryć czymś dekoracyjnym, a poza tym słońce je rozgrzewa)? Jaką antenę pokojową polecacie? A może anteny przyklejane do szyby? Miał ktoś okazję wypróbować? Myślałem o samodzielnej konstrukcji takiej anteny - naklejenie na szybę np. dipola z cienkiego drucika miedzianego, przyklejenie taśmą bezbarwną i dołączenie kabla koncentrycznego.

Z pozdrowieniami,
Przenikający
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: D-Link DWR-921 / T-Mobile (Internet bez limitu dla firm) - jakie prędkości?

Post autor: radius »

Mobyland 1800 wykorzystuje pasmo 20 MHz. Sferia 5 MHz i tu szału nie ma. T-mobile od niedawna ma 15 MHz i maksymalnie 112 Mb/s. Ten router pozwala podejrzeć RSRP, RSRQ, SINR i RSSI?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Przenikający
Użytkownik forum

radius pisze:Ten router pozwala podejrzeć RSRP, RSRQ, SINR i RSSI?
W panelu konfiguracyjnym (przez przeglądarkę) nic takiego nie ma. Chyba, że jest jakieś oprogramowanie do zainstalowania, które go obsługuje, ale tego jeszcze nie szukałem (raczej wątpię, żeby było).
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

To po co kupować taki router skoro inne to mają i kosztują tyle samo? Jak mamy doradzić antenę? Na podstawie czego?
Zapomnij o drucie czy gwoździu, bo to nie są fale krótkie w modulacji AM. Popatrz na antenę Cybertech 15 czy Sorensen 17 dBi wykonaną w technologii MIMO. Antena i przewód to wydatek około 200 złotych. Tylko co będzie jak kupisz, a się okaże za mocna i przesterujesz sygnał?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Przenikający
Użytkownik forum

Czy jest tu jeszcze ktoś, kto może podzielić się doświadczeniem? Czy ktoś instalował anteny na szybie? Muszę podjąć decyzję w ciągu najbliższego dnia, czy rezygnuję z umowy z T-Mobile (miałem na to 14 dni), czy pozostaję (wtedy już na 3 lata, pierwszy rok po 1 zł netto, potem po 59 zł netto = 72,57 zł brutto).*
Jak jest z tą polaryzacją w LTE? Niby o 90 st. przesunięte powinny być anteny, ale dlaczego w sumie najlepsze wyniki łącznie download i upload wychodzą mi przy obydwu antenach w routerze ustawionych pionowo do góry? Jeśli tylko jedna jest pionowo, a druga poziomo, to tylko download jeszcze wzrasta o jakieś kilka procent, ale za to upload spada dramatycznie (do ~1-2 mb/s).

*) Alternatywa to UPC (droższe) - przy download/upload do 80 / 10 mb/s, koszty są następujące: instalacja 75 zł netto (92,25 zł brutto), miesięcznie też 75 zł netto (92,25 zł brutto), zobowiązanie na 6 miesięcy, potem cena bez zobowiązania wzrasta o 2 zł netto. Ale za to modem/router może sobie leżeć dyskretnie pod komodą.
Ostatnio zmieniony 2015-09-22, 15:55 przez Przenikający, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Masz możliwość wzięcia przewodowego UPC, a łakomisz się na LTE? Czy Ty wiesz z czym igrasz? Przecież jak Ci zapchają stację to będziesz miał 10 Mb/s przy sprzyjającym wietrze.

Polaryzacja ma być pionowa, gdyż tak nadają anteny operatorów. Czasami pomaga skręcenie anteny odbiorczej o 45 stopni: viewtopic.php?f=14&t=43418

Tutaj coś znalazłem odnośnie siły sygnału, ale screen jest ucięty: http://screenshots.portforward.com/rout ... mation.htm
Przenikający
Użytkownik forum

