Najtańszy bezprzewodowy Internet
Moderator: Moderatorzy
- czesio
- Początkujący użytkownik forum
Najtańszy bezprzewodowy Internet
Witam, szukam najtańszej oferty z bezprzewodowym internetem, głównie do laptopa, jedynie do przeglądania stron, nie potrzebuje ściągać wielkich plików, prędkość super szybka również być nie musi, jedynie do płynnego otwierania stron.
Mieszkam w okolicach Wrocławia i często przebywam we Wrocławiu, czy ktoś zna jakieś oferty, firmy? Co możecie polecić?
Poprawa błędów w całym temacie->Sundance_kid
Mieszkam w okolicach Wrocławia i często przebywam we Wrocławiu, czy ktoś zna jakieś oferty, firmy? Co możecie polecić?
Poprawa błędów w całym temacie->Sundance_kid
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
- czesio
Re: Najtańszy bezprzewodowy Internet
Szukałem, czytałem ale ciężko <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> jakieś konkrety, są tu na pewno osoby zorientowane i mam nadzieje wiedza która oferta jest dla mnie najkorzystniejsza, a mi czytanie oferty każdej firmy zajmie sporo czasu. I może wypowie się ktoś kto używa i jest zadowolony? Domyślam sie ze w grę wchodzą operatorzy telefonii komórkowych Orange, Era i Plus? Czy są tez inni dostawcy?
Zapomniałem dodać - stała opłata abonamentowa, a co wyklucza chyba Simdate.
Zapomniałem dodać - stała opłata abonamentowa, a co wyklucza chyba Simdate.
- wlodus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: najtanszy bezprzewodowy internet
iPlus, Blueconnect, Orange Free...czesio pisze: Mieszkam w okolicach Wrocławia i często przebywam we Wrocławiu, czy ktoś zna jakieś oferty, firmy?
edit:
Używam iPlus 60 jestem zadowolony.czesio pisze:
a mi czytanie oferty każdej firmy zajmie sporo czasu.. i może wypowie się ktoś kto używa i jest zadowolony?
Internet komórkowy jest naprawdę bardzo do siebie podobny a to jak to będzie chodzić u Ciebie ciężko powiedzieć....
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
- czesio
A sprzęt potrzebny do tego, duży ma wpływ na prędkość i zasięg? We Wrocławiu nie powinno być problemów, trochę gorzej jak wyjadę 50km za Wrocław, choć według mapy jest tam zasięg EDGE (jaka to mniej więcej predkość?)
I jak wygląda promocja na sprzęt, widzę że w Blueconnect niektóre karty za 1zł, nie wiem jak w iPlus, tez wybierając jeden z abonamentów, można dostać sprzęt taniej?
I jak wygląda promocja na sprzęt, widzę że w Blueconnect niektóre karty za 1zł, nie wiem jak w iPlus, tez wybierając jeden z abonamentów, można dostać sprzęt taniej?
- wlodus
sprzet teraz operatorzy daja juz raczej umts/hsdpa
przynajmniej w plusie nie ma juz w promocji tylko edgowych...
sa zazwyczaj 2 abonamenty roznia sie przesylem danych w msc jak i cenami modemow
przynajmniej w plusie nie ma juz w promocji tylko edgowych...
sa zazwyczaj 2 abonamenty roznia sie przesylem danych w msc jak i cenami modemow
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Czesio litości. Używaj czegoś do sprawdzania pisowni.
Interesuje Cię bardziej modem do laptopa czy do stacjonarnego komputera? W laptopie masz PCMCIA czy ExpressCard?
Tak jak napisał wlodus ciężko stwierdzić co u Ciebie będzie dobrze działało. Najlepiej by było gdybyś przetestował każdego z operatorów - użyj do tego kart prepaid (Simdata lub Orange free na kartę - prepaidy do danych, w przypadku Ery musisz korzystać z normalnego). To pozwoli Ci w przyszłości uniknąć rozczarowania.
