Na swoje nieszczęście musiałem kontynuować współprace z wspomnianym dostawcę i przejść ze stałego łącza na Wimax.
Bardzo proszę o porade...
Problem : brak połączenia z internetem, równie często nie mogę połączyć się z anteną poprzez adres 10.1.1.254,
jeśli już jest połączenie to przeważnie tylko na krótko mam prędkość od 2-4Mbps, a przeważnie 0.2Mbps
Generalnie jak już jest połączenie to moc sygnału jest na poziomie -48dB, jakość ok 30dB
Oczywiście konsultant na infolinii nie widzi problemu po ich stronie. Co więcej kazał mi wykonać speed test i download wyszedł właśnie 0,2Mbps przy dobrym sygnale.
Sprzęt ma 3tyg, nowy przewód ftp czarny (5e) ok 20m, antena na dachu, na 3m maszcie - stabilnie zamontowana, skrętka crossowana, przewód nigdzie niema mocnych załamań...
Co moge jeszcze sprawdzić we własnym zakresie, póki nie wezwę serwisanta - konsultant ostrzegł, że mogą obciążyć mnie kosztami.

Montaż miał wykonać serwisant ale prosiłem zeby tego nie robił bo na początku myslalem ze uda się wymówić umowę z uwagi na fakt, że to konsultant podczas podpisywania umowy mnie oszukał, konsultując się ze swoim przełożonym nawet...szkoda słów. Zatem jak już Wimax został to postanowiłem go zamontować, na początku antena na krótkim oryginalnym przewodzie stała przy oknie i było troche lepiej (ale i też pogoda była ok), choc również czesto był problem - brak połączenia z internetem.
z góry dziękuje za podpowiedzi, jestem elektronikiem samochodowym i brak mi pomysłów...