zabezpieczenie IP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
robi_es
Użytkownik forum

zabezpieczenie IP

Post autor: robi_es »

Witam
Mam internet radiowy i od pewnego czasu mialem problem z otwieraniem stron,zglosilem ten fakt do operatora i okazalo sie iz ktos na moim IP siedzi na P2P wiec zmieniono mi moj adres ale po kilku tygodniach znowu sytuacja sie powtorzyla ,moje pytanie czy jest mozliwość lepszego zabezpieczenia sieci?cos moj operator nie kwapi sie do tego :twisted:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: zabezpieczenie IP

Post autor: zDaleKi »

robi_es pisze:Mam internet radiowy i od pewnego czasu mialem problem z otwieraniem stron,zglosilem ten fakt do operatora i okazalo sie iz ktos na moim IP siedzi na P2P
Co znaczy siedzi na Twoim IP?
Chodzi Ci o zewnętrzne IP jak rozumiem? Bo na wewnętrznym IP jest to mało możliwe.
robi_es pisze:wiec zmieniono mi moj adres
Tylko pozostaje pytanie jakie IP w takim układzie Tobie zmieniono?? :shock:
Zewnętrzne? Czyżby ISP miał kilka IP zewnętrznych?
robi_es pisze:moje pytanie czy jest mozliwość lepszego zabezpieczenia sieci?cos moj operator nie kwapi sie do tego :twisted:
Odpowiedz nam dokładnie na powyższe pytania, bo bez tego to ciężko coś tu odpowiedzieć.

Generalnie jeżeli ktoś mocno obciąża łącze poprzez P2P, to operator nie powinien moim zdaniem mieszać przy Twoim IP (jakie by ono nie było) tylko przykręcić kurek tamtemu, który blokuje łącze poprzez odpowiedni podział pasma.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
robi_es
Użytkownik forum

wiec tak zaczely mi sie problemy z otwieraniem stron raz otwieraly raz nie ,zadzwonilem do operatora a on ze sciagam P2P :shock: ale mnie nawet nie bylo w domu i komp wylaczony ,powiedzial ze ktos podszywa sie pod moje IP wiec zostalo zmienione na inne i teraz jest ok ale znajac zycie to do czasu dlatego pytam czy moge cos z tym zrobic?
tak zewnetrzne IP
zDaleKi

robi_es pisze:zadzwonilem do operatora a on ze sciagam P2P :shock: ale mnie nawet nie bylo w domu i komp wylaczony ,powiedzial ze ktos podszywa sie pod moje IP
Czy przyznawanie tego IP odbywa się na podstawie MAC karty sieciowej?
Jeżeli tak, to najlepiej zmień sobie kartę na inną lub przynajmniej zmień jej MACka (przynajmniej na jakiś czas) i powiadom ISP o tej zmianie. Gdyż ktoś podszywa się pod Twojego MACka i dlatego dostaje Twoje IP.

Jeżeli natomiast nie ma czegoś takiego, czyli masz adres IP przyznany na stałe, to zgłoś to do operatora jeszcze raz, ze ktoś podszywa się pod Twoje IP! Niech wprowadzi jakieś zabezpieczenie np. na podstawie adresu MAC karty sieciowej. Wtedy trudniej będzie się podszyć - ale dalej będzie to możliwe :(.

EDIT:
Ale skoro jest to sieć radiowa, to niestety łatwo się do niej jak widze podłączyć nielegalnie i musisz naciskać ISP, żeby wprowadził jakiś zabezpieczenia. Np po wspomnianych MACkach, szyfrowanie WEP itd.

Ale na temat szyfrowania to już kiedyś się pytałeś chyba: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=37811#37811
:)
Zmieniłeś operatora czy jak? Bo widzę, że miałeś z nim niezłe przeboje?

Tak przy okazji co to jest za sieć? Jakaś sieć osiedlowa?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
robi_es
Użytkownik forum

zgadza sie juz kiedys mialem problem z nimi,szyfrowanie po WEP-ie mam w swojej sieci miedzy kompem a routerem ale jest jeszcze AP podlaczony do anteny i mysle ze tu jest problem ze oni to slabo zabezpieczają
IP mam stale przez nich przypisywane
Jest to dosc duza siec w moim miescie ale nie chcialbym podawac ich nazwy
zDaleKi

robi_es pisze:ale jest jeszcze AP podlaczony do anteny i mysle ze tu jest problem ze oni to slabo zabezpieczają
Wszystko na to wskazuje. Ale sprawdź też logi na swoim routerku.
robi_es pisze:IP mam stale przez nich przypisywane
Czyli masz stałe IP?
robi_es pisze:Jest to dosc duza siec w moim miescie ale nie chcialbym podawac ich nazwy
Oczywiście lepiej nie podawaj :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
robi_es
Użytkownik forum

Dokladnie mam stale IP ,w takim razie tylko oni mogą zabezpieczyc siec?a moze moge cos zrobic aby uchronic sie przed takim atakiem?
zDaleKi

robi_es pisze:moze moge cos zrobic aby uchronic sie przed takim atakiem?
Niestety raczej niewiele. Sygnał radiowy nie szyfrowany jest łatwy do podsłuchania :( A tym samym łatwo ktoś może się pod Ciebie podszyć.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