Jeszcze jedna kwestia: interesuje Cię modem czy może masz możliwość użycia telefonu?
Interesuje Cię bardziej modem do laptopa czy do stacjonarnego komputera? W laptopie masz PCMCIA czy ExpressCard?
Tak jak napisał wlodus ciężko stwierdzić co u Ciebie będzie dobrze działało. Najlepiej by było gdybyś przetestował każdego z operatorów - użyj do tego kart prepaid (Simdata lub Orange free na kartę - prepaidy do danych, w przypadku Ery musisz korzystać z normalnego). To pozwoli Ci w przyszłości uniknąć rozczarowania.
Jeszcze jedna kwestia: interesuje Cię modem czy może masz możliwość użycia telefonu?
Ewentualnie Orange Free na kartę.Jaco pisze:Simdata.
- wlodus
trzeba pamiętać że mapy zasięgu często poza miastami są mało wiarygodne więc najlepiej samemu sprawdzić jak to chodzi simdata orange free na karte i jakis tel z edge...
i można mniej więcej zobaczyć jak to chodzi...
i można mniej więcej zobaczyć jak to chodzi...
- Jaco
Re: najtanszy bezprzewodowy internet
Do laptopa to modem na PCMCIA, ExpresCard USB. Telefon jako modem przez kabel,IRDE,Bluetooth.czesio pisze:głównie do laptopa,
Rozejrzyj się w swojej okolicy za operatorem radiowym.
Jeśli ma być mobilnie to już GSM w każdym miejscu.Jeśli w domu to radiówka była by mile widziana.
Tematów jest sporo i zawsze nie chce się czytać tylko lepiej założyć nowy wątek i klepać wciąż to samo.
- czesio
Chodzi o internet do laptopa, a co mam to chyba (bo na tym sie kompletnie nie znam, wyczytałem na stronie):
PCMCIA card type II Tak
PCMCIA card type III Nie
ExpressCard 34 Nie
ExpressCard 54 Tak
Laptop to Acer 5220, wiec może sie z tym wyżej mylę, bo tylko tak wyczytałem.
Wiec jaki sprzęt do tego bym potrzebował? Z góry dziękuje za odpowiedz, bo to dla mnie bardzo ważne a raczej nie dla mnie tylko ojca.
p.s.
Taki już jest urok pisania Czesia wiec z góry przepraszam
PCMCIA card type II Tak
PCMCIA card type III Nie
ExpressCard 34 Nie
ExpressCard 54 Tak
Laptop to Acer 5220, wiec może sie z tym wyżej mylę, bo tylko tak wyczytałem.
Wiec jaki sprzęt do tego bym potrzebował? Z góry dziękuje za odpowiedz, bo to dla mnie bardzo ważne a raczej nie dla mnie tylko ojca.
p.s.
Taki już jest urok pisania Czesia wiec z góry przepraszam

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Jeszcze jedna kwestia: ile jesteś w stanie płacić miesięcznie za internet.
- czesio
Chciałbym sie zmieścić w kwocie 100zł, im mniej tym lepiej
Dodam jeszcze ze ma mi służyć jedynie do stron internetowych, nie mam zamiaru ściągać dużych plików, bo to mogę robić na stałym łączu DSL które mam na komputerze stacjonarnym, wiec nie chciałbym pewnego dnia sie zdziwić ze transfer został mi obniżony, nie mam pojęcia jaki limit mi wystarczy do samych stron internetowych bo nigdy nie sprawdzałem ile pobieram wtedy danych.
Dodam jeszcze ze ma mi służyć jedynie do stron internetowych, nie mam zamiaru ściągać dużych plików, bo to mogę robić na stałym łączu DSL które mam na komputerze stacjonarnym, wiec nie chciałbym pewnego dnia sie zdziwić ze transfer został mi obniżony, nie mam pojęcia jaki limit mi wystarczy do samych stron internetowych bo nigdy nie sprawdzałem ile pobieram wtedy danych.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Dobra. Czyli bierzemy pod uwagę tańsze abonamenty z mniejszą ilością danych i droższymi modemami.
