BTSy w okolicy - pomoc potrzebna w lokalizacji...

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kajdanek
Początkujący użytkownik forum

BTSy w okolicy - pomoc potrzebna w lokalizacji...

Post autor: kajdanek »

Witajcie Koledzy (i Koleżanki),

Moja lokalizacja: kujawsko-pomorskie: 52.987491, 18.400034

Odbieram sygnał wszystkich sieci, poniżej podaję zaczytane w TNI dane btsów i aktualną moc sygnału:
- PLUS: CID 60112, LAC 42002, RNC 300 - hspa+ -77dBm
- TMOBILE oraz ORANGE: CID 32067, LAC 54503, RNC 835 - hspa+ -61/-63 dBm
- PLAY: CID 49096, LAC 45, RNC 44 - hspa+ -89dBm

Pytanie 1
Gdzie konkretnie są te BTSy? :) Chcę pobawić się w antenki, ale chciałbym wiedzieć gdzie celować. Do tej pory korzystałem z Orange, było stabilne 3-8 download i 1-2 upload, ale to chyba bts należący do networks i od około miesiąca zasięg 3g zanika - zazwyczaj jest prawie pełen zasięg ale od miesiąca czasami zanika zupełnie i jest tylko edge. Obstawiam, że coś jest nie halo z tym btsem, ale dział techniczny Orange twierdzi, że "wszystko jest OK, a to że przez lata zasięg był stały a teraz skacze to normalne". Na btsearch.pl wymienionych BTSów nie widzę (próbowałem szukać wg Cell ID, przeklikałem dodatkowo wszystkie widoczne w okolicy BTSy na mapie szukając tych samych ID ale nic nie znalazłem). Tak więc... POMOCY! :)

Pytanie 2
Dwa kilometry z małym wąsem od siebie mam BTS Orange (Lesisko, Orange (26003) ID: 6903 Lesisko, GSM900 LAC30910 CID 65311), w około połowie odległości mam download 10-12, upload 4-6 (pod samym nadajnikiem do 20 download). U mnie na miejscu jednak łapie BTS (chyba) networks CID32067, który ma wyżej opisany problem. Czy z anteną kierunkową typu http://allegro.pl/najmocniejsza-antena- ... 70924.html będę w stanie odebrać coś rozsądnego przez 2 km lasu?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: BTSy w okolicy - pomoc potrzebna w lokalizacji...

Post autor: matek451 »

Zacznijmy od najbliższych BTS-ów NetWorks to z nich masz zasięg w T-Mobile i Orange. Ten w Lesisku działa tylko na UMTS2100 z HSPA+ do 21,6Mb/s. inny pobliski to Cierpice , Sosnowa i tutakj działa UMTS900 oraz UMTS2100 z HSPA+DC do 43,2Mb/s. w Cierpicach działa tez BTS UMTS900 Aero2 , który zapewnia ci zasięg 3G w Plusie. Najdalszy jest BTS UMTS900 Play z Torunia, Starotoruńska 5 Lub Mała Nieszawka. W Orange korzystasz ewidentnie z BTS-a Lesisko. Sygnał jest dużo lepszy niż w Plusie a BTS-y Aero2 i NetWorks UMTS900 są w Cierpisku. Gdybyś się łączył z tym NW w Cierpisku sygnał powinien być zbliżony do Plusa. a tak nie jest i poziom -61dBm wskazuje na Lesisko. Poziom sygnału -61dBm powinien spokojnie pozwolić na połaczenie z tym BTS-em. Pomiary wykonane wewnątrz czy na zewnątrz, jaki modem? a wynalazek handlarza mydła i powidła spod Tarnowa to sobie daruj. w takiej lokalizacji jak twoja to potrzebna jest skuteczna antena kierunkowa na 900MHz a nie takie monstra. Ewentualnie można powalczyć o HSPA+DC z BTS-a NW UMTS2100 Cierpice. Oczywiście na nocnym panelu 2100MHz.
kajdanek

Dzięki za pomoc. Już odpowiadam:

1/ Nie znam się ale muszę się pokłócić ;) Przecież biorąc pod uwage parametry z TNI to chyba nie jest BTS w Lesisku - przecież Cell ID jest inne? W dodatku jest identyczne jak połączenie przy T-mobile (tak jak napisałem wyżej) - czy to nie świadczy o tym, że zamiast z Lesiskiem łączę się z trefnym Networksem, który zrywa 3G?

2/ Modem Huawei E398, pomiary na zewnątrz.

3/ HSPA+DC z Cierpic - raczej nie pójdzie, za wysokie i gęste lasy. Na drodze do Cierpic w odległości około kilometra od nadajnika jeszcze łapie, ale dalej sygnał jest za słaby, więc nawet z mocną anteną raczej nie pójdzie (to byłoby kolejne 2 km lasu dalej)?
kajdanek

matek451 pisze:Ten w Lesisku działa tylko na UMTS2100 z HSPA+ do 21,6Mb/s.
Matek, a czy mógłbyś to sprawdzić i ewentualnie napisać skąd takie info? Na mapie btsearch widzę, że tam jest tylko 900 Mhz...

Z góry dzięki za pomoc.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Oczywiście pomyłka , chodziło o UMTS900 z HSPA+ w Lesisku. Tam jest pozwolenie też na UMTS900 NetWorks i na pewno działa, brak UMTS2100. Porównaj zasięg UMTS900 i UMTS2100NetWorks na http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... moc/zasieg BTS NeeWorks Przyłubie -Lesisko obsługuje Orange i T-Mobile. Sygnał dużo lepszy niż z UMTS900 Aero2 w Cierpicach świadczy też , ze nie łączysz się z UMTS900 NetWorks z Cierpic. ( wtedy sygnały Aero2 i NW z tej lokalizacji byłyby podobne)
kajdanek

matek451 pisze:Oczywiście pomyłka , chodziło o UMTS900 z HSPA+ w Lesisku. Tam jest pozwolenie też na UMTS900 NetWorks i na pewno działa, brak UMTS2100. Porównaj zasięg UMTS900 i UMTS2100NetWorks na http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... moc/zasieg BTS NeeWorks Przyłubie -Lesisko obsługuje Orange i T-Mobile. Sygnał dużo lepszy niż z UMTS900 Aero2 w Cierpicach świadczy też , ze nie łączysz się z UMTS900 NetWorks z Cierpic. ( wtedy sygnały Aero2 i NW z tej lokalizacji byłyby podobne)
Rozumiem, dzięki.

Jedna rzecz mnie w takim razie nurtuje - czy w takim razie jest możliwe, żeby BTS Lesisko podawał Cell-ID inne niż jest podane na btsearch?
Pinks

Post autor: Pinks »

Witam, jestem nowy w temacie BTS'ów :(

Trafiłem tu po wyszukaniu " LAC 54503", mieszkam w Bydgoszczy na Bartodziejach. Internet mam z Orange modem e3131 łącze się przez TNI i na ogół działał zadowalająco 600-1.4M/s ale od paru dni jest tragedia 100-300, zauważyłem że łącze się do CID 32769, 9-W(zachód), LAC:54503, sygnał wacha się od -67 do - 85 w domu, na dodatek tego jak mam włączony internet w telefonie (też Orange) strasznie tnie rozmowy choć bez internetu też się to zdarza.

Za wszelaką pomoc będę wdzięczny, jeżeli TNI ma bazę gdzie się wcześniej łączył gdzie mogę ją podejrzeć i czy mogę zmienić nadajnik do którego się łącze?
ODPOWIEDZ