radius pisze:Masz możliwość wzięcia przewodowego UPC, a łakomisz się na LTE? Czy Ty wiesz z czym igrasz? Przecież jak Ci zapchają stację to będziesz miał 10 Mb/s przy sprzyjającym wietrze.
No właśnie tego się obawiam - umowa jest na 3 lata (aczkolwiek o ok. połowę taniej niż w UPC, jak policzę średnią za 3 lata). Ale może będą inwestować i poszerzą przepustowość?
Sprostowałem informację (post powyżej) co do prędkości w UPC - przy podanej cenie jest 80/10 mb/s (download/upload).
Gdzieś słyszałem, że ktoś miał zakupiony Internet w UPC z download do 120 mb/s (jedna z ofert prywatnych), a wyciągał w praktyce jakieś 45 mb/s, więc te dane UPC to może być jakaś fikcja. Z drugiej strony można dokupić w UPC gwarancję SLA za chyba jakieś 15 zł netto miesięcznie i wtedy mieć zapewnione te deklarowane prędkości, z jakimiś małymi odchyleniami (tak przynajmniej zapewniał sprzedawca w POK UPC).
Ostatnio zmieniony 2015-09-22, 16:01 przez Przenikający, łącznie zmieniany 1 raz.
Przenikający
Użytkownik forum

radius pisze:Tutaj coś znalazłem odnośnie siły sygnału, ale screen jest ucięty: http://screenshots.portforward.com/rout ... mation.htm
U mnie pokazuje taką samą siłę sygnału (5 kresek), tyle że firmware mam nowy.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

A możesz się pochwalić całym oknem, szczególnie informacjami z 3G/4G Card?
Przenikający
Użytkownik forum

radius pisze:A możesz się pochwalić całym oknem, szczególnie informacjami z 3G/4G Card?
Tam jest tylko:
Card Info : D16Q1
Link Status : Established
Network Name : T-Mobile.pl
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Czyli ten router nie nadaje się dla majsterkowicza. Masz może jakiś telefon na systemie Android z obsługą LTE? Przychodzi mi do głowy jeszcze odczytanie parametrów z poziomu odpowiedniej aplikacji.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Przenikający pisze:Czy jest tu jeszcze ktoś, kto może podzielić się doświadczeniem?
Ja mam ten router. I antenę dodatkową. Operator: Orange (czyli prawie jak T-Mobile, bo mają wspólne nadajniki).
Teraz router działa na antenkach pokojowych, bo ostatnio sygnał się u mnie znacznie poprawił (być może gdzieś bliżej nadajnik postawili?).
Wyniki teraz są takie na antenkach pokojowych:
Obrazek

Na antenie zewnętrznej skierowanej na "stary" nadajnik odległy o około 700m, po drodze 2 budynki i drzewa:
Obrazek

Dodatkowo w Play RBM wyciągam równiutkie 15MB/s lub 20MB/s, zależy jak ustawią lejek na nadajniku.

Jak widać różnica niewielka.
Przy czym na tym zestawie (router + antena) wyciągałem max. dostępny w Orange - czyli 75MB/s download
- ale to było tylko 2-3 razy, na samym początku, jak dopiero uruchomili nadajniki LTE w mojej wsi i nie skonfigurowali jeszcze "lejków".
Tak więc to raczej nie jest wina sprzętu, ale operatora, który dławi pasmo :)

Kiedyś, gdy miałem słaby sygnał, różnica była dużo większa na korzyść anteny zewnętrznej.
Teraz chyba sprzedam tę antenę, bo jak nie ma różnicy to po co przepłacać.

PS. Jak potrzebujesz szybki internet 80MB/s, to zamów kabel a nie mobilny.
Mnie starcza mobilny
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kordirko pisze:ale operatora, który dławi pasmo
Raczej obciążenia sieci, radio nie jest z gumy więc każdy nowy użytkownik zabiera kawałek pasma a że większość lubi yt czy inne streamingi to i prędkości szybko spadają bo każdy ssie ile sieć pozwala. Szczególnie to widać wieczorami.
Nie pomagam na PW!
Przenikający
Użytkownik forum

Wynik sprzed chwili - router na parapecie:
Obrazek
W tym samym położeniu uzyskiwałem w nocy dużo lepsze wyniki (zwłaszcza wysyłanie).
Przenikający
Użytkownik forum

