Falowniki Fronius Symo 6.0-3-M
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Falowniki Fronius Symo 6.0-3-M
Witam,
mam następujący problem.
Moja gmina realizuje projekt UE na budowę paneli fotowoltaicznych. Firma która wygrała przetarg zakupiła falowniki Fronius Symo 6.0-3-M.
Dokumentacja w jęz. PL dostępna pod linkiem:
http://www.fronius.com/cps/rde/xchg/SID ... 26036.htm#
Falownik ten posiada kilka opcji transmisji danych, WLAN, LAN oraz Fronius.web
Mam taki problem, że firma jak kładła kable elektryczne powiedziała, że nie trzeba kłaść skrętki, ponieważ urządzenia ma Wi-Fi. Ale panele stoją odwrócone w kierunku domu a falownik umieszczony jest pod tymi panelami. Do domu jest odległość 50-70 m. I sygnał wi-fi z falownika pod domem zanika zupełnie nie mówić już o odbiorze w domu.
I teraz zastanawiam się, czy kopać te 70m na głębokość np. 30-40 cmi położyć kabel w rurce czy może umieścić jakiś odbiornik sygnału z falownika ale przed panelami i obok nadajnik, aby sygnał do domy szedł bez zakłóceń. Lub odbiornik na domu i w domu już kablem do routera?
Możecie coś doradzić?
mam następujący problem.
Moja gmina realizuje projekt UE na budowę paneli fotowoltaicznych. Firma która wygrała przetarg zakupiła falowniki Fronius Symo 6.0-3-M.
Dokumentacja w jęz. PL dostępna pod linkiem:
http://www.fronius.com/cps/rde/xchg/SID ... 26036.htm#
Falownik ten posiada kilka opcji transmisji danych, WLAN, LAN oraz Fronius.web
Mam taki problem, że firma jak kładła kable elektryczne powiedziała, że nie trzeba kłaść skrętki, ponieważ urządzenia ma Wi-Fi. Ale panele stoją odwrócone w kierunku domu a falownik umieszczony jest pod tymi panelami. Do domu jest odległość 50-70 m. I sygnał wi-fi z falownika pod domem zanika zupełnie nie mówić już o odbiorze w domu.
I teraz zastanawiam się, czy kopać te 70m na głębokość np. 30-40 cmi położyć kabel w rurce czy może umieścić jakiś odbiornik sygnału z falownika ale przed panelami i obok nadajnik, aby sygnał do domy szedł bez zakłóceń. Lub odbiornik na domu i w domu już kablem do routera?
Możecie coś doradzić?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Falowniki Fronius Symo 6.0-3-M
WiFi to jest dobre dla przenośnych urządzeń a nie do takich zastosowań.dominik_fil pisze:że firma jak kładła kable elektryczne powiedziała, że nie trzeba kłaść skrętki, ponieważ urządzenia ma Wi-Fi.
To najbardziej optymalne rozwiązanie, jeżeli to tylko trawnik to równie dobrze możesz kopać na 10cm, sam mam jakieś 40m skrętki (najtańszej miedzianej) zakopane bez rurek pod trawnikiem na właśnie jakieś 10cm i nic się nie dzieje niedobrego, pierwszy raz jak zakopałem wcześniej przez 2 lata wiszącą na słońcu skrętkę to po 6 latach w ziemi przestała działać, zakopałem nową i na razie kilka lat już działa.dominik_fil pisze:czy kopać te 70m na głębokość np. 30-40 cmi położyć kabel w rurce
Tu rosną koszty a nadal pozostaje zawodne WiFi.dominik_fil pisze:Lub odbiornik na domu i w domu już kablem do routera?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zmien antene na kierunkowa i umiesc ja powyzej paneli.
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
-
- Stały użytkownik forum
-
- Stały użytkownik forum
Na jaka antenę kierunkową można by to wymienić?
A może wystarczy tą antenę kablem nad panele wystawić? Chociaż nie wiem jak w deszcz czy śnieg będzie ona się zachowywać.
