nietypowe... potrzebuję antenę to LTE... UWAGA - słabą!

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mars
Początkujący użytkownik forum

nietypowe... potrzebuję antenę to LTE... UWAGA - słabą!

Post autor: mars »

Szanowni,

mam modem do LTE (ZTE MF28D), dobry zasięg Plusa, 65 dbm (po południu spada do 70 dbm), transfery spokojnie ponad 50 mbps...
i jak toś ma to o czym niektórzy marzą... to jeszcze mu źle i coś wymyśla;) ale takie jest życie i dzięki temu bywa ciekawiej:)

Otóż, kwestie promieniowania są bardzo skrajnie omawiane, jedni twierdzą, że już dawno się usmażyliśmy od tych fal,
inni że moce są tak małe, że nam to nie szkodzi... mnie osobiście wydaje się, że przeprowadzenie miarodajnych badań długookresowych
jest praktycznie niewykonalne (aby wyeliminować inne czynniki) więc na zimne dmuchając wolałbym w granicach rozsądku zminimalizować
wpływ czegoś czego do końca nie znam na mój organizm.... w końcu jeśli przesyłam ogromne pliki, w krótkim czasie to jednak "duża"
ilość energii musi zostać wysłana z czarnej skrzynki, którą mam w domu...

Wymyśliłem sobie coś takiego - kupię tanią antenę, to może nie przesteruję modemu, zysk zostanie skompensowany stratami w kablu,
więc w praktyce kilka dbi może mi jeszcze nie zaszkodzi, źródło promieniowania wystawię na balkon i będzie ok...

Czy myślicie, że taka antena "drutowa" nadawałaby się do tego? Z tego co piszecie to myślę, że wzmocnienie max. 13dbi ma dla 1.1 GHz,
więc może do mojego zastosowania ma sens... właśnie, link:
http://allegro.pl/antena-dual-lte4g-hua ... 95697.html

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi,
Pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: nietypowe... potrzebuję antenę to LTE... UWAGA - słabą!

Post autor: matek451 »

Szkoda kasy na 2x taki śmieć. To na 1800Mhz tłumik a nie antena i może być gorzej niż teraz. A parametry wewnątrz wcale nie takie super. Kup http://www.cybertech.com.pl/p124,antena ... mf283.html i raczej sygnału nie przesterujesz.
joker77
Stały użytkownik forum

Post autor: joker77 »

Ja tylko w kwesti formalnej - im gorszy sygnał tym większa moc która jest wypuszczana z urządzenia.
Kupisz sobie badyla i twoje urządzenie podwyższy stopień promieniowania aby wyrównać powstałe straty, ja bym zostawił tak jak jest lub przeniósł miejsce promieniowania w inne.
Proszę pamiętać im lepszy syganał tym niższe promieniowanie.
tpawel
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tpawel »

matek451 pisze:Szkoda kasy na 2x taki śmieć. To na 1800Mhz tłumik a nie antena i może być gorzej niż teraz. A parametry wewnątrz wcale nie takie super. Kup http://www.cybertech.com.pl/p124,antena ... mf283.html i raczej sygnału nie przesterujesz.
Jasne że przesteruje
Router jak mniemam stoi w domu, a antene wystawi na zewnątrz. Niestety przerabiałem to, jak sygnał schodzi powyżej -50 to już sie dzieją akcje z wysokim pingiem i niestabilnym transferem. Ja zbiłem sygnał anteną cybertecha 15dBm, z kablem 10m z -85 do powyzej -50 przez to że antena była zamontowana na zewnątrz domu. Zrezygnowałem z anteny, pobiegałem po domu i znalazłem miejsce, gdzie router ma sygnał w okolicy -60, -70 i jest ok. O dziwo praktycznie nie ma różnicy w prędkościach przy sygnale pomiędzy -50 a -70. spora różnica jest natomiast w porównaniu -70 do -85.
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
matek451
Guru bezprzewodowy