radius pisze:Czyli ten router nie nadaje się dla majsterkowicza.
Dostępny w tej ofercie także Huawei B593s-12 - może i pokazuje dane dotyczące sygnału, ale znalazłem w sieci więcej opinii negatywnych na jego temat niż o DWR-921, który był lepiej ceniony za stabilność połączenia niż Huawei. Miałem też przez kilka dni tego Huawei B593s-12 na teście z T-Mobile - rozłączało mi się co chwilę Wi-Fi z laptopem (ale już w telefonie nie rozłączało się - dziwne). Jak stał na parapecie w tym samym miejscu, co ten D-Link, to uzyskałem szczytowe prędkości pobierania chyba jakieś 45-48 Mb/s (dokładnie już nie pamiętam), a wysyłanie do kilkunastu Mb/s (tu ten D-Link potrafi więcej, oczywiście tylko w niektórych porach doby). Za to na balkonie ten Huawei osiągnął chyba jakieś ~50 dw / 40 up Mb/s (już dokładnie nie pamiętam). Jednak wybrałem D-Link z uwagi na te problemy z Huawei, o kórych się naczytałem i których sam też doświadczyłem (Wi-Fi).
radius pisze:Masz może jakiś telefon na systemie Android z obsługą LTE? Przychodzi mi do głowy jeszcze odczytanie parametrów z poziomu odpowiedniej aplikacji.
Samsung Galaxy S5 z kartą Orange (czyli BTS chyba ten sam, co T-Mobile), przy oknie nad tym routerem - moc sygnału: -79 dBm 17 asu.
Samsung Galaxy S3 z kartą T-Mobile, przy oknie nad tym routerem - moc sygnału: -83 dBm 15 asu.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Zainstaluj Advanced Signal Status i tam będą parametry LTE. W Network Signal Info porównaj CellID.
Przenikający
Użytkownik forum

kordirko pisze:
Przenikający pisze:Czy jest tu jeszcze ktoś, kto może podzielić się doświadczeniem?
Teraz router działa na antenkach pokojowych, bo ostatnio sygnał się u mnie znacznie poprawił (być może gdzieś bliżej nadajnik postawili?).
Jak widać różnica niewielka.
Przy czym na tym zestawie (router + antena) wyciągałem max. dostępny w Orange - czyli 75MB/s download
- ale to było tylko 2-3 razy, na samym początku, jak dopiero uruchomili nadajniki LTE w mojej wsi i nie skonfigurowali jeszcze "lejków".
Tak więc to raczej nie jest wina sprzętu, ale operatora, który dławi pasmo :)
Kiedyś, gdy miałem słaby sygnał, różnica była dużo większa na korzyść anteny zewnętrznej.
Teraz chyba sprzedam tę antenę, bo jak nie ma różnicy to po co przepłacać.
No właśnie. Obawiam się, czy instalacja anteny na zewnątrz balkonu ma sens (wiercenie otworów w futrynie okna czy drzwi, kładzenie kabli, malowanie ich na biało..., itd. + koszty). Jeśli miałbym pewność, że się znacznie poprawi, to może i bym się na to zdecydował, ale nie wiadomo czy nie będzie, jak u Ciebie, czyli bez większego efektu (odległość od BTS podobna, z tym, że u mnie całe osiedle jest po drodze, więc sygnał może odbija się od dalszego bloku z boku).
Za to i tak, jeśli pozostałbym z tym Internetem mobilnym, to musiałbym coś zrobić z antenami, bo router nie może stać na parapecie (wygląda, jak w jakimś warsztacie, i słońce go rozgrzewa - osłaniam teraz kartką). Musiałbym postawić jakieś antenki przy szybie i doprowadzić kablem ~2m do routera. Dlatego myślałem o naklejeniu anten na szybę (musiałyby być prawie nie widoczne).
Przenikający
Użytkownik forum

radius pisze:Zainstaluj Advanced Signal Status i tam będą parametry LTE. W Network Signal Info porównaj CellID.
Opinia z Google play: "Na Samsungach potrzebny root, żeby zadziałało." - nie mam roota i na razie nie chcę robić.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Na pewno nie do odczytu. Do wymuszania owszem.
Przenikający
Użytkownik forum

Zainstalowany Advanced Signal Status na Samsung Galaxy S5 (Android 5.0). Sieć: Orange (więc BTS zapewne ten sam, co T-Mobile).
Ale parametrów LTE niestety nie pokazuje.
2G/3G signal info:
GSM RSSI: -69 db (100%)
GSM Signal Strenght: 22 db (72%)
Innych wartości nie pokazuje. Tel. ustawiony przy szybie.
Przenikający
Użytkownik forum