A może wystarczy tą antenę kablem nad panele wystawić? Chociaż nie wiem jak w deszcz czy śnieg będzie ona się zachowywać.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Stały użytkownik forum
W pierwszym poście jest link do strony do kilku pdf-ów z instrukcjami.
-
- Stały użytkownik forum
Zamierzam zabrać się za wymianę tej anteny.
Czy antena panelowa:
http://allegro.pl/antena-panelowa-12dbi ... 46814.html
nada się do tego, aby wysłać sygnał z paneli na 70m do domu i odbierać go np. na tablecie?
To chyba najtańsze urządzenie jakie znalazłem. Czy jego końcówka będzie pasowała bo zastąpienia oryginalnej antenki od Wi-Fi?
To tańsze rozwiązanie i szybsze niż zakopanie 70 m kabla.
Czy antena panelowa:
http://allegro.pl/antena-panelowa-12dbi ... 46814.html
nada się do tego, aby wysłać sygnał z paneli na 70m do domu i odbierać go np. na tablecie?
To chyba najtańsze urządzenie jakie znalazłem. Czy jego końcówka będzie pasowała bo zastąpienia oryginalnej antenki od Wi-Fi?
To tańsze rozwiązanie i szybsze niż zakopanie 70 m kabla.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wysłać wyślesz, ale WiFi to komunikacja dwukierunkowa. AP "nie usłyszy" tabletu.
-
- Stały użytkownik forum
W tej chwili jest ta mała antenka i odbieram na tel. informacje. Pokazuje aktualną produkcję energii i inne statystyki. A właśnie o to mi chodzi, aby działało to oprogramowanie.
Ja nie chcę nic nadawać tylko odbierać na tablecie czy tel. dane.
Czyli ta antena mogłaby być?
Tylko jeszcze jedno pytanie czy ta antena kierunkowa na tych 70m musi być precyzyjnie ustawiona w to pomieszczenie z którego odbierałoby się dane, czy jak ustawie ogólnie na dom to mi będzie odbierać z każdego miejsca w domu?
Ja nie chcę nic nadawać tylko odbierać na tablecie czy tel. dane.
Czyli ta antena mogłaby być?
Tylko jeszcze jedno pytanie czy ta antena kierunkowa na tych 70m musi być precyzyjnie ustawiona w to pomieszczenie z którego odbierałoby się dane, czy jak ustawie ogólnie na dom to mi będzie odbierać z każdego miejsca w domu?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
W przypadku anten to nie najlepszy pomysł. Źle wykonana antena może uszkodzić kartę wifi.dominik_fil pisze:To chyba najtańsze urządzenie jakie znalazłem.
Pytanie jaka jest, bo dokumentacja którą wkleiłeś urywa się przed opisem złącza antenowego. Czasem producenci takich sprzętów stosują SMA (bez RP) gwint niby pasuje, ale pin jest odwrotnie, więc spotykają się albo 2 piny albo 2 gniazda.dominik_fil pisze:Czy jego końcówka będzie pasowała bo zastąpienia oryginalnej antenki od Wi-Fi?
Antena wifi działa w obie strony. Jak wejdzie we wiązkę to powinno działać w obie strony. Chyba pomyliłeś to z nielegalnymi wzmacniaczami wifi.ja.michal pisze:Wysłać wyślesz, ale WiFi to komunikacja dwukierunkowa. AP "nie usłyszy" tabletu.
Nawet w chwili samego podłączania do AP, obie strony muszą wysyłać i odbierać dane. Tak samo to klient musi wysłać żądanie do "serwera" w celu wysłania mu strony www.dominik_fil pisze:Ja nie chcę nic nadawać tylko odbierać na tablecie czy tel. dane.
Anteny kierunkowe mają kąty promieniowania. Im większy zysk tym mniejsze kąty. A czy dom się zmieści to już musisz policzyć sam.dominik_fil pisze:Tylko jeszcze jedno pytanie czy ta antena kierunkowa na tych 70m musi być precyzyjnie ustawiona w to pomieszczenie z którego odbierałoby się dane, czy jak ustawie ogólnie na dom to mi będzie odbierać z każdego miejsca w domu?
