Wyniki testów anten przyklejanych do szyby.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Przenikający
Użytkownik forum

Wyniki testów anten przyklejanych do szyby.

Post autor: Przenikający »

Dodane przez adminastratora:
Wszelkie doświadczenia z tego tematu robicie na własną odpowiedzialność, za uszkodzenia routera/modemu nie odpowiada autor posta ani forum!

Witam ponownie po dłuższej przerwie.

W związku z wcześniejszym pomysłem podłączenia anten przyklejanych do szyby porobiłem parę testów z wsadzonymi drucikami miedzianymi do gniazd antenowych routera. Miało to dać obraz czego mogę się spodziewać po naklejeniu np. prostego dipola (choćby i z cienkiego drucika naklejonego taśmą samoprzypelną na szybę) czy innej antenki np. ćwierćfalowej.

Próby robione z różnymi długościami antenek:
~5/8 długości fali (miałoby dawać impedancję 50 omów),
~1/2 długości fali (teoretycznie niedopasowanie impedancji),
~1/4 długości fali (miałoby dawać impedancję 75 omów, czyli teoretycznie niedopasowanie impedancji, za to jest pewna przeciwwaga do "gorącego" punktu w postaci uziemienia z gniazd i innych elementów, więc rzeczywista impedancja trudna do przewidzenia).

Próby robione z dwoma ułożeniami antenek: pionowym i ukośnym (ok. po 45% względem poziomu, w przeciwnych kierunkach, co miałoby odpowiadać polaryzacji w standardzie LTE.

Poniżej wyniki (przeprowadzane w tym samym miejscu: na wewnętrznym parapecie okna):

(opis: prędkość pobierania/wysyłania, długość drucika, ułożenie/pozycja z gniazd w routerze, firma hostingowa)

1) na antenach oryginalnych (dołączonych do rutera DWR-921), pomiar z 06/10/2015, godz. 15:06-15:52, Sat Film (Włocławek):
36,5/9,9 - ukośnie do wewnątrz 45 st.
35,4/12,5 - pionowo

2) na drucikach, pomiar z 06/10/2015, godz. 15:21-15:52, Sat Film (Włocławek):
37/10,4 - przy 5,5 cm, ukośnie na zewnątrz 45 st.
36/14,7 - przy 5,0 cm, ukośnie na zewnątrz 45 st.
27/18,6 - przy 5,0 cm, pionowo
35/19 - przy 4,5 cm, pionowo
35/13,8 - przy 4,5 cm, ukośnie na zewnątrz 45 st.
33/11 - przy 4,0 cm (~1/4 dł. fali), ukośnie na zewnątrz 45 st.
31/13,6 - przy 4,0 cm (~1/4 dł. fali), pionowo

3) na drucikach, pomiar z 07/10/2015, godz. 01:04-01:09, Sat Film (Włocławek):
35,5/15,9 - przy 4,0 cm (~1/4 dł. fali), pionowo
37/11 - przy 3,5 cm, pionowo

4) na drucikach, z 08/10/2015, godz. 00:55-02:..:
30/11,4 - przy 12,5 cm (3/4 dł. fali), pionowo, Sat Film
25/15 - przy 12,5 cm (3/4 dł. fali), ukośnie na zewnątrz 45 st., Sat Film (Włocławek)
28/11 - przy 10,5 cm (5/8 dł. fali), pionowo, Sat Film

49/10 - przy 10,5 cm (5/8 dł. fali), pionowo, Limes (Gdańsk) **
35/11 - przy 10,5 cm (5/8 dł. fali), pionowo, Orange (Warszawa)
28/10,7 - przy 10,5 cm (5/8 dł. fali), pionowo, Netia (Warszawa)

49/8,4 - przy 10,5 cm (5/8 dł. fali), ukośnie na zewnątrz 45 st., Limes (Gdańsk) **
13/0,9 - przy 10,5 cm (5/8 dł. fali), ukośnie na zewnątrz 45 st., Limes (Gdańsk) **
30/1,8 - przy 8,3 cm (1/2 dł. fali), pionowo, Limes (Gdańsk) **

35/9,5 - przy 8,3 cm (1/2 dł. fali), pionowo, Sat Film (Włocławek)
34/10 - przy 8,3 cm (1/2 dł. fali), ukośnie na zewnątrz 45 st., Sat Film (Włocławek)

