Jaki modem stacjonarny do LTE?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
arbuzzo
Początkujący użytkownik forum

Jaki modem stacjonarny do LTE?

Post autor: arbuzzo »

Witam,
Mam zamiar wynajac mieszkanie w Warszawie na Sluzewcu (dolny Mokotow), jednak jedyne co tam moga dociagnac to orange 10 Mb :|
Zacząłem się wiec interesowac internetem LTE, znalazlem oferte z PLAY (na karte, 45 zl / mc, limit moze sie pojawic po 100 GB)
Chcialbym, aby ten internet byl jak najbardziej zblizony do sieciowego (cale zycie uzywalem netii/upc), chodzi glownie o jakies gierki zeby pingi nie skakaly, zeby sygnal byl stabliny.
Poczytalem forum i wywnioskowalem, ze przyda mi sie antena taka jak ta
http://allegro.pl/antena-dual-gsm-3g-4g ... 96428.html
Ale nie wiem jaki kupic modem/router. Nie chce, aby byl to taki zwykly pod usb, bo aby udostepnic internet bede potrzebowal lepszego routera/wlaczonego kompa. Szukam jakiegos modemu, ktory moglby pracowac dobrze bez baterii (bo bedzie "stacjonarny"), no i aby mial WIFI. No i troche kieruje sie cena, czym taniej tym lepiej. Bylbym wdzieczny za wszelkie propozycje.
Dzieki i pozdrawiam =)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaki modem stacjonarny do LTE?

Post autor: ja.michal »

Play w takim miejscu w godzinach szczytu będzie działał gorzej niż ta neo.
Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

Post autor: de_stroy »

ja.michal pisze:Play w takim miejscu w godzinach szczytu będzie działał gorzej niż ta neo.
Wydaje mi się, że jeśli chodzi o pingi, to powinny to być w zasięgu lte wartości zbliżone do neostradowych, czyli między 25-50? Jeśli się mylę, to proszę o wyprowadzenie z błędu :) Oczywiście z transferem może być różnie, ale w przypadku neo do max. 10, to równie dobrze może być to "słabe, ale stabilne" 6 :P A w przypadku lte mamy trochę takie losowanie, zależnie od humoru nadajnika. No i kusi wysoki upload w lte, który w neo adsl to zazwyczaj w okolicach 0,8 :/

Odpowiadając na pytanie autora tematu, to ciekawym sprzętem jest chociażby dlink dwr-921. To router w standardzie wifi n i wbudowanym modemem lte (wkłada się tylko kartę sim) pracującym z prędkościami wg producenta max 100/50. Szkoda tylko, że zabrakło w nim gigabitowych portów lan.
Komu w drogę, temu notebook...
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Najpierw to trzeba zrobić test LTE Play w miejscu zamieszkania autora, przynajmniej na zewnątrz domu/mieszkania. Nic nie wiemy o lokalizacji i odległości od działającego BTS-a LTE1800 tego operatora. Za pomocą telefonu, modemu czy MiFi.Tymczasem on już wybrał nawet antenę, choć ten szit trudno nazwać anteną. To już zaczyna być plaga, popatrzcie ilu inteligentnych inaczej kupiło ten złom. Ci handlarze mydła i powidła sprzedają im te mydelniczki, patyki i tym podobne Signalflex czy jak tam zwał to g.... jak świeże bułki. A potem płacz i zgrzytanie zębami. Głupców nie sieja sami się rodzą. Wracając do autora tematu. Zanim zamienisz nawet słaby kabel na mobilny zrób testy i nie licz cuda na przyszłość.
arbuzzo

troche poczytalem, ale miedzy innymi dlatego tutaj napisalem, zeby sie dowiedziec informacji, ktore wlasnie podsuwacie :)
Skocze za pare dni do salonu play i wezme na tydzien huaweii b315 zeby przetestowac
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

arbuzzo pisze:Skocze za pare dni do salonu play i wezme na tydzien huaweii b315 zeby przetestowac
Tak będzie najrozsądniej. :ok:
Szczególnie zwróć uwagę jak wygląda sytuacja w godzinach 19:00-22:00, szczególnie w piątki.
arbuzzo

Ok, sprawa wyglada tak :P
Juz 1h testuje router b315 (niedziela, godzina 18-19), w gierkach mam pingi 55-100ms (przyzwyczajony bylem do 30 max)
Podlaczony jestem do sieci Play LTE (3/5 kresek w zasiegu).
Moja lokalizacja:
Warszawa, ul. Smyczkowa 12
Wg. UKE i stronki (http://beta.btsearch.pl), 50 metrów na południe ode mnie jest nadajnik Playa z LTE (tylko dlaczego te 3/5 kreski). Moze dlatego, ze od poludniowej strony nie mam zadnych okien, tylko od połnocy, a na północ ode mnie jest antena Play ale to juz 500 metrów po linii prostej.
Moze warto zainwestowac w jakas antene? Kierunkowa? Bo w sumie znam kierunek, tylko szkoda ze okna mam od południa (wydaje mi sie, ze to moze miec znaczenie)
Byłbym bardzo wdzięczny za jakies propozycje
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Na stronie BTSearch sa tylko pozwolenia i ten BTS Play obok wcale nie musi działać. To normalne w dużych miastach, działa tylko część pozwoleń. Zainstaluj program LTEWatchH http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/c ... i=ltewatch i sprawdź parametry sygnału LTE. Jakie masz prędkości w LTE Play w swojej lokalizacji? Warto sprawdzić innych operatorów na kartach pre-paid.
arbuzzo

godzina 23:30, niedziela, ping 70 ms w gierkach :P
2.png
niestety, zbyt wiele mi to nie mówi
a tutaj z jakiej stronki test predkosci pobierania/wrzucania (chyba calkiem miarodajny bo z roznych, losowych zrodel srednia liczy)
http://testmy.net/db/2ap5FyboT
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

arbuzzo pisze: Podlaczony jestem do sieci Play LTE (3/5 kresek w zasiegu).
Moja lokalizacja:
Warszawa
To wszystko wyjaśnia. LTE w Play generalnie jest bardzo zapchane i chodzi coraz gorzej. Przełącz się na 3G bo może być lepiej.
Antena niewiele tutaj da o ile w ogóle coś da.

Jak masz chęci i drobne to kup starter T-Mobile i zobacz jak u nich chodzi LTE i 3G.
ODPOWIEDZ