Jeszcze zauważam takie zjawisko - jak wykonuję test prędkości (na http://www.speedtest.net/pl/), to ta prędkość zwiększa się w trakcie kilku pierwszych sekund bardzo znacząco - jak ociążała lokomotywa nabiera powoli tempa z czasem. Czy może ktoś sprawdzić jak to się ma w sieciach kablowych? Czy też tak powoli się rozpędza? Miałem wcześniej UPC, robiłem test, ale nie pamiętam teraz jak to było, ale raczej sobie nie przypominam, żeby to tak powoli wzrastało, chyba zaraz od początku prędkość ustanawiała swój górny pułap. Ma to dla mnie znaczenie, jak "przechodzę" po folderach IMAP (z e-mailami) w Outlooku, żeby się szybko odświeżało.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Przenikający pisze:Sprostowałem informację (post powyżej) co do prędkości w UPC - przy podanej cenie jest 80/10 mb/s (download/upload).
Gdzieś słyszałem, że ktoś miał zakupiony Internet w UPC z download do 120 mb/s (jedna z ofert prywatnych), a wyciągał w praktyce jakieś 45 mb/s, więc te dane UPC to może być jakaś fikcja. Z drugiej strony można dokupić w UPC gwarancję SLA za chyba jakieś 15 zł netto miesięcznie i wtedy mieć zapewnione te deklarowane prędkości, z jakimiś małymi odchyleniami (tak przynajmniej zapewniał sprzedawca w POK UPC).
SLA w UPC tyczy się czasu usunięcia awarii (brak dostępności uslugi) a nie gwarantowanej przepustowości.
Natomiast jeśli miałeś już w UPC jakieś usługi to dzwoń od razu do DUK, można sporo ugrać.
Jeszcze zauważam takie zjawisko - jak wykonuję test prędkości (na http://www.speedtest.net/pl/), to ta prędkość zwiększa się w trakcie kilku pierwszych sekund bardzo znacząco - jak ociążała lokomotywa nabiera powoli tempa z czasem. Czy może ktoś sprawdzić jak to się ma w sieciach kablowych?
Na UPC 80/10 (do takiego teraz jestem podłączony) jest podobnie, ale przyspiesza znacznie szybciej, tj startuje z ok 68-70Mbps i przyspiesza w 2s do 78-79Mbps i tak już zostaje do końca. Speedtest otwiera kilka równoległych połączeń, więc jeśli opóźnienie jest wyższe to może być taki efekt jak mówisz.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Przenikający pisze:to musiałbym coś zrobić z antenami, bo router nie może stać na parapecie (wygląda, jak w jakimś warsztacie, i słońce go rozgrzewa - osłaniam teraz kartką). Musiałbym postawić jakieś antenki przy szybie i doprowadzić kablem ~2m do routera. Dlatego myślałem o naklejeniu anten na szybę (musiałyby być prawie nie widoczne).
U mnie stoi na szafce, 2 metry od okna, i jest OK z tymi antenkami.
Jeśli sygnał jest dobry tylko na parapecie, a wewnątrz pomieszczenia słaby, to moim zdaniem najlepsza byłaby antena zewnętrzna.
Naklejanie antenek na szybę - domyślam się, że podłączonych kabelkami do routera stojącego gdzieś w pomieszczeniu
- może nie zdać egzaminu
Przenikający
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:SLA w UPC tyczy się czasu usunięcia awarii (brak dostępności uslugi) a nie gwarantowanej przepustowości.
Dokładnie, czyli Service Level Agreement, natomiast facet w POK w mieście powiedział mi, że jeśli chcę mieć przesyły na poziomie górnych limitów, to powinienem sobie dokupić SLA, wtedy będą one w okolicach tych limitów, czasem minimalnie niższe, czasem trochę wyższe, jak sinusoida - tak powiedział! ;)
Natomiast jeśli miałeś już w UPC jakieś usługi to dzwoń od razu do DUK, można sporo ugrać.
No właśnie chyba nie bardzo. - Zaniosłem wypowiedzenie umowy do POK w Gdyni, przyjęli bez słowa komentarza. :/ Potem zadzwonił facet być może z DUK potwierdzić, że na pewno rezygnuję i dlaczego. Powiedziałem mu, że oferta nieatrakcyjna, że mogę mieć z Limesa 60/30 Mb/s za 49 zł brutto (!), przy czym 2 pierwsze mies. po 1 zł przy umowie na 1 rok, instalacja/aktywacja za 2 zł. - To powiedział: "OK, ciekawe, jak to będzie chodzić. Do widzenia. Do widzenia." I tyle ugrałem. :/ Co do Limesa, to praktycznie nie ma opinii w Internecie. Ich Internet jest rzekomo w piwnicy (skrzyneczka), musieliby się przewiercić na parter do mieszkania, poprowadzić kabel (nie chcą po kablach od TP SA) - jednak przeraża mnie to, więc sobie Limesa odpuściłem. Do tego jeszcze umowy terminowe na rok albo na 2 lata, a jak minie okres promocji, to cena skacze chyba do jakieś 250 zł / mies. Trzeba albo związać się ponownie na 1-2 lata albo wcześniej złożyć wypowiedzenie i nie przedłużać.
Na UPC 80/10 (do takiego teraz jestem podłączony) jest podobnie, ale przyspiesza znacznie szybciej, tj startuje z ok 68-70Mbps i przyspiesza w 2s do 78-79Mbps i tak już zostaje do końca. Speedtest otwiera kilka równoległych połączeń, więc jeśli opóźnienie jest wyższe to może być taki efekt jak mówisz.
No właśnie i o to mi chodzi, żeby błyskawicznie odświeżało mi foldery w Outlooku na IMAPie. I jak przeciągam e-mail z katalogu do katalogu, to też żeby to się działo błyskawicznie.
Przenikający
Użytkownik forum

