Telefon z UMTS, mam 3G, a połaczenie maks. 70 kilobajtów.

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sylwek
Początkujący użytkownik forum

Telefon z UMTS, mam 3G, a połaczenie maks. 70 kilobajtów.

Post autor: sylwek »

Witam, mam problem z połączeniem z prędkością umtsowską. Mam w komputerze wgrane 2 modemy o nazwie: Modem Bluetooth oraz Standard Modem over IR Link. Zawsze korzystałem z Irdy, osiągałem prędkość na www.numion.com : download: 59, upload 76 kilobitów. Natomiast od tygodnia używam połączenia przez Bluetooth i osiagam nieco mniejszą prędkość: download: 50 do 60, upload -74 kilobity. O ile Irda mnie nie dziwi, bo jest ograniczona do 115 kilo, o tyle Bluetooth, który posiadam (nazwa - Bluetooth Dongle v2.0, sterowniki widcomm) powinien mieć 1 mega. Porównując przez ostatni tydzień widze wyraźnie, że Irda jest nieco szybsza. Modem Bluetooth mam na com5, Irdy na com8 (jeśli to coś w tym pomoże). Korzystam z Motoroli A835 (odpowiednik Siemensa U15), mam włączone 3G i mam zasięg UMTS. Muszę łączyć się poprzez UMTS, bo korzystałem juz z innych telefonów tylko z gprs i było 2 razy wolniej. Ten telefon nie ma Edga. Korzystam z oprogramowania Mobile Phone Tools. Później wybieram połączenie z internetem i połaczenie sieciowe, które utworzyłem (tuaj we właściowosciach mogę wybrać prędkość powyżej 115200). Tak samo jak wchodzę w panel sterowania i wybieram opcje połączenia sieciowego, mogę wybrać opcję powyzej 115200. Natomiast przypuszczam że problem może leżeć w tym, że jak wchodzę w panel sterowania, opcje telefonu i modemu, modemy, właściwości, modem, maksymalna szybkość portu, to najwiecej mogę wybrać 115200. Prawdopodobnie to mnie ogranicza, ale pewnosci nie mam. Gdyby ktoś wiedział co moze być nie tak, byłbym wdzieczny za odpowiedź bo niedługo mnie szlag trafi. P.S. Instalowałem sterowniki kilka razy, odinstalowałem wszystko, zainstalowałem sam modem Bluetooth, też nie da rady, maks to 70 kilo, posiadam Windows XP.
Awatar użytkownika
Maciek
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Telefon z UMTS, mam 3G, a połaczenie maks. 70 kilobajtów.

Post autor: Maciek »

Czyżbybluetooth z Allegro za 15 zł :D Miałem taki i nie dosc ze zamulal to po tygodniu przestał chodzić :P
Dawno mnie tutaj nie było :)
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Z tego co piszesz, trudno cokolwiek wywnioskować - raz kilobity, raz kilobajty... Zdecyduj się wreszcie, doprecyzuj a wówczas może ktoś coś sensownego będzie mógł powiedzieć.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

O 115kb/s poczytaj w tym wątku KLIK
Latka lecą...
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Zarównio IRDA jak i BT są podłej jakości. W zakładce "właściwości", "zaawansowane"powinien być wybór prędkości od najmniejszej do maksymalnej obsługiwanej. Mam IRDA'ę która bez problemu obsługuje 4 Mb/s (we właściwościach 115 kb/s to min). W przypadku BT jest to samo. Wystarczy tylko nie kupować złomu...
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Tak, kupowanie tandety to najgorsze co człowiek może zrobić... Ja też mam Irdę i BT i w obu przypadkach wszystko pięknie działało kiedy testowałem z użyciem telefonu 3G.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
ODPOWIEDZ