Nic nie przesteruje, rachunek jest prosty. Teraz w domu ma 65-70dBm. Z tytułu przeniesienia sygnału na zewnątrz zyska około 10dB, antena dual LTE 10dBi z Cybertecha da mu realny zysk 5-7dBi ( zależnie od długości kabla). Podsumowując będzie miał RSSI około 50-55dBm. Pytanie do ciebie jakim cudem uzyskałeś poprawę z -85dBm w domu na -50dBm z anteną 15dBi( o 35dB)? Cybertech 15dBi z 10m kablem ma zysk 10dBi a ściany na pewno nie tłumią sygnału 1800MHz o 25dB, chyba, ze mieszkasz w bunkrze. Tak duże zmiany sygnału w domu świadczą o tym, ze router loguje się do różnych BTS-ów a bieganie z routerem , po domu to kiepskie rozwiązanie. ( nie wspomnę o optymalnej jego lokalizacji jeśli chodzi o sieć WiFi). Koledze nie zależy na radykalnej poprawie sygnału tylko na przeniesieniu jego poboru na zewnątrz więc antena o realnym zysku 5dBi( Cybertech dual LTE 10dBi) mu wystarczy.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

matek451 pisze:Z tytułu przeniesienia sygnału na zewnątrz zyska około 10dB
Oj tak bym nie uogólniał. Wszystko zależy od konkretnych warunków.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
matek451
Guru bezprzewodowy

Opieram się na własnych doświadczeniach z pomiarem sygnału LTE 1800MHz w domu i na zewnątrz dla typowych ścian oraz badań i wyników podawanych dla częstotliwości 2,4 GHz http://blog.alvarus.org/wp-content/uplo ... 2-4GHz.pdf Tymczasem kolega podał, że na Cybertechu 15dBi z kablem zyskał 35dB, co biorąc pod uwagę zysk realny anteny z kablem H155 dł 10m ( tłumienie około 5dB) wynosi około 10dBi oznaczałoby , że ściany tłumiły 25dB. Czy taki wynik jest wiarygodny?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Widziałem już ścianę nośną w starym domu (przynajmniej 0.5m grubości) która kompletnie blokowała wifi... Przy tłumieniu wszystko jest możliwe.
mars

Dzięki Panowie za wszystkie odpowiedzi!
Dzięki Wam sprawdziłem ile w rzeczywistości daje mi wystawienie routera na zewnątrz i przy okazji pobiegałem trochę z nim.
Matek451 dobrze oszacował... wystawienie modemu na balkon (w różnych miejscach) dawało mi sygnał na poziomie 51 - 59 dbm... co ciekawe przy najlepszym sygnale (-51 dbm) transfer był nieco gorszy... spadł przy kolejnych próbach w tym samym czasie - (ok. godziny 16) z 40 mbps do 30 mbps.
Może przypadek, może już przesterowanie... ciężko mi powiedzieć, pingi bez zmian ok. 40 ms.
Z ciekawości wstawiłem też modem do swojej łazienki (cała wykafelkowana po sufit, bez okna, dwie ściany dzielą ją ze światem) sygnał -86 dbm.
Kupno anteny kierunkowej wydaje mi się niezbyt dobrym pomysłem w mojej sytuacji. Poza ryzykiem przesterowania, na temat którego zdania są podzielone (ja myślę, że w praktyce i tak wszystko zależałoby od kabla i jakości złączek - kiepski i dłuższy kabel może uchronił by mnie przed tym),
to sam montaż takiej anteny na bloku, na parterze (ew. złodzieje) i wycelowanej w blok przeciwny, który zasłania mi cały świat;) no może prawie cały:D i relatywnie większy koszt, chyba nie są warte efektu, który chciałbym uzyskać...
Po Waszych komentarzach, rezygnuję z anteny drutowej, myślę, że po prostu umieszczę modem w kuchni w oknie, puszczę dłuższe kable ethernetowe do stacjonarki i stacji dokującej od laptopa i psychicznie będę uważał, że zrobiłem wszystko, żeby przesadnie się nie promieniować...
z resztą sąsiedzi też dbają o to, żeby fal WiFi mi nie brakowało (widzę 10 sieci;D) - ale wifi to zawsze mniejsze moce...
Jeszcze raz dzięki Wam wszystkim za rady:)
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

mars pisze: psychicznie będę uważał, że zrobiłem wszystko, żeby przesadnie się nie promieniować...
Niestety muszę Ciebie zmartwić, na przesterowanie sygnału jest bardzo prosty sposób: tłumik, ba nawet gotowe na SMA całkiem tanio da się kupić na znanym portalu na a. Mógłbyś nawet kupić mocną antenę ze względu na mniejsze listki boczne.
mars

hmmm... dzięki... jeszcze to wszystko przemyślę... popatrzę na aukcje... zobaczę...
u rodziców (mają domek) to bym się nie zastanawiał i antenę dał na komin... ale w mieście... na razie trzymam się wstawienia go do kuchni...