Ogólnie to przebijanie się wifi przez ściany to słaby pomysł. Też może zajść tak sytuacja jak ja.michal pisał z racji że urządzenia przenośne mają dużo słabsze wifi, możesz w domu widzieć sieć ale się nie połączyć. Lepiej było by na zewnątrz domu wystawić zewnętrzny AP podpięty pod router i skonfigurować ten falownik tak aby się z nim łączył i potem już bez problemu z domowej sieci móc łączyć się z dowolnego urządzenia.
Inaczej będziesz mieć cyrki kiedy tablet będzie Ci się przełączał z routera na falownik nie wiadomo kiedy, ciągle będziesz musiał kasować falownik w ustawieniach wifi tabletu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie, nie pomyliłem. Tablet ma inną charakterystykę promieniowania anten, a do tego trzymasz go w rękach i nim cały czasz "kręcisz". Będzie problem.krystianb pisze:Antena wifi działa w obie strony. Jak wejdzie we wiązkę to powinno działać w obie strony. Chyba pomyliłeś to z nielegalnymi wzmacniaczami wifi.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tablet teoretycznie ma 0dBi, zysk anteny odbierającej sygnał nie ma związku z charakterystyką anteny nadawczej.ja.michal pisze:Tablet ma inną charakterystykę promieniowania anten, a do tego trzymasz go w rękach i nim cały czasz "kręcisz". Będzie problem.
Jeśli nadajnik 0dBi znajduje się w wiązce anteny odbiorczej 10dBi, to efekt będzie taki sam jakbyś anteną 10dBi przycelował w odbiornik 0dBi.
Przecież cała komunikacja mobilna się na takich systemach opiera. Co ciekawe w GSM mimo asymetrii zarówno torów antenowych jak asymetrii samej mocy "nadajników" udało się zachować symetryczność przepływu danych (9.6kb/s w obie strony), dopiero zapotrzebowanie na dane głównie pobierane doprowadziło stworzenia GPRS'u agregującego kilka kanałów nadajnika, gdzie strona mobilna dysponowała 1 lub 2 kanałami nadawania odbierać potrafiła nawet 5. 3G też było symetryczne do czasu wprowadzenia HSxPA. Wtedy już niższa moc nadajników mobilnych uniemożliwiła wprowadzenia modulacji QAM64 w obie strony, z powodu zbyt niskiego odstępu od szumu - BTS nie byłby w stanie odebrać tak słabych sygnałów.
Większość hotspotów "zewnętrznych" również pracuje na wysokoenergetycznych antenach.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zgoda, ale w praktyce jest różnie jeśli chodzi o Wi-Fi. Niech kolega testuje i się chwali. 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Żeby sprawdzić ilość energi wyprodukowanej kupować sprzęt za 100zł + 
Dookólną antenkę omni made in czajnik za 8zł i tyle, nawet jak za scianę nie doleci to przy oknie będzie można spobie sprawdzić. Zawsze można użyć jako drapaka jak nie zadziała
Mam takie antenki 30cm w rt18 w srodku są jak orginalne a nawet lepsze bo drucior grubszy, sztuka 1.99$ z wysyłką aliexpress. Zasięg wokół domu z każdej strony 50 metrów, żona jak idzie na przystanek to jakieś 120 metrów używa wi-fi na telefonie gdy czeka na autobus i to przez las... a routerek w domu na scianie przykręcony
https://zapodaj.net/31ebe60f9d3d1.jpg.html
Jak nie spróbuje to się nie dowie czy da radę ;p
Jak ma być przerost formy nad treścia jak to robią na zachodzie to kupuje się router 3/4g i abonament z zewnetrznym ip.

