Witam wszystkich. Czy ktoś z was posiada jakieś sprecyzowane informacje dotyczące zapisu w regulaminie pk1. paragraf 5 pt:
Orange, mając na względzie konieczność zapewnienia wszystkim Abonentom Mobilnej Sieci Orange jak najlepszej jakości świadczenia usług, informuje,że w przypadku obciążenia sieci przez danego Abonenta, wynikającego z takiego sposobu korzystania z usługi transmisji danych, które zagrażałoby stabilności funkcjonowania i dostępności sieci dla innych Abonentów, Orange zastrzega sobie prawo do czasowego (jednak nie dłużej niż do zakończenia bieżącego okresu rozliczeniowego) ograniczenia prędkości transmisji danych do 64 kb/s.?
Na jakiej podstawie operator decyduje że mnie zablokuje czy też nie? Jeśli mój transfer danych z prędkością (przy dobrych wiatrach) wynosi ~DL40Mbps/UP20Mbps. Jeśli takie coś ma zdestabilizować pracę sieci, to może nie powinni oferować produktów LTE... ciekawi mnie tylko do światłowodów o jakiej przepustowości są wpięte BTSy operatorów. Nadmienię, że próba uzyskania informacji na temat tego zapisu w punkcie obsługi klienta kończy się na utracie możliwości wysłowienia się "Pani Krystyny z działu sprzedaży". Bayo.
Orange LTE "bez limitu" z limitem 100GB
Moderator: Moderatorzy
- KuKiKaZMaN
- Użytkownik forum
Orange LTE "bez limitu" z limitem 100GB
TamGdzieBukmacherMówiDobranoc
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Orange LTE "bez limitu" z limitem 100GB
Każdy operator stosuje jakiś "fup" i w zależności od obciążenia stacji stosuje go wcześniej bądź później po wykorzystaniu pakietu podstawowego. Twoje 40Mbit/s, to 1/3 możliwości nadajnika Orange więc jeśli po podstawowym ostro pobierasz nie dziw się że Cię przycinają.
"...korzystania z usługi transmisji danych, które zagrażałoby stabilności funkcjonowania i dostępności sieci dla innych Abonentów.." to takie zabezpieczenie żeby mieli prawo Ci przyciąć kiedy im się spodoba.
Co do przepustowości światłowodów to nie one są zazwyczaj wąskim gardłem (choć bywają nim kiepskie radiolinie) tylko właśnie wydajność radiowa eNodeB która wynosi max 112Mbps na sektor w przypadku Orange/T-Mobile (150Mbps Plus/CP i 70Mbps Play) i to się dzieli na wszystkich użytkujących LTE na tym sektorze więc przy 10 osobach pobierających na Max wychodzi po 11,2 Mbps. A jak na sektorze jest 100 osób i każdy odpala Youtuba iple, playera ? Wychodzi po 1 Mbit/s na osobę... teraz rozumiesz ?
"...korzystania z usługi transmisji danych, które zagrażałoby stabilności funkcjonowania i dostępności sieci dla innych Abonentów.." to takie zabezpieczenie żeby mieli prawo Ci przyciąć kiedy im się spodoba.
Co do przepustowości światłowodów to nie one są zazwyczaj wąskim gardłem (choć bywają nim kiepskie radiolinie) tylko właśnie wydajność radiowa eNodeB która wynosi max 112Mbps na sektor w przypadku Orange/T-Mobile (150Mbps Plus/CP i 70Mbps Play) i to się dzieli na wszystkich użytkujących LTE na tym sektorze więc przy 10 osobach pobierających na Max wychodzi po 11,2 Mbps. A jak na sektorze jest 100 osób i każdy odpala Youtuba iple, playera ? Wychodzi po 1 Mbit/s na osobę... teraz rozumiesz ?
- KuKiKaZMaN
- Użytkownik forum
Dzięki za wyjaśnienie, byłem święcie przekonany o tym, że gdy zaczęli oferować LTE to dysponują prędkościami rzędu kilku Gbps przy każdym nadajniku... no chyba poniosła mnie fantazjabarek16 pisze:A jak na sektorze jest 100 osób i każdy odpala Youtuba iple, playera ? Wychodzi po 1 Mbit/s na osobę... teraz rozumiesz ?

TamGdzieBukmacherMówiDobranoc
- wojteks
- *** Administrator ***
Dosył do stacji bazowych to inny problem, w przytoczonym przykładzie chodziło tylko o wydajność sektora (jego zasoby dzielą się na użytkowników). Oczywiście może nastąpić sytuacja kiedy dosył jest za mały, wtedy efekt dla końcowego użytkownika będzie podobny.KuKiKaZMaN pisze:że gdy zaczęli oferować LTE to dysponują prędkościami rzędu kilku Gbps przy każdym nadajniku
Nie pomagam na PW!