kordirko pisze:U mnie stoi na szafce, 2 metry od okna, i jest OK z tymi antenkami.
Jeśli sygnał jest dobry tylko na parapecie, a wewnątrz pomieszczenia słaby, to moim zdaniem najlepsza byłaby antena zewnętrzna.
Naklejanie antenek na szybę - domyślam się, że podłączonych kabelkami do routera stojącego gdzieś w pomieszczeniu
- może nie zdać egzaminu
A jakie uzyskujesz wyniki? Czy ten sam router, jaka sieć, poziom sygnału (chociażby liczba kresek z strony admin. routera)?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Przenikający pisze:No właśnie chyba nie bardzo. - Zaniosłem wypowiedzenie umowy do POK w Gdyni, przyjęli bez słowa komentarza. :/ Potem zadzwonił facet być może z DUK potwierdzić, że na pewno rezygnuję i dlaczego. Powiedziałem mu, że oferta nieatrakcyjna, że mogę mieć z Limesa 60/30 Mb/s za 49 zł brutto (!), przy czym 2 pierwsze mies. po 1 zł przy umowie na 1 rok, instalacja/aktywacja za 2 zł. - To powiedział: "OK, ciekawe, jak to będzie chodzić. Do widzenia. Do widzenia." I tyle ugrałem. :/
Ja sam zadzwoniłem na DUK (biznesowego!) i gadałem z kobietą. Dostałem 80/10 za 45 netto + 15 netto za stały adres. Według cennika ze strony kosztowałoby to ok 85zł netto.
Ty mówisz w końcu o ofercie biznesowej czy indywidualnej?
Przenikający
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Ja sam zadzwoniłem na DUK (biznesowego!) i gadałem z kobietą. Dostałem 80/10 za 45 netto + 15 netto za stały adres. Według cennika ze strony kosztowałoby to ok 85zł netto.
Ty mówisz w końcu o ofercie biznesowej czy indywidualnej?
O biznesowej. Ile za instalację?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nic.
Przenikający
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Nic.
??????????? :szok: Rozmawiałem przed chwilą - nr tel. 813 813 300 (infolinia, w tym sprzedaż) - przy pojedynczym podłączeniu żadnych upustów, tylko to co jest oficjalnie na stronie, czyli przy 80/10 Mb/s: 75 zł netto /mies. (zobowiązanie ne 6 mies.), indywidualny IP 10 zł netto /mies. przy zobowiązaniu na 24 mies., ale taki okres nie współgra z poprzednim, a bez zobowiązania 20 zł netto /mies. Instalacja 75 zł netto (zakończyłem umowę z końcem sierpnia, więc na nowo muszą podłączyć). A więc słabo.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Spróbuj bezpośrednio na DUK: 32 494 99 33 (to jest dla indywidualnych, można poprosić o przełączenie na biznes).
Ja miałem teoretycznie kontynuację usługi, ale zmieniałem indywidualne -> biznes. Niby instalacja niepotrzebna, ale i tak przyszedł pan i wymienił modem.
ODPOWIEDZ