Tu masz mapki zasięgu każdego z operatorów:
PLUS
ERA
Orange
Zobacz sobie w zasięgu czego jesteś dokładnie u którego z operatorów.
Po tym wybierz sobie ofertę wraz z modemem (biorę pod uwagę tylko mniejsze abonamenty):
Plus: za 60 złotych na miesiąc masz 1 GB danych. Modemy tutaj.
Era: za 47,58 groszy dostajesz 0,5 GB limitu. Modemy: tutaj
Orange: za 60 złotych dostajesz 0,5 GB. Modemy: tutaj
Musisz sobie dobrać modem i ofertę która Ci najbardziej odpowiada a najlepiej ją przetestować wcześniej. Osobiście używam co najwyżej EDGE i dla mnie wystarcz (może dlatego, że przez większość czasu miałam tylko GPRS) i wydaje mi się, że jest to wystarczająca prędkość na przeglądanie stron.
Moim zdaniem najlepszą ofertę pod względem limitu ma Plus: w mniejszym abonamencie dostajesz 1 GB danych (liczone razem). I po przekroczeniu da się go spokojnie używać.
Osobiście korzystam z iPlusa. Skorzystałam z Super Wyprzedaży. Szczegóły tutaj.
Moim zdaniem jest to dobra oferta, jedynym jej minusem jest kiepski modem więc lepsza jest dla osób które już go posiadają. Obecnie jestem po przycięciu więc osiągam prędkość około 6 KB/s. Da się spokojnie używać.
To by było na tyle jeżeli chodzi o internet komórkowy.
Tu masz mapki zasięgu każdego z operatorów:
PLUS
ERA
Orange
Zobacz sobie w zasięgu czego jesteś dokładnie u którego z operatorów.
Po tym wybierz sobie ofertę wraz z modemem (biorę pod uwagę tylko mniejsze abonamenty):
Plus: za 60 złotych na miesiąc masz 1 GB danych. Modemy tutaj.
Era: za 47,58 groszy dostajesz 0,5 GB limitu. Modemy: tutaj
Orange: za 60 złotych dostajesz 0,5 GB. Modemy: tutaj
Musisz sobie dobrać modem i ofertę która Ci najbardziej odpowiada a najlepiej ją przetestować wcześniej. Osobiście używam co najwyżej EDGE i dla mnie wystarcz (może dlatego, że przez większość czasu miałam tylko GPRS) i wydaje mi się, że jest to wystarczająca prędkość na przeglądanie stron.
Moim zdaniem najlepszą ofertę pod względem limitu ma Plus: w mniejszym abonamencie dostajesz 1 GB danych (liczone razem). I po przekroczeniu da się go spokojnie używać.
Osobiście korzystam z iPlusa. Skorzystałam z Super Wyprzedaży. Szczegóły tutaj.
Moim zdaniem jest to dobra oferta, jedynym jej minusem jest kiepski modem więc lepsza jest dla osób które już go posiadają. Obecnie jestem po przycięciu więc osiągam prędkość około 6 KB/s. Da się spokojnie używać.
To by było na tyle jeżeli chodzi o internet komórkowy.
- czesio
Też mnie ten iPlus zainteresował, bo umowa jest na 12 miesięcy itd, ale skoro modem jest kiepski, a innego nie posiadam, to jaki byś (byście) polecił? Taki w granicach 300-400zł?
- Jaco
Poszukaj modemu przynajmniej z UMTS. Zerknij do naszych recenzji.Może coś cię zainteresuje. http://www.bez-kabli.pl/viewforum.php?f=21
Poczytaj o kompatybilności sprzętowej przede wszystkim aby nie okazało się że kupiłeś modem i nie możesz go zainstalować lub uruchomić albo się przez niego połączyć.
