Antena Huawei B315 - gorszy sygnał

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gringothc
Użytkownik forum

Antena Huawei B315 - gorszy sygnał

Post autor: gringothc »

Witam.
Posiadam router Huawei B315

Zakupiłem na test tanią antene za 25zł http://allegro.pl/show_item.php?item=5195069044
Nie liczyłem na żaden zysk bo parametry mam dobre ale chciałem jedynie wystawić sygnał na zewnątrz budynku i router schować a nie trzymać na parapecie (miałem dokupić drugą jeżeli jedna by coś dawała).

Wszystko było by pięknie ładnie, ale po podpięciu anteny i ustawieniu w opcjach routera anteny zewnętrznej mam sygnał o ok 10dB gorszy niż na wbudowanej antenie....

Jeżeli ustawie: antena 1 i 2 jako anteny wbudowane to mam :
RSRP -71
RSSI -51
Jak podepnę zakupioną antenę ( w ustawieniach 1 antena zewnętrzna, 2 wbudowana ):
to parametry mam :
RSRP -80
RSSI -65

Czy ta antena jest faktycznie o tyle gorsza od wbudowanej w router?
Ma ktoś jakieś sugestie?

Antena zewnętrzna stała przy routerze w celu porównania jej z wbudowaną.

Po wystawieniu anteny przez okno na parapet było o ok 1dB lepiej...

Pozdrawiam
martingg
Początkujący użytkownik forum

Re: Antena Huawei B315 - gorszy sygnał

Post autor: martingg »

Kupilem 2 takie jak twoja z ciekawości i faktycznie dają 0 lub gorszy wynik :) zastanawiam się czy nie kupić tych http://allegro.pl/oryginalna-antena-do- ... 71218.html czy cos dadza ... o ile w ogole
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Antena Huawei B315 - gorszy sygnał

Post autor: matek451 »

Masz chyba za dużo kasy jak chcesz ja wyrzucać w błoto. Poczytaj co ja sądzę o takich handlarzach jak ten z Krakowa i tych ich pseudo antenach Signalflex oraz o ludziach, którzy toto od niego kupują.viewtopic.php?f=11&t=42483&start=255 Handlarzyna kupuje szmelc po kilka $ na kontenery a potem sprzedaje naiwnym stosując marketingowy bełkot. Opis tych aukcji to jakaś mega bzdura. Takich ofert to się nawet nie czyta a sprzedawców omija z daleka. Kupuje się sprawdzone anteny i nie za 50 zł.
ODPOWIEDZ