36/8,8 - przy 8,3 cm (1/2 dł. fali), ukośnie na zewnątrz 45 st., Limes (Gdańsk) **
32/12,6 - przy 6,3 cm (3/8 dł. fali), ukośnie na zewnątrz 45 st., Orange (Warszawa)
35/17 - przy 6,3 cm (3/8 dł. fali), pionowo, Orange (Warszawa)
27/15 - przy 4,2 cm (1/4 dł. fali), pionowo, kier. szyba, Orange (Warszawa)
33/12,7 - przy 4,2 cm (1/4 dł. fali), pionowo, kier. w lewo, Orange (Warszawa)
36/11,3 - przy 4,2 cm (1/4 dł. fali), pionowo, kier. w prawo, Orange (Warszawa)
27/12,4 - przy 4,2 cm (1/4 dł. fali), ukośnie na zewnątrz 45 st., kier. szyba, Orange (Warszawa)
35/12,7 - przy 4,2 cm (1/4 dł. fali), ukośnie na zewnątrz 45 st., kier. szyba, Sat Film (Włocławek)
33/12,4 - przy 4,2 cm (1/4 dł. fali), ukośnie na zewnątrz 45 st., kier. w lewo, Sat Film (Włocławek)
36/11,8 - przy 4,2 cm (1/4 dł. fali), ukośnie na zewnątrz 45 st., kier. w prawo, Orange (Warszawa)
32/11,8 - przy 4,2 cm (1/4 dł. fali), ukośnie na zewnątrz 45 st., kier. szyba, wyżej, Orange (Warszawa)
36/12,5 - przy 4,2 cm (1/4 dł. fali), pionowo, kier. szyba, wyżej, Orange (Warszawa)

**) tu było widać jakieś szaleństwo z wynikami - połączenia zmienne skokowo, czasami skoki do 50 Mb/s, ale niestabilnie.

Widać, że wyniki są nieco, jakby piorun w kapustę strzelił. Ale ogólny wniosek to, że wynik w dość niewielkim stopniu zależy od polaryzacji anten, co pewnie wynika z tego, że dużo tutaj dochodzi fal odbitych od różnych budynków (BTS zasłonięty co najmniej jednym blokiem).
Przenikający
Użytkownik forum

Re: D-Link DWR-921 / T-Mobile (Internet bez limitu dla firm) - jakie prędkości?

radius pisze: Zapomnij o drucie czy gwoździu, bo to nie są fale krótkie w modulacji AM. Popatrz na antenę Cybertech 15 czy Sorensen 17 dBi wykonaną w technologii MIMO.
Jak najbardziej można na drucie - wyniki testów powyżej. Gwóźdź też da radę zapewne z podobnym, czy z niewiele gorszym skutkiem - żelazo to gorszy przewodnik niż miedź czy srebro, ale przy takich długościach, to nie powinno go zdyskwalifikować. A więc jest jeszcze świat poza Cybertechem i Sorensenem, które tak nagminnie polecasz na tym forum.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Przenikający, próbowałeś robić anteny fraktalne?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Wyniki testów anten przyklejanych do szyby.

Post autor: YaHooo »

Jako, że temat jest ciekawy oraz wartościowy wydzieliłem całość do nowego wątku :ok:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Przenikający
Użytkownik forum

ja.michal pisze:Przenikający, próbowałeś robić anteny fraktalne?
Tak w ogóle? Czy do LTE? Jeśli do LTE, to po co robić anteny fraktalne (z założenia wielopasmowe/szerokopasmowe) dla jednej częstotliwości? :zdziwko:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Proponowal bym jeszcze poprawic temat na "Jak uwalic koncowke mocy - porady DIY" :(
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Dlatego dopisałem wielkimi literami że każdy robi to na własną odpowiedzialność.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Przenikający pisze:to po co robić anteny fraktalne (z założenia wielopasmowe/szerokopasmowe) dla jednej częstotliwości?
A tak. ;) Poważnie to, aby można było się przełączać bez zmian anteny, ewentualnie do agregacji (jak się pojawi).
gandzia1980
Użytkownik forum

Post autor: gandzia1980 »

Pierdzelenie kotka za pomocą młotka.

Impedencja nawet zależy od tego czy postawicie antenę [czyli wasz drut] w krakowie czy też w wieliczce, to samo z uwaleniem koncówki, życzę powodzenia. Możecie podpiąc imadło i modem będzie żył długie lata.

Wasze super anteny cybertecha mają taką impedencje że działają jak mikrofalówka i popkorn można smażyć co dopiero koncówkę mocy.

Również wasze wzory możecie stosować przy dzierganiu na drutach a nie projektowaniu dipola i obliczaniu impedencji, co najwyżej trzeba by podpiąć miernik i wyskalować do wswr by dobrze siało w odpowiednim szusie zamiast rozgrzewać modem i zakłócać sąsiadowi ** Zabronione **.

Czytając to forum to tylko cybertecjh sorensen, routery dovado które są badziewiem gdyż jest wiele lepszych modeli za mniejszą kase z 2/3 letnią gwarancją od asusa rt18 po netgear 3700 które zjadaja dovado na sniadanie. Nawet nie wiecie jak działa wi-fi 450/600 i w jakim celu kupuje się takie wynalazki mysląc, że 600mbps taki router ma to na kij mam go kupić jak nie uzyskam nawet 1/4?

