Częsty brak połączenia 3G - kilka rozwiązań
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Częsty brak połączenia 3G - kilka rozwiązań
Widzę, że będę miał co testować. Na początek zacznę od obecnej anteny i wymiany modemu na LTE. Resztę pokażą testy.
Hej Ho Let's GO !
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
krystianb, będą oba. Tak przynajmniej wyszło jak testowałem u siebie na E3276 i modelu 17 dni. Bardziej opłacalne było pozostawić sprzęt w trybie HSPA+ DC.
-
Witam Was,
Niestety nie miałem ostatnio zbyt dużo czasu i jedyne co udało mi się zdziałać to zmiana modemu na Huawei E3276 z obsługą LTE. Wyniki bardzo fajne: download 10-14Mb/s, upload już gorzej - 0,7Mb/s. Sygnał 89-91dBm. Nie ruszając w ogóle anteny mam bez większych problemów zasięg LTE na antenie Cybertecha 17dB do obsługi UMTS 1900-2100MHz. W tej chwili ruszam na urlop. Po powrocie spróbuję wdrożyć plan podniesienia anteny o 2-3m i zmiany jej lokalizacji. Być może zmienię też nadajnik, na który jest nakierowana oraz router na Dovado Tiny, bo TP-Link 3020, który mam dość często się wiesza i mam wrażenie, że nie pracuje zbyt stabilnie podczas obciążenia. Pozdrawiam.
Niestety nie miałem ostatnio zbyt dużo czasu i jedyne co udało mi się zdziałać to zmiana modemu na Huawei E3276 z obsługą LTE. Wyniki bardzo fajne: download 10-14Mb/s, upload już gorzej - 0,7Mb/s. Sygnał 89-91dBm. Nie ruszając w ogóle anteny mam bez większych problemów zasięg LTE na antenie Cybertecha 17dB do obsługi UMTS 1900-2100MHz. W tej chwili ruszam na urlop. Po powrocie spróbuję wdrożyć plan podniesienia anteny o 2-3m i zmiany jej lokalizacji. Być może zmienię też nadajnik, na który jest nakierowana oraz router na Dovado Tiny, bo TP-Link 3020, który mam dość często się wiesza i mam wrażenie, że nie pracuje zbyt stabilnie podczas obciążenia. Pozdrawiam.
Hej Ho Let's GO !
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Upload słaby bo nie masz podpiętej anteny pod drugie złącze ustawionej w odwrotnej polaryzacji do pierwszej.egon64 pisze:Wyniki bardzo fajne: download 10-14Mb/s, upload już gorzej - 0,7Mb/s. Sygnał 89-91dBm. Nie ruszając w ogóle anteny mam bez większych problemów zasięg LTE na antenie Cybertecha 17dB do obsługi UMTS 1900-2100MHz.
-
Czy jeśli zmienię polaryzację tej anteny na skośną w jakimś stopniu może to pomóc ?
Hej Ho Let's GO !
-
- Guru bezprzewodowy
Na jednej antenie nie skorzystasz z MIMO.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Może coś pomóc, ale nie musi. Nie ma u nas anten crosspolar na jedno złącze.
Ostatnio zmieniony 2015-08-07, 23:56 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Czy nie wystarczy podłączyć anteny do drugiego złącza w modemie? W moim przypadku (modem E3372, antena Cybertech LTE 15 dBi MIMO) miałem taki upload (poniżej 1 Mb/s) przy podłączeniu tylko 1 kabla antenowego do 2. złącza w modemie, przy podłączeniu do 1. złącza (niezależnie od tego, który kabel jest podłączony lub przy podłączeniu kabli do obu złącz) upload wynosi 15-20 Mb/s.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
astrin, tak. Wystarczyłaby druga antena.
-
@astrin Z Twojej wypowiedzi wynika, że wystarczy podłączyć antenę do jednego (pierwszego) złącza i powinno to przynieść efekty: "przy podłączeniu do 1. złącza (niezależnie od tego, który kabel jest podłączony"
Czy dobrze Cię rozumiem ?
Czy dobrze Cię rozumiem ?
Hej Ho Let's GO !
-
- Stały użytkownik forum
Tak, w przypadku korzystania z 1 anteny, powinna być ona podłączona do gniazda głównego (znajdującego się bliżej wtyczki USB), podłączenie jej do 2. złącza skutkuje niskim uploadem. Tak było w moim przypadku, tylko przy podłączeniu 1 kabla anteny do LTE (1800 MHz).
-
Czy gniazdo FME zacisne kombinerkami czy będę potrzebował zaciskarki ?
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
Może się udać ale estetycznie/trwale nie będzie, zaciskarka bardzo wskazana.egon64 pisze:Czy gniazdo FME zacisne kombinerkami
Nie pomagam na PW!
-
Zakupiłem Dovado TINY i powiem szczerze super sprzęt. Prędkość na LTE D-12Mb/s, U-1,5Mb/s na antenie Cybertecha 17dBi. Zasięg trzyma dość stabilnie.
Czy ktoś mógłby pomóc w konfiguracji ustawień SMTP dla przesyłanie e-maili odnośnie problemów z łącznością routera Dovado ? Podaję:
serwer smtp google'a: smtp.gmail.com
zabezpieczenie: SSL
port: 465
smtp username: pełny adres mailowy na gmail'u
hasło: hasło do poczty
send TO e-mail adress: adres email na serwerze o2
send FROM e-mail adress: adres email na serwerze google, ten sam jak w smtp username
Podczas testu dostaję: E-mail NOT sent! Please check your settings.
a w logu:
Aug 22 12:17:07 info E-Mail: Sending E-Mail to [email protected] via smtp.gmail.com failed!