Jeszcze dzięki, pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Tylko czy to ma sens? ;) Masz ekranowane kable w mieszkaniu? Gotujesz tylko na gazie czy masz czajnik elenktyczny? Chyba nie ma co szukać tam gdzie nie ma czego. Jeśli masz bardzo dobry sygnał to promieniowanie będzie minimalne. Suszarka do włosów więcej wypromieniuje i to przy głowie. ;)
tpawel
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: tpawel »

matek451 pisze:Nic nie przesteruje, rachunek jest prosty. Teraz w domu ma 65-70dBm. Z tytułu przeniesienia sygnału na zewnątrz zyska około 10dB, antena dual LTE 10dBi z Cybertecha da mu realny zysk 5-7dBi ( zależnie od długości kabla). Podsumowując będzie miał RSSI około 50-55dBm. Pytanie do ciebie jakim cudem uzyskałeś poprawę z -85dBm w domu na -50dBm z anteną 15dBi( o 35dB)? Cybertech 15dBi z 10m kablem ma zysk 10dBi a ściany na pewno nie tłumią sygnału 1800MHz o 25dB, chyba, ze mieszkasz w bunkrze. Tak duże zmiany sygnału w domu świadczą o tym, ze router loguje się do różnych BTS-ów a bieganie z routerem , po domu to kiepskie rozwiązanie. ( nie wspomnę o optymalnej jego lokalizacji jeśli chodzi o sieć WiFi). Koledze nie zależy na radykalnej poprawie sygnału tylko na przeniesieniu jego poboru na zewnątrz więc antena o realnym zysku 5dBi( Cybertech dual LTE 10dBi) mu wystarczy.
Tez miałem takie poglady jak Ty, dopóki nie przetestowałem na własnej skórze.
Nic nie poradzę, ale tak faktycznie wyszło. Też byłem zaskoczony.. RSSI skakało od -55 do -48 dBm, i podejrzewam że jeszcze wyżej, z tym że router już wyższych wartości nie ogarniał. Wtedy właśnie były problemy. Może to kwestia tego ze internet był z PLUSa, a ten BTS sieje naprawdę bardzo mocno. Jest jedyny w okolicy
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
mars

ja.michal pisze:Tylko czy to ma sens? ;) Masz ekranowane kable w mieszkaniu? Gotujesz tylko na gazie czy masz czajnik elenktyczny? Chyba nie ma co szukać tam gdzie nie ma czego. Jeśli masz bardzo dobry sygnał to promieniowanie będzie minimalne. Suszarka do włosów więcej wypromieniuje i to przy głowie. ;)
Nie wiem - na prawdę nie wiem czy ma to sens... trochę działam po omacku, bo nie ma jednoznacznych odpowiedzi czy to promieniowanie jest szkodliwe. Staram się nie wpadać w skrajności i np. nie uciekam przed promieniowaniem wifi, trudno - jest to jest, ale w domu jeśli mogę podłączam kabel zarówno do komputera stacjonarnego jak i stacji dokującej od laptopa... jeśli na chwile jest mi potrzebne wifi to nie czuję oporu, żeby go używać, ale nie 24h!!! poza tym wifi komunikuje się na stosunkowo małe odległości, moc promieniowania spada z trzecią potęgą odległości, więc żeby przesłać informację na kilku metrach nie potrzebujesz dużej mocy - to podpowiada mi intuicja... natomiast, żeby wysłać coś do stacji nadawczej oddalonej o kilometr, mając po drodze wiele przeszkód - no nie ma mowy - musisz wysłać więcej energii... jakiś czas temu musiałem używać telefonu jako routera i - co jest dość oczywiste - jeśli tylko byłem podłączony to bateria starczała na kilka godzin, ale jak dużo danych transferowałem to potrafiłem rozładować ją w bardzo krótkim czasie...
Jeśli chodzi o kable - nie mam ekranowanych, ale po pierwsze w kalach masz 50Hz a nie GHz jak w kuchence mikrofalowej, inna częstotliwość - inne właściwości... z tego co czytałem o falach GSM (mam na myśli wszystkie technologie) najgorsze jest chyba to miejscowe i intensywne podgrzewanie poprzez szybką (częstotliwości GHz) zmianę orientacji dipoli elektrycznych (np. cząsteczek wody) - i chyba w sumie przed tym zamierzam się chociaż trochę chronić... nie wiem - może przesadzam, kuzyn - biznesmen - gada przez komórkę od kilkunastu lat po kilka godzin dziennie i nic mu nie jest, choć kiedyś mówił, że jak mu komórka podła (czasy gdy było tego znacznie mniej) i nie dostał zastępczej to się znacznie lepiej czuł...
Jednoznacznej odpowiedzi na pewno nie udzielę ani Tobie ani sam sobie, dlatego w ramach kompromisu i niepewności trochę dmucham na zimne...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