Dookólną antenkę omni made in czajnik za 8zł i tyle, nawet jak za scianę nie doleci to przy oknie będzie można spobie sprawdzić. Zawsze można użyć jako drapaka jak nie zadziała

Mam takie antenki 30cm w rt18 w srodku są jak orginalne a nawet lepsze bo drucior grubszy, sztuka 1.99$ z wysyłką aliexpress. Zasięg wokół domu z każdej strony 50 metrów, żona jak idzie na przystanek to jakieś 120 metrów używa wi-fi na telefonie gdy czeka na autobus i to przez las... a routerek w domu na scianie przykręcony
https://zapodaj.net/31ebe60f9d3d1.jpg.html
Jak nie spróbuje to się nie dowie czy da radę ;p
Jak ma być przerost formy nad treścia jak to robią na zachodzie to kupuje się router 3/4g i abonament z zewnetrznym ip.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Nie mogę edytować postu, ktoś mnie poprosił o aukcje aliexpress, nie moge znależć ale mam antenke z alledrogo identyczną. Dokładnie ta antenka ma 38cm srodek jest normalny nie żadna pustka, łączone omni gruby drut "chyba z jakiegoś stopu mosiądzu" kolor i giętkość identyczna jak orginał tp-linka za 50zł +, kosztuje na alledrogo 7,99zł + 4zł wysyłka to samo co z aliexpress.
Wracając do falownika taka szitowata antenka + szitowaty router używany za 30zł 3220/3420 albo hg 553 na parapecie (o ile będzie zasięg do mr można zasadzić 2x 38cm szitu z chin) podpięty przez lan do domowego routera i po problemie o ile zasięg będzie.
Kabel w ziemi z chin też się nada wytrzyma długo
bez zabaw w rurki itp.
Wracając do falownika taka szitowata antenka + szitowaty router używany za 30zł 3220/3420 albo hg 553 na parapecie (o ile będzie zasięg do mr można zasadzić 2x 38cm szitu z chin) podpięty przez lan do domowego routera i po problemie o ile zasięg będzie.
Kabel w ziemi z chin też się nada wytrzyma długo

-
- Stały użytkownik forum
-
- Stały użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
To złącze SMA-RP (rp-sma). To że męska i żeńska to w każdym rodzaju złącz występuje.dominik_fil pisze:Jak widać końcówka męska i żeńska.
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeśli zaufać opisowi nad/pod gniazdem, to nie radził bym wymieniać tej anteny. R 120 Ohm, czyli w domyśle impedancja, normalne tory wifi mają 50 Ohm, odbicia z porządnego panelu ubiją radio raz dwa.dominik_fil pisze:atento czyli co jakąś antenkę 38 cm + kabel żaby ją ponad panelami wystawić i już na tel. lub tablecie będzie można testować?
Możliwe, że to złącze jest tylko podobne do RP-SMA i normalny konektor nie będzie pasował.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Panowie nie róbcie paniki trzeba kupić kabel 120 ohm dwa złącza i do roboty.poz Hermogenes
Matt.com.pl
Matt.com.pl
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Powodzenia. Złącza na 120 Ohm też powinny być inne.Hermogenes pisze:trzeba kupić kabel 120 ohm dwa złącza i do roboty
@dominik_fil nie masz czasem routera z okręcanymi antenami, żeby sprawdzić czy będzie pasować?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dzięki za życzenia ,podałem firmę która się tym zajmuje w poniedziałek można pewnie zadzwonić wysłać zapytanie .poz Hermogeneskrystianb pisze:Powodzenia. Złącza na 120 Ohm też powinny być inne.Hermogenes pisze:trzeba kupić kabel 120 ohm dwa złącza i do roboty
@dominik_fil nie masz czasem routera z okręcanymi antenami, żeby sprawdzić czy będzie pasować?
-
- Stały użytkownik forum
Router mam taki.
Czy chodzi o taki kabel:
http://www.kabeltechnika.pl/produkt/214 ... 0-ohm.html
Jeśli uważacie, że ta antena jest za słaba, którą podałem na poprzedniej stronie to jakąś inną może zaproponujecie?
Ale najpierw kupię antenę 38 cm, a tą małą wykręcę. Zobaczymy czy sygnał będzie lepszy.