Aug 22 12:17:08 info E-Mail: Using SSL, no cleartext handshake
Czy ktoś mógłby pomóc w konfiguracji ustawień SMTP dla przesyłanie e-maili odnośnie problemów z łącznością routera Dovado ? Podaję:
serwer smtp google'a: smtp.gmail.com
zabezpieczenie: SSL
port: 465
smtp username: pełny adres mailowy na gmail'u
hasło: hasło do poczty
send TO e-mail adress: adres email na serwerze o2
send FROM e-mail adress: adres email na serwerze google, ten sam jak w smtp username
Podczas testu dostaję: E-mail NOT sent! Please check your settings.
a w logu:
Aug 22 12:17:07 info E-Mail: Sending E-Mail to [email protected] via smtp.gmail.com failed!
Aug 22 12:17:08 info E-Mail: Using SSL, no cleartext handshake
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
Raczej smtp.googlemail.comegon64 pisze:serwer smtp google'a: smtp.gmail.com
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Podał dobry, ale dostęp do smtp trzeba aktywować na danym koncie https://support.google.com/mail/trouble ... 18,1665144wojteks pisze:Raczej smtp.googlemail.com
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wojteks
- *** Administrator ***
U mnie działa na tym podanym przeze mnie, ale już nie pamiętam czy aktywowałem to w ustawieniach.krystianb pisze:Podał dobry
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czyli utrzymują oba adresy. Adres o którym piszesz pochodzi z czasów zanim wykupili domenę gmail.com. Podobnie sprawa wygląda z aktywacją, pierwsze konta miały imap/pop/smtp aktywne w standardzie.wojteks pisze:U mnie działa na tym podanym przeze mnie, ale już nie pamiętam czy aktywowałem to w ustawieniach.
Ostatnio zmieniony 2015-08-23, 11:34 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
@wojteks Spróbuję na smtp.googlemail.com. Na chwilę obecną uruchomiłem smtp o2 i działa bez problemów. Dovado przy teście wyrzuca nadal komunikat o błędzie w ustawieniach, ale maile normalnie dochodzą.
Hej Ho Let's GO !
-
Witam,
Czy jeśli strzałki polaryzacji ustawione są w poziomie (zgodnie z napisem) to powinienem ustawić antenę zgodnie z nimi czy odwrotnie ?
Czy jeśli strzałki polaryzacji ustawione są w poziomie (zgodnie z napisem) to powinienem ustawić antenę zgodnie z nimi czy odwrotnie ?
Hej Ho Let's GO !
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Generalnie zalecana jest w telefonii komórkowej polaryzacja pionowa, chociaż lepiej wypada ustawianie w polaryzacji skośnej (trzeba sprawdzić czy lepiej + czy - 45*).
-
Właśnie widziałem opis na stronach producentów i rzeczywiście polaryzacja powinna być pionowa stąd zastanawiam się czy producent mógł się pomylić. Czy poziome ustawienie polaryzacji może mieć wpływ na zasięg ?
Hej Ho Let's GO !
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak pisza, ale w praktyce, jak napisałem wyżej, lepsza jest polaryzacja skośna. Anteny operatorów są tzw. cross polar. Takich anten dla konsumentów u nas nie widziałem.
- radius
- ** Moderator **
Proszę bardzo. Tutaj podobne obserwacje: viewtopic.php?f=14&t=43418
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
-
Witam,
Udało mi się wynieść antenę na dach i zamocować na metalowym pręcie. Wyniki nie są oszałamiające, ale mam wrażenie, że sygnał jest bardziej stabilny. Siła sygnału 38-45%, RSSI 85-87dbm. Tranfer D: 10-12Mb/s, U: 1,5-2,5Mb/s. Przy poprzednim położeniu dość często restartował się router. Teraz od 5 dni jest cisza. Zastanawiam się jeszcze nad polaryzacją. Ustawiłem antenę zgodnie ze strzałkami, które są skierowane poziomo. Tak samo jak napis "polaryzacja". Czy jeśli nie uda mi się zmienić jej na skośną to lepsza jest ta obecna czy jednak strzałki mają być w pionie ? Trochę nurtuje mnie ta kwestia stąd pytanie. Niestety na większe testy nie miałem czasu.
Udało mi się wynieść antenę na dach i zamocować na metalowym pręcie. Wyniki nie są oszałamiające, ale mam wrażenie, że sygnał jest bardziej stabilny. Siła sygnału 38-45%, RSSI 85-87dbm. Tranfer D: 10-12Mb/s, U: 1,5-2,5Mb/s. Przy poprzednim położeniu dość często restartował się router. Teraz od 5 dni jest cisza. Zastanawiam się jeszcze nad polaryzacją. Ustawiłem antenę zgodnie ze strzałkami, które są skierowane poziomo. Tak samo jak napis "polaryzacja". Czy jeśli nie uda mi się zmienić jej na skośną to lepsza jest ta obecna czy jednak strzałki mają być w pionie ? Trochę nurtuje mnie ta kwestia stąd pytanie. Niestety na większe testy nie miałem czasu.
Hej Ho Let's GO !
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Polaryzację musisz dobrać doświadczalnie, w swoich warunkach.