To już jak chcesz. ;) Przy głowie jednak nie trzymasz routera jak telefonu.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

[quote="mars"Nie wiem - na prawdę nie wiem czy ma to sens... trochę działam po omacku, bo nie ma jednoznacznych odpowiedzi czy to promieniowanie jest szkodliwe. [/quote]
Poczytaj tutaj: https://en.wikipedia.org/wiki/Wireless_ ... and_health

W skrócie - oprócz LTE i WiFi - wyrzuć jeszcze z domu wszystkie komputery, monitory, telewizory, kuchenki mikrofalowe, lampy i żarówki, wszystko co ma silnik elektryczny (zmywarki, pralki, młynki, blendery, miksery, pompy wody).
Wyrzuć lampy z sypialni i ładowarki do telefonów (i innych urządzeń), bo badania wykazały, że najwyższy poziom promieniowania niskoczęstotliwościowego pochodzi z lampek nocnych i transformatorów/przetwornic w zasilaczach.
Wyrzuć telefony bezprzewodowe i komórkowe.
Jeździj rowerem lub chodź na piechotę, absolutnie nie jeździj autobusami/metrem/pociągami, bo badania pokazały, że w tych miejscach jest najwyższe natężenie na metr kwadratowy pola elektromagnetycznego pochodzącego z telefonów komórkowych.
Jazda samochodem też naraża na spore dawki EMF (pomijając szkodliwość wdychanie spalin z ulicy i pyłu kauczukowego ze ścierających się opon).
I pod żadnym pozorem nie daj sobie wszczepić do ciała rozrusznika serca lub innego podobnego urządzenie, bo emituje fale elektromagnetyczne wprost do organizmu.
mars

Kordirko, dzięki za Twoją opinie, oczywiście bardzo ją szanuję i zdaję sobie sprawę, że możesz mieć rację a ja przesadzam...
Jednak Twoja wypowiedź mnie nie przekonała, bo przede wszystkim wrzucasz do jednego worka kabel zasilający czy żelazko
(w których promieniowanie jest skutkiem ubocznym, a częstotliwości emitowanej fali są dużo niższe niż GHz) razem z urządzeniami
nadawczo-odbiorczymi, które wykorzystują fale em o częstotliwości GHz (które pozwalają na podgrzanie posiłku w kuchence mikrofalowej).
Myślę, że zgodzisz się ze mną, że fala elektromagnetyczna z zakresu promieniowania widzialnego (10^15 Hz) nikomu nie szkodzi,
a fale z zakresu 10^18 Hz (promieniowanie rentgenowskie) są szkodliwe w nadmiarze...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mars pisze:które wykorzystują fale em o częstotliwości GHz (które pozwalają na podgrzanie posiłku w kuchence mikrofalowej).
Tylko że kuchenka ma 600-1000W a WiFi ma do 100mW i nic nie podgrzewa. Już byle terminal GSM ma do 1W (w słabym zasięgu) przy samej głowie/uchu bo przecież na routerze WiFi nie śpisz chyba, nie trzymasz go przy uchu.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