Poczytaj o kompatybilności sprzętowej przede wszystkim aby nie okazało się że kupiłeś modem i nie możesz go zainstalować lub uruchomić albo się przez niego połączyć.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ja jeszcze dodam, że bezprzewodowy internet to także WiFi. Sprawdź, czy nie masz tam jakichś operatorów WiFi (ISP).
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- czesio
Trzeba pamiętać o tym ze część tygodnia spędzam we Wrocławiu, a drugą część 50km za Wrocławiem
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
W takim wypadku pozostaje albo jak już pisaliśmy internet komórkowy, albo umowa z dwoma operatorami WiFi. Ja stawiam na to pierwsze. Bo z "internetem komórkowym" możesz pojechać wszsędzie.czesio pisze:trzeba pamietac o tym ze czesc tygodnia spedzam we wrocławiu, a drugą czesc 50km za wrocławiem
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- czesio
Dokładnie, wiadomo ze co jakiś czas zdarza sie wypad gdzieś dalej i wtedy tez dobrze mieć dostęp. A promocja super wyprzedaż aktualna? Byłem w salonie i nie przedstawili mi takiej opcji (było to kilka dni temu).
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Ewentualnie jeszcze możesz wziąść iPlusa jako usługę dodatkowa jeśli masz telefon w Plusie.
A co do modemu to możesz również wykorzystać telefon.
A co do modemu to możesz również wykorzystać telefon.
Mnie tez nie przedstawili a była. Teoretycznie powinna jeszcze być. Musisz się spytać.a promocja super wyprzedaż aktualna?
-
- ### BAN ###
Wcale nie musisz podpisywać umowy na czas określony, przecież jest opcja blueconnect na czas nieokreślony - tylko, że wtedy nie dają modemu. Musisz samemu kupić, najlepiej bez simlocka i przynajmniej edge. Nie wiem czy obecnie się opłaca kupować UMTS, wybór należy do ciebie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gatto_nero, łącznie zmieniany 2 razy.
- czesio
witam ponownie, odgrzebuje troche temat ale mam wazne pytanie, otóz w salonie powiedziano mi ze watpliwa jest predkosc w moim miescie, w salonie byla bardzo slaba dlugo czekac trzeba bylo na otwarcie strony, mam takie pytanie czy jest dokupie do mojego laptopa Acer 5220 modem, to bede mógł skorzystac z usługi sim daty? i jesli sie z niej rozmysle to czy modem ten przyda mi sie do przejscia na abonament? chodzi mi najlepiej o modem który moge kupic np. na allegro
jesli tak to moze ktos mi polecic jakis modem nie drogi, nie musi byc super szybki, tylko do przegladania stron interenetowych, napoczatek dla simdaty, pozniej moze abonament
z gory dziekuje i przepraszam za pisownie
jesli tak to moze ktos mi polecic jakis modem nie drogi, nie musi byc super szybki, tylko do przegladania stron interenetowych, napoczatek dla simdaty, pozniej moze abonament
z gory dziekuje i przepraszam za pisownie

- Jaco
Zamiast modemu wypróbuj telefon z modemem.Do przeglądania stron wystarczy nawet telefon z GPRS. Ale jak by miał EDGE będzie o wiele szybciej. Ja zaproponuję ci Nokię 6230 i Bluetooth.
Modem na Allegro czemu nie tylko poczytaj o kompatybilności sprzętu aby nie było rozczarowania że nie chce działać i kasa poszła trochę na marne.
Kupuj u sprawdzonych sprzedawców.
Modem na Allegro czemu nie tylko poczytaj o kompatybilności sprzętu aby nie było rozczarowania że nie chce działać i kasa poszła trochę na marne.
Kupuj u sprawdzonych sprzedawców.
- czesio
mam nokie n95, dobre bedzie? tylko jak to uruchomic?
- Jaco
Dobre jak najbardziej. Popatrz tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=49489#49489czesio pisze:mam nokie n95, dobre bedzie? tylko jak to uruchomic?