1 To juz chyba nie aktualne i obowiązuje To ?
2 Testuję od kilku tygodni Orange/T-Mobile na prepaidach. Ten sam eNodeB(CID i LAC). Na Orange donwload nigdy nie przekracza 35Mbps nawet o 3-4 w nocy natomiast T nigdy nie spada poniżej 50Mbps. Wiem że eNodeB ten sam a infrastruktura inna, ale czy to możliwe żeby była taka różnica na infrastrukturze ? Czy raczej to wina przycinania łącza w Orange dla prepaid ? Wolałbym wiązać się umową z Orange gdyż maja lepsze ceny i promocje niż T, nie wiem tylko czy na abonamencie net ma szanse działaś jak ten z T czy raczej nie ?
3 Całkiem luźna myśl wpadła mi ostatnio do głowy: Czy możliwe byłoby ustawianie nadajników BTS/NodeB/eNodeB na masztach wiatraków ? Chodzi mi o to czy kręcące się ramiona przechodząc przed taką anteną nadawczą powodowały by chwilowe zakłócenie/przerwanie/rozproszenie fal ? Wpadło mi to na myśl gdyż ostatnio nastawiali w mojej okolicy tego mnóstwo i są to naprawdę potężne maszty. Widać je z kilkunastu km. Natomiast komina ciepłowni na której w mojej miejscowości wiszą anteny operatorów nie widać z poziomu gruntu już z 1km