Bez kitu jakiś słaby asus ma dwa usb dual wan loadbalance i dzierga tego dovado 100% szybszym internetem podłączając dwa modemy bez tak szeroko polecanego hub-a
Przenikający
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Jako, że temat jest ciekawy oraz wartościowy wydzieliłem całość do nowego wątku :ok:
Temat nowego wątku zawęża temat rozmowy. :( - Mogę być jeszcze anteny stawiane przed szybą (na parapecie). O właśnie np. coś takiego: http://yagi.pl/pokojowa-antena-dual-14d ... 9786174dd5
(Pokojowa ANTENA DUAL LTE 14dBi)

Ktoś zetknął się z tym?

Sama antena w swojej oryginalej, surowej wersji na parapet do "normalnie" wyglądajęcego pokoju się raczej nie nadaje (no chyba, że do jakiegoś warsztatu). Ale gdyby ją przyczepić (od strony kabli oczywiście) do jakiejś większej rzeźby, np. jakiejś głowy z popiersiem (od tylnej strony), to od strony pokoju by jej nie było widać. I jeszcze kable by trzeba było rozjaśnić ro koloru ecru.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Taka antena stawiana raczej moim zdaniem nie ma sensu. A to dlatego, że bardzo łatwo taką antenę przestawić nawet niechcący i wtedy trzeba ją ustawiać od początku. Ale jeśli ktoś by pamiętał o tym że nie wolno tego dotykać to może by się udało. Jednak producent jakoś do mnie nie przemawia ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

gandzia1980 pisze:to samo z uwaleniem koncówki, życzę powodzenia. Możecie podpiąc imadło i modem będzie żył długie lata.
W sumie 250% racji, imadło też zadziała.
Oryginalne antenki z DWR-921 to też zwykłe druty o długości około 14cm (mierzyłem calówką).
Dla 2600 MHz to 1,2 długości fali
Dla 2100 MHz to 1 długość fali
Dla 1800 MHz to 0,8 długości fali
Dla 900 MHz to 0,4 długości fali
Dla 800 MHz to 0,37 długości fali.

Wg producenta router pracuje na tych wszystkich zakresach, i jakoś producent się nie boi "przepalenia końcówki mocy".
No chyba że inżynierom w D-Linku wyszło z zawiłych obliczeń, że te 14 cm to taka "magiczna" długość że zawsze jest 100% dopasowania impedancji :D
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

kordirko pisze:Oryginalne antenki z DWR-921 to też zwykłe druty o długości około 14cm (mierzyłem calówką)
To wrzuć zdjęcia jak to dokładnie wygląda po oskubaniu z plastiku.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

krystianb pisze:To wrzuć zdjęcia jak to dokładnie wygląda po oskubaniu z plastiku.
Nie będę skubał, bo jeszcze mi się spali końcówka mocy.
Po przemyśleniu sprawy stawiam na to że ten plastyk jest wykonany ze specjalnie dobranego dielektryka,
który powoduje dopasowanie impedancyjne niezależnie od długości fali i chroni końcówkę mocy przed przepaleniem.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

kordirko pisze: Po przemyśleniu sprawy stawiam na to że ten plastyk jest wykonany ze specjalnie dobranego dielektryka,
który powoduje dopasowanie impedancyjne niezależnie od długości fali i chroni końcówkę mocy przed przepaleniem.
Patrz, nareszcie zaczynasz kombinowac w dobra strone....
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

kordirko pisze:Nie będę skubał, bo jeszcze mi się spali końcówka mocy.
To skąd u licha wiesz co jest w środku? Masz własnego roentgena?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Przenikający
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Taka antena stawiana raczej moim zdaniem nie ma sensu. A to dlatego, że bardzo łatwo taką antenę przestawić nawet niechcący i wtedy trzeba ją ustawiać od początku. Ale jeśli ktoś by pamiętał o tym że nie wolno tego dotykać to może by się udało. Jednak producent jakoś do mnie nie przemawia ;)

Wystarczy przykleić ją do parapetu taśmą dwustronnie przylepną. :ok:
A producent? Niewiele o nim wiadomo, tyle że jego produkty są sprzedawane w wielu krajach (patrz: ebay).
To co? Naprawdę nikt tego nie chce przetestować? :/
Przenikający
Użytkownik forum

key pisze:Patrz, nareszcie zaczynasz kombinowac w dobra strone....
Skąd wiesz? :cfaniak:
Przenikający
Użytkownik forum

krystianb pisze: To skąd u licha wiesz co jest w środku? Masz własnego roentgena?

No właśnie! Jeszcze nikomu nie chciało się tego zanieść gdzieś na Roentgen?
Inna idea - nie jakiś super-specjalny plastik o niewiadomo jak cudownych właściwościach dielektrycznych, tylko może w środku na pewnych wysokościach antenek mini cewka w postaci pętelki z tego kabelka albo nałożonego na niego pierścienia ferromagnetycznego. Roentgen by coś wykazał. Niestety, nie nadaje się do tego Roentgen stomatologiczny - zbyt mały obrazek, nie obejmie anteny. Trzeba załatwić na takim do prześwietlania płuc.
ODPOWIEDZ