Jaka antena dla mnie?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
s197709
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena dla mnie?

Post autor: s197709 »

Witam
Mam od nadajnika internetu b/przew w lini prostej 4km...jakiej mocy antenę zastosować? czy mocniejsze będą wzmacniały sygnał czy nie opłaca się....
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Jaka antena dla mnie?

Post autor: zDaleKi »

s197709 pisze:Mam od nadajnika internetu b/przew w lini prostej 4km...jakiej mocy antenę zastosować?
Wiele w tym temacie jest w FAQ
A dokładniej tu => Poradnik instalatora WLAN (Dipol) - opis standardów, zasięgu, propagacji fal - ogólne zalecenia Masz tam chyba wszystko łącznie ze wszystkimi wzorami itd. :D
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Jaka antena dla mnie?

Post autor: MaxFM »

Zapamietaj jedno, antena nie ma MOCY tylko zysk. Ile potrzebujesz kabla do tej anteny ? Anena nie powinna wzmacniac sygnału tylko przenosic miejsce jego wypromieniowania. Pamietaj zeby cały zestaw miescił sie w normach eirp czyli nie przekroczył 100mW. Bilans łacza obliczysz sobie z linku, który podał @bliski.
ODPOWIEDZ