Mam też antenę taką jak na zdjęciach w tym temacie:
viewtopic.php?f=14&t=43700&p=512690#p512690
może coś da się z niej zrobić i wykorzystać ją przy tym falowniku?
Czy chodzi o taki kabel:
http://www.kabeltechnika.pl/produkt/214 ... 0-ohm.html
Jeśli uważacie, że ta antena jest za słaba, którą podałem na poprzedniej stronie to jakąś inną może zaproponujecie?
Ale najpierw kupię antenę 38 cm, a tą małą wykręcę. Zobaczymy czy sygnał będzie lepszy.
Mam też antenę taką jak na zdjęciach w tym temacie:
viewtopic.php?f=14&t=43700&p=512690#p512690
może coś da się z niej zrobić i wykorzystać ją przy tym falowniku?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Dostępne kable sztuk 0 LooooL, jakiś krzak, ewentualnie jednosobowa działalność jakiegoś dziadka, co nie potrafi stanów magazynowych nie potrafi aktualizować. O kablu koncentrycznym 120Ohm pewnie nigdy nie słyszał.Hermogenes pisze:,podałem firmę która się tym zajmuje w poniedziałek można pewnie zadzwonić wysłać zapytanie
Wnioskując po oznaczeniu jest to kabel 4 parowy, do przesyłania sygnałów symetrycznych, kompletnie się nie nadaje.dominik_fil pisze:Czy chodzi o taki kabel:
Ogólnie to te 120Ohm wydaje się absurdalne bo nikt normalny tego w wifi nie stosuje, jakby to te 120Ohm tyczyło się lini RS485, choć to też dziwne, bo tu zwyczajowo stosuje się 100Ohm, tak samo jak w ethernecie . Jak pisałem, te złącze to niekoniecznie musi być RP-SMA, przy 120Ohm mogą sie wymiary nie zgadzać, trzeba by przy wyłączonym falowniku spróbować podmienić antenę na taką od routera.
Cóż można tu sobie cały dzień gdybać, trzeba by mieć dokumentację tego modułu komunikacyjnego, może faktycznie jakiś wariat to wyprodukował.
-
- Stały użytkownik forum
Tu jest ta instrukcja:
http://www.fronius.com/cps/rde/xbcr/SID ... apshot.pdf
oraz
@krystianb a co być powiedział o takiej antenie:
http://allegro.pl/netus-yagi-16dbi-2-4g ... 77449.html
25 zł, używana.
Może warto to wypróbować?
oraz
@krystianb a co być powiedział o takiej antenie:
http://allegro.pl/netus-yagi-16dbi-2-4g ... 77449.html
25 zł, używana.
Może warto to wypróbować?
-
- Stały użytkownik forum
Spróbuje do tej anteny:
https://zapodaj.net/da2115f1f955d.jpg.html
założyć końcówkę rp-sma i zobaczę czy coś działa.
https://zapodaj.net/da2115f1f955d.jpg.html
założyć końcówkę rp-sma i zobaczę czy coś działa.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Sory sprawdziłem stronę nie działa wizytówka poszła do ogniska.poz Hermogenes
ps ale firma na zdjęciach wypasiona.
ta antena z zapodaj net nie jest anteną na WiFi to jej raczej nie podłączaj.
ps ale firma na zdjęciach wypasiona.
ta antena z zapodaj net nie jest anteną na WiFi to jej raczej nie podłączaj.
-
- Stały użytkownik forum
Podłączyłem ją, zasięg dalszy niż na oryginalnej antenie. Podłączyłem ją na tym 50 cm kablu i jak precyzyjnie na przeciwko anteny oddalałem się od niej to tak na ~60 m odszedłem i była jedna kreska zasięgu.Hermogenes pisze:ta antena z zapodaj net nie jest anteną na WiFi to jej raczej nie podłączaj.
Słabo, dlatego ponawiam pytanie.
CZy ta antena:
http://allegro.pl/antena-kierunkowa-net ... 90829.html
będzię się nadawała?