WRT54GC

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
synthu
Początkujący użytkownik forum

WRT54GC

Post autor: synthu »

Witam!

Mam pytanie o konfigurację tego routera - otóż mam internet (sieć osiedlowa). I nie potrafię tego skonfigurować.

Dokładniej opiszę co jest nie tak:
- sieć przydziela adresy przez DHCP
- na PC internet działa poprawnie (DHCP przyznaje adresy http://www.syntheer.info/dhcp.jpg)
- na routerze także przydzielany jest adres (http://www.syntheer.info/router-dhcp.jpg)
- da się pingować interfejs LAN routera (tj. adres lokalny - w moim przypadku router ma ip 10.0.0.1)
- da się pingować interfejs WAN routera (tj. adres zewnętrzny - w moim przypadku 192.168.11.39)
- nie da się pingować bramy domyślnej - tj 192.168.11.1 - ale tylko na routerze, bo na PC się da

Co może być nie tak? Sieć do której jestem podłączony na pewno ma zabezpieczenie po adresach MAC, ale to też ustawiłem.

Proszę o poradę.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez synthu, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: WRT54GC

Post autor: zDaleKi »

Podaj wynik IPCONFIG /ALL z komputera (może być bez adresu MAC karty), więcej o tym w FAQ. Podejrzewam, że masz problemy z DNSem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
synthu

Wątpie - to, że router nie widzi internetu oznacza - że go nie widzi - pingi po url ani po ip nie przechodzą. Poza tym router widzi poprawnie przydzielone adresy ip, netmask, dnsy etc.
zDaleKi

Skoro da się pingować bramę domyślną z kompa, to znak, że widzisz router Twojego operatora. Masz poprawny MAC, bo przydziela Ci adres. Skoro jak piszesz, nie jest to winą DNSa (swoja drogą szkoda, że nie podałeś jednak tego IPconfiga, to by na 100% wyjaśniło) to, jedynym jeszcze zabezpieczeniem, który może stosować Twój operator jest blokada TTL -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Time_To_Live

Ten router w standardzie z tego co pamiętam nie ma możliwości podbicia adresu, dlatego najlepszym wyjściem wydaje się wgranie do niego oprogramowania Tomato (jak zaleca zawsze Borg). O ile ta wersja routerka to umożliwi.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
synthu

A mam jeszcze co do tego pytanie - blokada TTL (wiem co to) - ale ja pingowalem routerem (admin -> diagnostics) i tez nic, a podejrzewam, ze router sam sobie nie zmniejsza TTLa. Ale mimo wszystko sprobuje wgrac te alt. oprogramowanie.
zDaleKi

Jeżeli piszesz, że DNSy są OK (bo pingi po IP też nie działają), to nic innego mi do głowy nie przychodzi niż ten TTL... chociaż kto wie :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
wirusek

Post autor: wirusek »

Witam
nie bede zakładał nowego postu, chodzi o ten sam Linksys WRT54GC.

a mianowicie...
skonfigurowalem wifi i dziala tylko na jednym kompie... na stacjonarnym z win2k i karta sieciowa wiifi, laptop wykrywa siec ale nie chce sie polaczyc... Pojawia sie "Stan: Ograniczenie lub brak łączności."
nie wiem co to moze byc... jest moze w tym routerze jakas blokada na ilosc klientow wifi?
wylanczalem DHCP, i cos mieszalem... nie mam juz pomyslow. Jak cos namieszalem to laptop sie polaczyl a stacjonarny nie, ale to na chwilke...
moze ktos moze pomoc jak zrobic zeby dzialalo wszystko ok?

do routera podlaczony
- przez kabelek PC z win xp
-laptop (niestety tez przez kabelek)
- w2k przez wifi.

Z góry dzieki!!
pozdrawiam!
zDaleKi

wirusek pisze:nie wiem co to moze byc... jest moze w tym routerze jakas blokada na ilosc klientow wifi?
Na ilość jest, ale z pewnością nie jest to liczba 2 ;) ale może musisz dodać MAC adres do listy "dopuszczonych"?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
wirusek

z tego co wiem to chyba max 254 dopuszczalnych klientow??
ale moze cos zmienilem nieswiadomie...

Zrobilem tak:

Wireless > Wireless MAC Filter > tam Access restriction - Enabled,
* Permit PCs listed below to access the wireless network.

W MAC 01 i MAC 02 wpisalem adresy, nie poszlo....
Sprobowalem wylaczyc DHCP, wpisalem stale IP.... nie poszlo....

pozdr.
zDaleKi

wirusek pisze:Wireless > Wireless MAC Filter > tam Access restriction - Enabled,
* Permit PCs listed below to access the wireless network
Czyli jednak miałeś włączone to, co sugerowałem powyżej.
wirusek pisze:W MAC 01 i MAC 02 wpisalem adresy, nie poszlo...
Wpisałeś dobre adresy i w dobrym formacie? Czasami trzeba te adresy wpisywać z dwukropkiem, czasami z myślnikiem a czasami 'ciurkiem' bez niczego. Upewnij się jak ten konkretny model z danym softem wymaga.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

... a najlepiej wylacz access restriction na podstawie MAC =P
wirusek

BliSki pisze: Wpisałeś dobre adresy i w dobrym formacie? Czasami trzeba te adresy wpisywać z dwukropkiem, czasami z myślnikiem a czasami 'ciurkiem' bez niczego. Upewnij się jak ten konkretny model z danym softem wymaga.
Wpisalem z dwukropkami, bo tam w polu gdzie trzeba je wpisac jest "00:00:00:00:00:00" czyli domyslilem sie ze soft wymaga takiego formatu...

nie wiem co robic... pomecze sie jeszcze max do poniedzialku, moze to jest cos z routerem??

pozdr.
zDaleKi

wirusek pisze:nie wiem co robic... pomecze sie jeszcze max do poniedzialku, moze to jest cos z routerem?
Na początku wyłącz to i zobacz czy działa bez tego.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
wirusek

Działa! :-)

dzieki za pomoc,
nie wiem dlaczego jak zmienilem na zabezpieczenia WEP, wczesniej bylo WPA Personal, i chyba dlatego.

Teraz jest WPA, dodalem adresy MAC i dziala....

dzieki za pomoc
Pozdrawiam.
zDaleKi

Cieszymy się bardzo :ok:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